Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Vítám přítomnost žen ve veřejném životě

03.12.2014 16:10

Bezpochyby jednou z nejúspěšnějších kandidátek letošních komunálních voleb byla Helena Pešatová (BPP), jež se svým hnutím Pro Frýdlant získala bezmála pětačtyřicet procent hlasů. Čemu přičítá svůj úspěch a jak bude chtít využít převahu hnutí v zastupitelstvu? Co je jejím cílem? Nejen s tím se svěřila našim stránkám. Hovořili jsme také o narůstajícím počtu žen v politice a nejen o tom.

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Vítám přítomnost žen ve veřejném životě
Foto: Archiv HP
Popisek: Starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr.Helena Pešatová (BPP)

Hnutí Pro Frýdlant, které jste vedla do voleb, získalo bezmála pětačtyřicet procent hlasů a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu obsadí dvanáct mandátů. Očekávala jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Upřímně, tento výrazný výsledek jsem neočekávala a myslím, že nikdo z našeho hnutí. I když nás příjemně překvapil, velmi silně si uvědomujeme, že je to zároveň velký závazek a zodpovědnost. V uplynulém volebním období se pro město udělalo mnoho. Je třeba dál komunikovat s občany, pečlivě jim naslouchat a konstruktivně plánovat rozvoj města. Jsem přesvědčená, že právě tato práce a vize stojí za současným výsledkem voleb.

Starostkou nyní budete druhé volební období. Před čtyřmi lety jste byla ale zvolena za ODS. Proč nyní ta změna?

Musím připomenout, že za ODS jsem kandidovala jako nestraník. Navržena jsem byla jako člověk s jistými cíli a zkušenostmi, lidmi, kteří mou činnost chtěli podpořit. S podobnou nabídkou přišly i další politické subjekty. Ve světle tohoto faktu tedy o žádnou změnu nejde.  Práce pro lidi by neměla být chápána jako politická záležitost. I to bylo signálem založit vlastní „apolitické“ hnutí.

Jste historicky první starostkou města. Počet žen v komunální politice po posledních volbách vzrostl o procento na 27 %. Vnímáte to jako pozitivní signál?

Historicky první starostkou města byla v letech 1994-1998 paní Mgr. Marie Kusá, s níž mám stále velmi dobré vztahy. Pozitivní informací není stejný podíl mužů a žen, ale výsledek jejich práce. Jestli dané procento znamená, že se o stejný poměr zlepšila i kvalita vedení měst, bude to zajisté velmi dobrý signál a trend. Vítám přítomnost žen ve veřejném životě. Na rozdíl od mužů mají jistě odlišné vnímání světa a pohled na řešení problému. Jejich přítomnost v této oblasti je tím, co by mělo vést k harmonické cestě vpřed.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou nedávno zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně?

Do jisté míry mi jsou známy informace z této studie. Nicméně, pokud nás někdo zařadí mezi země, kde je nerovnoprávnost takto prokázána, částečně bych pochybovala o její vypovídající hodnotě. V každém případě, i kdyby došlo k určitému zkreslení výsledků, je toto umístění alarmující. V české společnosti i politice je naopak velmi mnoho výrazných a oblíbených žen. Stejně jako v osobním životě by mělo záležet vždy na charakteru dané osoby než na pohlaví.

Jak byste hodnotila průběh povolebních vyjednávání?

Štěstí Frýdlantu nad Ostravicí spočívá ve skutečně dobrých a charakterních lidech. To platilo i o setkáních, které jsme po volbách měli. To, že proběhla i stížnost na zneplatnění voleb, beru pozitivně jako součást demokratického procesu. Krajský soud tuto stížnost nakonec zamítl a dokázal, že je vše v pořádku.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro následující volební období?

Protože vstupujeme do nového dotačního období 2014-2020, je třeba se zaměřit na využití dotačních příležitostí a čerpání finančních prostředků z EU i různých operačních programů. Naší prioritou je zvýšení bezpečnosti našich občanů, pokud možno ve všech oblastech. Z hlediska dopravní bezpečnosti jde o řešení problémových křižovatek, řešení nepříznivé situace v blízkosti našich škol, kamerový systém, opravy komunikací i chodníků, z hlediska volnočasových aktivit jde o vybudování dětských hřišť, podpora kulturních i sportovních aktivit. Nezbytná je péče o majetek města, který není zrovna v nejlepším stavu. Z toho všech uvádím nákladnou rekonstrukci bývalého kláštera, který své služby poskytuje našim seniorům. Významnou pozornost musíme věnovat zvýšení počtu parkovacích míst, započít s výstavbou vodovodu v části Nová Dědina aj.

S čím začnete? Jaké téma je pro město zásadní?

Tím nejdůležitějším a nejzákladnějším je vypracování Strategického plánu rozvoje města Frýdlantu nad Ostravicí a současně pokračování v tvorbě nového územního plánu. Na těchto dvou dokumentech budou dle jejich zájmu zainteresováni všichni zastupitelé, odborníci z města i z řad veřejnosti.

Od konce října nově promítá moderní kinosál v rekonstruovaném Kulturním centru. A na nezájem diváků si nemůže stěžovat. Navštívila jste jej již i vy sama? A jakým dalším způsobem budete chtít podpořit kulturní život ve městě?

Samozřejmě jsem si tuto příležitost nemohla nechat ujít. Ještě před jeho předáním do našeho užívání jsem se chtěla přesvědčit, že kino tady opravdu bude fungovat. Usedla jsem tedy do sálu a byla jsem nadšena, ohromena i dojata tím, že se nám to skutečně povedlo a kino se po šesti letech opět otevřelo široké veřejnosti. Za necelý měsíc po otevření se již stalo přirozenou součástí města. Nabízené služby Kulturního centra, které se stále doplňují a zkvalitňují, nám již citelně scházely.

Naše hnutí není politické. Jsme lidé, kteří kulturou a sportem žili dlouhá léta před volbami. Kultuře i sportu doposud chyběly prostředky, prostor a propagace. Přesně to jsou kroky, které hodláme řešit. Mnohé si slibujeme od nově vzniklé pozice ředitelky Kulturního centra, která má za úkol s kulturou a sportem systematicky pracovat, vtáhnout občany všech věkových kategorií do aktivní činnosti, nabídnout jim  další nové formy společenského vyžití, scházet se při různých činnostech, bavit se, umožnit jim hrát amatérské divadlo aj. a vytvořit tak v našem městě příjemnou atmosféru, kde lidé budou šťastni a bude se jim zde dobře žít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…