Starostka České Lípy: Každý viník by měl být souzen

20.07.2013 11:07

O náladě ve společnosti, o dopadech vládní krize na komunální politiku, ale především o demografickém vývoji a problémech, které trápí obyvatele České Lípy, jsme hovořili se starostkou Hanou Moudrou (ODS), která nás také v době prázdnin pozvala do města na nejednu společenskou akci.

Starostka České Lípy: Každý viník by měl být souzen
Foto: Redakce
Popisek: Hana Moudrá, ODS, starostka České Lípy

Setkáváte se jako starostka a členka ODS v souvislosti s pádem Nečasovy vlády i s nějakými zápornými reakcemi od občanů? Domníváte se, že příští rok ve volbách ovlivní kauza preference komunálních politiků za ODS?

Nálada mezi lidmi je obecně spíše negativní, je tedy jasné, že současná situace v nejvyšších politických sférách jim pozitivní náladu navíc do žil nevlije. Mně osobně je samozřejmě trochu líto, že se kauza týká ODS, tedy strany, kterou jako starostka reprezentuji. Nemyslím si ale, že by současná situace měla zásadní vliv na preference ODS v komunálních volbách na podzim 2014. Do termínu je ještě dlouhá doba, navíc státní politika je od té městské či obecní přeci jen dost vzdálená. Na komunální úrovni záleží především na tom, zda politik o město pečuje, tedy spravuje to, co je potřeba, město je uklizené apod. A jelikož se většina lidí ve městech a obcích navzájem zná a má ke starostovi blíž, hrají v preferencích roli samozřejmě také osobní vztahy.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání, což ale zatím odmítá nejen on, ale i většina jeho bývalých koaličních partnerů. Měl by být podle vás vydán? A kdo by jej měl podle Vás nahradit ve funkci předsedy strany?

Ve středu 17. července stáhl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu žádost o vydání expremiéra Petra Nečase. Vaše otázka tak již dnes není úplně aktuální. Ale obecně mohu říci, pokud někdo spáchal zločin, měl by být souzen. Pokud věří ve svou nevinu, má právo dokázat ji před soudem. Domnívám se, že se Petr Nečas cítí být nevinný, tedy by mu jeho vydání nemělo nijak uškodit a svou nevinu by měl před soudem dokázat. Pokud vím, ODS po rezignaci Petra Nečase na post premiéra řídí její místopředseda Martin Kuba. Ten je také nyní všeobecně vnímán jako její lídr.

Jaké škody napáchaly ve městě povodně?

Pokud máte na mysli nedávné povodně z počátku letošního června, k České Lípě byly naštěstí poměrně milosrdné. Nejvíce hrozila říčka Šporka. V Dolní Libchavě, která je součástí města, vystoupala až na třetí povodňový stupeň. Vyplaveno bylo ale jen několik domů, voda se lidem dostala do sklepů nebo do vstupní předsíně. Myslím tedy, že i tito lidé přečkali červnovou povodeň relativně dobře. Špatně však budou na záplavy vzpomínat majitelé zahrádek v zahrádkářské kolonii na Holém vrchu. Rozvodněná Ploučnice zahrádky zaplavila téměř všechny. Co se týče obecního majetku, poškodila nám povodeň dvě komunikace, škodu jsme vyčíslili na asi 360 tisíc korun.

V souvislosti s povodněmi se také ukazuje, že občané jsou schopni se poměrně rychle mobilizovat a poskytnout pomoc. Proč podle vás jde ale jen o dočasný stav a solidarita nepanuje i v běžném životě?

Myslím, že lidé jsou k sobě solidární i v běžném životě. Stále ještě platí, že když lidé vidí někoho na ulici, který potřebuje pomoc, tak ho většina z nich nepřejde s lhostejností. Samozřejmě tuto ochotu trochu brzdí zveřejněné případy, kdy na svou solidaritu lidé doplatili. Co se týče velkých katastrof, Češi se v minulosti vždy dokázali semknout, když je něco ohrožovalo. A to naštěstí platí dodnes.

Podporujete iniciativu poslankyně Ivany Řápkové a ministra Tomáše Chalupy umožnit obcím regulovat provoz sběren odpadu na svém území? Někteří starostové také volají po možnosti, aby obce mohly regulovat i provoz nonstop zastaváren. Uvítala byste ji i vy?

Krádeže kabelů dokážou na dlouhou dobu vyřadit z provozu například vlaky, tramvaje, chybějící poklop u kanálu ohrožuje lidské zdraví. Kdyby zloději věděli, že jim tyto typy věcí ve sběrných dvorech či zastavárnách nevykoupí a tedy za ně nezískají peníze, nekradli by je. Myslím ale, že tyto předměty vykoupí jen určité subjekty, netýká se to všech. Jsem vždy pro návrh, který může pomoci snížit určitý druh kriminality nebo ochránit lidské zdraví. Při uplatňování opatření v praxi by však bylo nutné důkladně zvážit, jak moc by bylo omezující pro provozovatele sběren či zastaváren, které využívají v drtivé většině případů „slušní“ obyvatelé.

Podařilo se vám nějak vyřešit situaci s úvěrem, v rámci kterého městu zvedla rakouská banka úrok, jež ale není schopna radnice z vlastního rozpočtu pokrýt?  Bylo již například vypsáno výběrové řízení na banku, která by úvěr refinancovala za výhodnějších podmínek pro město?

Především není tak úplně pravdou, že bychom nedokázali úvěr pokrýt z vlastních prostředků. Město by toho schopno bylo, zbavilo by se však veškerých úspor, což je nepřijatelné. Proto zastupitelé v květnu rozhodli, že město prozatím přijme zvýšenou sazbu a zároveň vypíše výběrové řízení na refinancování úvěru. Domnívali jsme se, že rakouská banka má na zvýšení sazby právo. Po tomto rozhodnutí však město kontaktovala česká právní kancelář, která přišla s tím, že na zvýšení nemá banka nárok. V červnu tak zastupitelé rozhodli, že se budeme prostřednictvím kanceláře Kruták&Partners proti zvýšené sazbě bránit. Platíme tedy stále původní částku, nezvýšenou. Na vypsání výběrového řízení na refinancování úvěru pracujeme.

Úvěr si město vzalo na výstavbu nových bytů. Jaký je tak ve městě demografický vývoj? Jsou zde nové byty potřeba?

Obyvatel v posledních letech v České Lípě bohužel ubývá. Nejvíce to souvisí samozřejmě s tím, že ve městě není tolik pracovních příležitostí jako dřív. Někteří velcí zaměstnavatelé ale chystají stavby nových hal a rozšíření výroby, což dává nyní lidem naději, že bude v této oblasti lépe. Spousta lidí se také z města odstěhovala do okolních obcí, kde si postavila rodinný domek, což je nyní moderní. I proto nám ubylo obyvatel. Schválili jsme ale nový územní plán města, kde máme nové plochy pro bydlení, takže doufám, že to lidi naláká zpět do České Lípy. Co se týče městských bytů, máme dlouhodobě obsazenou naprostou většinu z necelé pětistovky městských bytů. Do nich samozřejmě patří i byty na Ladech.

Na co byste o prázdninách do města čtenáře pozvala?

Rozhodně bych je pozvala na vodní hrad Lipý, který letos slaví 10. výročí od znovuotevření hradu veřejnosti. Po celé léto je připravený bohatý program, a to pohádky pro děti, interaktivní přednášky o historii hradu, noční prohlídky, letní kino. Hned v polovině září na hradě proběhnou Dny evropského dědictví, kde přímo před zraky příchozích ožijí historické postavy spojené s minulostí hradu, v ten samý den se budou moci lidé svézt po městě historickými autobusy. Před koncem prázdnin bychom měli dodělat poslední úsek cyklostezky Varhany, která bude končit nedaleko slavné Panské skály v Kamenickém Šenově. V září také odstartuje další ročník festivalu Lípa Musica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…