Starostka České Lípy: Pokud ODS v eurovolbách obhájí mandáty, bude to úspěch

15.05.2014 8:11

Poté, co Hana Moudrá (ODS) neuspěla jako lídr ODS v předčasných volbách, rozhodla se již nekandidovat ani v těch komunálních. Jak hodnotí novou vládu a kde vidí její slabou stánku? V rozhovoru, který poskytla naší redakci, jsme se také ohlédli za desetiletým členstvím Česka v EU a řeč byla i o klesajícím demografickém vývoji ve městě, jenž zajistil České Lípě první místo v kraji. V čem shledává příčinu a jaké řešení by preferovala?

Starostka České Lípy: Pokud ODS v eurovolbách obhájí mandáty, bude to úspěch
Foto: Redakce
Popisek: Hana Moudrá, ODS, starostka České Lípy

Na podzim jste neúspěšně kandidovala za ODS do sněmovny. Byl pro vás osobně výsledek velkým zklamáním? A především, jaké jsou vaše cíle do budoucna? Chtěla byste letos obhájit váš mandát?

Kandidaturu jsem nepřijímala s jistotou, že do sněmovny budu zvolena. Konečné rozhodnutí voličů jsem proto akceptovala jako fakt vyplývající i ze současné politické situace. Usnadnilo to však moje další rozhodnutí týkající se komunálních voleb, kam jsem se nyní rozhodla již nekandidovat. Po letech strávených ve funkci starostky je na čase, abych trochu zvolnila své pracovní tempo, což je další důvod, proč jsem své další politické angažmá odmítla.    

Jak nyní hodnotíte novou vládu? Co vám na současné koalici vadí nejvíce a kde vidíte její slabou stránku?

Co mi vadí, jsou populistická gesta a sliby, kterými tato vláda rozhodně nešetří a která jsou pak ale v rozporu s tím, co opravdu dělá. Za největší slabinu vládní koalice považuji její politickou „různorodost a názorovou pestrost“, což pak blokuje některá důležitá rozhodnutí, která se od vlády očekávají. 

Nyní se blíží eurovolby. Jaký odhadujete výsledek, a co by byl v nynější situaci podle vás pro ODS úspěch?

Domnívám se, že v ČR při těchto volbách zaznamenáme nízkou volební účast. Z tohoto důvodu odhaduji, že o jednadvacet mandátů se podělí především parlamentní strany, takže pro ODS by tím největším úspěchem bylo, kdyby se jí podařilo obhájit všechny dosavadní mandáty v europarlamentu. 

Současné eurovolby jsou pro nás již třetí v řadě a Česká republika si připomíná již 10 let od vstupu do Unie. Co pozitivního nám podle vás přinesla a v čem naopak vidíte negativa EU?

Hlavní slabinou EU je její sofistikovaně vedená byrokracie. Různé předpisy, nařízení a omezení v konečném důsledku brání Evropě, respektive členským státům v tom, kvůli čemu si Unii ustavily. Za nesporné pozitivum považuji v první řadě volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.  

A co dotace? Pro mnohá města jsou důležitým zdrojem příjmu. Jste vy osobně jejich zastánkyní, nebo nadělají podle vás více škody nežli užitku? A jaká je úspěšnost města v jejich čerpání?

Čerpání prostředků z evropských fondů je jistě další nesporná výhoda. Fondy však mají svá ale, která jsou dána byrokratickým přístupem k přerozdělování, kde často postrádám zdravý selský rozum. Místo něj tu funguje rozum byrokrata, který mnohdy přinutí příjemce, aby investovali i do toho, co nepotřebují. Naštěstí to neplatí o všech programech, takže Česká Lípa využila evropskou podporu zejména na zateplení několika veřejných budov, tj. hlavně školských zařízení. Do budoucna by evropské peníze ráda využila hlavně na rekonstrukci divadla a na přestavbu kulturního domu, tak aby tam bylo možné přesunout i knihovnu.

Před rokem zastupitelstvo schválilo nový územní plán města, kde jsou připravené lokality pro výstavbu rodinných domů. Kdy se začne stavět a jaký je o nové bydlení zájem? Přeci jen demografický vývoj není ve městě příznivý. Česká Lípa je město s největším úbytkem obyvatel v celém Libereckém kraji.

Úbytek obyvatel je dán tím, že lidé z městských paneláků míří do rodinných domů, které si budují v okolních vesnicích. Tomuto trendu se nedá zabránit a nesouvisí to s městem jako takovým, je to důsledek doby, neboť dnes si spousta mladých lidí raději postaví malý rodinný domek místo toho, aby bydlela v bytě na sídlišti. Vzhledem k tomu, že Česká Lípa je panelovým městem, jehož rozvoj souvisel s uranovým průmyslem, je zřejmé, že i tento trend se tady nejvíce projevuje. Město se i proto svým novým územním plánem rozhodlo rozšířit lokality určené ke stavbě rodinných domů. Zájem ze strany stavebníků už není na městě. 

Čím si tento úbytek obyvatel vysvětlujete? Jestliže pomineme nezaměstnanost, která trápí celou Českou republiku až na Prahu, co je podle vás příčinou?

Na tuto otázku jsem vám již odpověděla.

V médiích jsem zaznamenala spekulace o novém dopravním terminálu ve městě. Můžete je uvést na pravou míru? Vznikne či nevznikne ve městě nový terminál?

Pro odpověď se musíte obrátit na vedení Českých drah. Nový terminál bude v našem městě vybudován pouze za předpokladu, že dráhy zrealizují svůj projekt celkové modernizace železniční stanice Česká Lípa hlavní nádraží. Českou Lípu vybral provozovatel dráhy Správa železniční dopravní cesty k přípravě projektu modernizace železniční stanice a přilehlých tratí jako druhý největší železniční uzel v Libereckém kraji. Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti a komfortu cestujících při pohybu na hlavním nádraží, zvýšení traťových rychlostí směrem na Liberec a Děčín a rekonstrukce zabezpečovacích systémů na trati do Nového Boru. Ze strany železnice tak jde o velkou investiční akci, do které se však pustí, pokud se jim na realizaci podaří získat evropskou dotaci.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…