Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Tomáš Garrigue Masaryk byl osobnost a vzor

03.11.2015 14:09

Jakým motem se starostka Zdeňka Leščišinová (SNK Naše Beskydy) řídí? A jak vzpomíná na prvního Československého prezidenta? S tím, ale také s novinkami, na něž se mohou těšit občané Frenštátu pod Radhoštěm, se svěřila naší redakci. A nejen s tím…

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Tomáš Garrigue Masaryk byl osobnost a vzor
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Paní starostko, hned na úvod se zeptám, co nového čeká občany Frenštátu ještě v letošním roce?

V minulých dnech byl slavnostně otevřen revitalizovaný objekt Centra volného času Astra a poslední ze tří našich mateřských škol. Oba objekty dostaly po zateplení nový veselý „kabát“. Nyní se předává vybudovaný sběrný dvůr, příští týden se slavnostně otevře nová naučná stezka v rámci projektu Beskydské nebe – život v korunách stromů na Horečkách a do konce roku budou hotovy dvě velké investiční akce, poslední etapa revitalizace ZŠ Záhuní a otevření spojovacího krčku mezi pavilony a především pak dům kultury po celkové opravě.

Na místě zimního stadionu byste ráda viděla multifunkční sportovní areál s celoročním využitím. Na čem nyní závisí, zda budete moci projekt realizovat? A z čeho by měl být financovány?

Vyhlásili jsme výběrové řízení formou soutěžního dialogu na zpracování studie využití plochy a v další etapě povedeme diskusi o konečné podobě celého areálu, a to na úrovni zastupitelské i veřejné. Chceme mít připravené zadání a dokumentaci, návrhy financování i budoucího provozování. Samozřejmě budeme hledat i mimorozpočtové zdroje.

V létě jste písemně stvrdili spolupráci s Harrachovem. S jakými městy, v jakých zemích vlastně spolupracujete na přeshraniční úrovni? A co městu přeshraniční spolupráce přináší?

S Harrachovem jsme nyní uzavřeli dohodu o spolupráci a moc se na ni těšíme. Tady už nyní začíná konkrétní spolupráce škol. Spolupracujeme dále s městem Ustroň v Polsku a s obcí Krásno nad Kysucou na Slovensku. S oběma zeměmi jsme realizovali společné projekty za účelem rozvoje cestovního ruchu a vzájemného poznávání. Naším dlouhodobým partnerským městem je také La Grange v Texasu. 

Po mnoha letech diskusí o možnosti přímých přenosů jste živé vysílání schválili. Zatím na jeden rok. Co vůbec vyvolávalo takové emoce a jste vy osobně zastánkyní on-line přenosů? Může to přinést větší transparentnost, nebo jde podle vás o zbytečný náklad?

Hlasovala jsem pro přenosy jednání zastupitelstva města, které každopádně přinesou větší informovanost veřejnosti. Obecně by však přenosy neměly nahrazovat osobní účast občanů na zasedání a mohly by ovlivňovat vyšší kultivovanost jednání obecních zastupitelstev.

Domníváte se, že je radnice směrem k občanům maximálně otevřená a transparentní, nebo máte v tomto směru ještě nějaké resty?

Resty nebo rezervy určitě máme. Jsme nyní v přípravě organizačních změn úřadu, v rámci kterých se na zlepšení zaměřujeme.

Uplynulý týden jsme si připomněli 97. výročí vzniku Československa, jehož prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk. Co se vám vybaví, když slyšíte jeho jméno?

Osobnost, důstojnost, charakter, čestnost, lidskost, hrdost, vzor, pan prezident.

Máte nějaký politický vzor? Případně kterého z politiků si nejvíce vážíte a proč?

Nemám.

Otázka na závěr. Jakým heslem či motem se jako starostka v politice řídíte vy sama?

Jít osobním příkladem, být náročná k práci své i druhých, ctít čestnost a spolehlivost.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…