Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Návrhy na změnu zákona o ochraně ovzduší jsou na místě

15.07.2013 16:57

Z pohledu starostky města má Helena Pešatová (BPP) strach, že úřednická vláda nezíská důvěru. Stejně tak si není jistá správností kontrol, čím domácnosti topí. Jaké kroky ale radnice podniká proti vzniku ,,spalovny“ na biomasu ve Frýdlantu? Ona sama by ráda obhájila příští rok mandát, co je ale nyní její prioritou a jaké investice do infrastruktury město čekají?

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Návrhy na změnu zákona o ochraně ovzduší jsou na místě
Foto: Archiv HP
Popisek: Starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr.Helena Pešatová (BPP)

Jak vy osobně vnímáte zatýkání v nejvyšších patrech české politiky, které způsobilo pád vlády? Prezident Zeman se i přes nevůli všech parlamentních stran rozhodl jmenovat úřednickou vládu. Jak se k takovému rozhodnutí stavíte vy osobně?

Myslím, že všichni občané mají z této skutečnosti velmi nepříjemný pocit. Obávám se, že navrhovaná úřednická vláda nezíská podporu. My na obcích a městech potřebujeme mít jistotu, že rozjednané záležitosti budou řešeny a ne odsouvány pro neshody ve vládě. Čekáme na důležitá rozhodnutí a podpisy smluv, abychom dále mohli pokračovat v naší práci.

Občany kraje trápí především problémy se špatným ovzduším. Moravskoslezský kraj tak poslal na konci června do Parlamentu dva konkrétní návrhy, kterými chce změnit zákon o ochraně ovzduší. Jednak se snaží prosadit to, aby bylo možné kontrolovat, čím lidé topí, druhý se týká poplatků, které odvádí státu velcí znečišťovatelé. Jak se k těmto návrhům stavíte vy osobně? A jakou šanci jim dáváte na úspěch? Především možnost kontrolovat, čím lidé topí, vyvolávala v minulosti bouřlivé diskuze o tom, zda dochází či nedochází k narušování domovní svobody.

Jsem ráda, že problematika řešení znečištění ovzduší se opět dostává na pořad jednání.  Návrhy na změnu zákona o ochraně ovzduší jsou na místě, hlavně v našem kraji. Zda kontrola, čím lidé topí, je ta správná, si nejsem vůbec jista. Co se týká vybírání vysokých poplatků od velkých znečišťovatelů či jejich pokutování - to není řešení. Stát by měl mít prostředky donutit takovéto firmy k tomu, aby svá zařízení provozovaly pouze v případě, že splňují jistá stanovená kritéria. Měl by jim umožnit modernizaci procesů výroby, změny technologie, podpořit montáž odlučovačů prachu a jiná zařízení.

Vítáte příspěvky Ministerstva životního prostředí domácnostem na nákup nových kotlů? Domníváte se, že jde o efektivní řešení problémů ochrany ovzduší?

Finanční podpora Ministerstva životního prostředí na nákup nových kotlů je pouze částečným řešením situace. Rodiny, které nemají dostatek peněz, si je nepořídí a nadále budou spalovat cokoli, včetně závadného odpadu. A pokud provoz v nevyhovujících a zastaralých kotlích bude pokutován, tyto rodiny finance na pokuty mít nebudou.

Ve městě by měla vzniknout „spalovna" na biomasu, za účelem výroby elektrické energie a tepla. S tím ale nesouhlasí nejen občané, ale i radnice, která tak již začala situaci řešit. Domníváte se, že budete úspěšní a k výstavbě Energetického centra tak ve městě nedojde?

Záměr výstavby „Energetického centra“ ve Frýdlantě nad Ostravicí je zcela v rozporu se zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje, jehož cílem je stabilizace a vytváření podmínek pro postupné snižování zátěže obytného území hlukem, emisemi z dopravy, výrobních zdrojů a zlepšování stavu životního prostředí obyvatel.  Navíc zřídit tuto stavbu pouhých 170 metrů od sídliště je úplný nesmysl. Hlavně v tom případě, kdy město vlastní a provozuje prosperující společnost, která se zabývá výrobou tepelné energie a pořizuje nový kotel na spalování štěpky. Nové zařízení by tedy pro město nebylo v žádném případě přínosem. Právě naopak. Naším cílem je i dle platného územního plánu omezování ekologických zátěží. Město Frýdlant nad Ostravicí je označováno jako „brána Beskyd“. Lidé z Ostravy a jiných měst jej vyhledávají právě za účelem odpočinku a rekreace. Pokud budeme pokračovat i v devastaci Beskyd, co nám zůstane pro naše děti?  Rada města vydala nesouhlasné stanovisko k tomuto záměru a využijeme veškerých dostupných možností, abychom výstavbě tohoto nového zdroje znečištění zabránili. Věřím, že budeme úspěšní. Podporují nás a věří nám občané Frýdlantu nad Ostravicí i širokého okolí.

Jaká je ve městě v současné době míra nezaměstnanosti? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Míra nezaměstnanosti na Frýdlantsku je nyní v letních měsících 6,49 %. To znamená velice pěkné číslo ve srovnání s Moravskoslezským krajem, který má 9,5 % nezaměstnaných. V samotném městě je to 380 nezaměstnaných, což v takřka desetitisícovém městě není nejhorší. Pracovní příležitosti nabízejí a občany zaměstnávají  i některé z podniků, které působí  v této lokalitě, jako např. Beskyd, spol. s. r. o., Ferrit, s. r. o., Lakum-KTL, a. s., Giff, a. s. a jiné společnosti, a protože jsme rekreační oblast, uplatnění lze nalézt rovněž v pohostinství a hotelnictví, v sociálních a zdravotních službách apod.

Opravy frýdlantské železniční stanice jsou v plném proudu. Jaké další investice do infrastruktury ale město čekají v druhé polovině roku?

V první polovině roku byly dokončeny významné projekty, jako např. II. etapa výstavby kanalizace (v hodnotě cca 100 mil. Kč, společně s první částí za 200 mil. Kč došlo k odkanalizování 92 % území), byla provedena výstavba nového mostu a oprava ulice Harcovská (60 mil. Kč), v rámci mikroregionu byla realizována stavba cyklostezky (22 mil. Kč). Stavební práce na frýdlantské železnici (230 mil. Kč) jsou již ve své polovině. Nyní se rozjíždí stavební úpravy kulturního domu (55 mil. Kč) a zateplení školy TGM (25 mil. Kč), pokračujeme v rekonstrukci Střediska sociálních služeb (30 mil. Kč). Připravujeme stavbu vodovodu v části Nová Dědina, rekonstrukci ulice Nádražní, řešíme komplikovaný dopravní uzel – křižovatku ulic Hlavní a  Harcovská, připravujeme nový územní plán města, revitalizaci veřejného osvětlení a další. Samozřejmě se snažíme využívat různé dotační programy.

Co je vaším cílem do konce volebního období a budete se příští rok snažit obhájit váš mandát?

Pracujeme na mnoha dalších projektech, které samozřejmě za tuto krátkou dobu 4 let nelze zrealizovat. Ráda bych v nich pokračovala, a pokud občané budou s mou prací spokojeni, pokusím se je dokončit. Již nyní jim všem chci poděkovat za podporu, se kterou se setkávám, i za jejich další podněty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…