Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Voliči by se měli zamyslet nad tím, koho volí

10.05.2015 10:58

O kriminalizaci politiky, o hmotné a trestní odpovědnosti politiků či o tom, jak působení v politice změnilo její osobní život, jsme hovořili s Helenou Pešatovou (BPP). Prozradila nám také, co jí dělá největší vrásky a jak hodnotí kvalitu ovzduší ve městě či snahu vlády Moravskoslezskému kraji pomoci. A svěřila se nám také se svými plány, kterými bude chtít přispět ke zlepšení života obyvatel Frýdlantu nad Ostravicí.

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Voliči by se měli zamyslet nad tím, koho volí
Foto: Archiv HP
Popisek: Starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr.Helena Pešatová (BPP)

V souvislosti s kauzou poslance a exprimátora Prahy Bohuslava Svobody se ve sněmovně nedávno opět debatovalo o údajné nepřípustné kriminalizaci politiky. „Kriminalizovat někoho za politické rozhodnutí je opravdu špatně,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Stejně jako Kalousek volal po větší odpovědnosti orgánů v trestním řízení. Co vy na to jako součást komunální politiky?

Nevím, jestli takto položená otázka dává smysl. To, co vyvolalo sněmovní debatu, bylo využití poslanecké imunity. Ta má v každém demokratickém státu své místo stejně, jako má policejní vůz s blikajícím majákem právo na projetí na červenou. Dokud budeme moci politikům věřit, budeme věřit i ve využívání imunity. V opačném případě by se měli nad svým rozhodnutím, koho volit, zamyslet zejména voliči.

Počátkem roku také vláda ČSSD, ANO, KDU-ČSL zamítla zákon Úsvitu, který navrhoval uzákonit přímou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost při správě veřejného majetku a financí pro ministry, hejtmany a další. Podpořila byste vy sama přijetí zákona? Proč?

Dovedu si představit, že exekutor vymůže na rodině hejtmana v případě jeho pochybení majetek či finance v řádu statisíců až milionů. O těchto částkách se ale daná koalice nebaví. Dovedete mi říct, kde a jak by se třeba vymáhaly milionové či miliardové částky? Nevznikl by pouze další z nástrojů represe?

Jak vnímáte skutečnost, že funkce politika má dnes negativní nádech a pro velkou část občanů je stále pojem politik sprosté slovo?

Negativní atmosféru kolem politiky tvoří podle mého názoru média. Politici jsou lidé jako všichni ostatní. Někteří se obohacují, ale troufám si říci, že pořád jejich drtivou většinu tvoří poctiví a slušní lidé s kvalitními projekty. Proč právě média nevěnují tolik pozornosti například právě jim, jejich práci a dobře udělaným projektům?

Jakým způsobem ovlivnilo vaše působení v politice váš osobní život?

Největší změnou je hlubší poznání našeho města. V roli starostky jsem se musela seznámit se všemi detaily společenského a kulturního života včetně těch, které nejsou vůbec vidět. To souvisí i s časovou náročností, kterou určitě cítí hlavně moje rodina. Seznámila jsem se s celou řadou kvalitních, pracovitých a obětavých lidí, kteří jsou jak mezi zaměstnanci úřadu, tak mezi těmi, kteří bez ohledu na své pracovní vytížení a mnohdy i svůj věk nezištně pracují v různých spolcích a organizacích a věnují se druhým. Myslím si, že jsem obklopena úžasnými lidmi a právě spolupráce s nimi mě velmi obohatila, nabíjí mě energií a radostí z práce.

V jaké fázi je vypracování Strategického plánu rozvoje města Frýdlantu nad Ostravicí? A prozradíte nám svoji vizi? Co je podle vás potřeba udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Nyní probíhá výběrové řízení na pořizovatele Strategického plánu města. V tom je pro mě zásadní způsob, jakým budou od občanů získávány požadované informace a jejich vize budoucí koncepce našeho města. Mám zájem, aby všichni respondenti mohli otevřeně vyjádřit svůj názor, a vytvořená strategie by měla ukazovat komplexní pohled na veškeré oblasti dalšího rozvoje s důrazem na ekologii území.

Co vás teď ve městě nejvíce „pálí"? Jaký problém potřebujete vyřešit?

Myslím si, že většina vedení obcí stejně jako my je nespokojena s pomalým „rozjezdem“ tohoto programového období, a tím se značným zpožděním ve vyhlašování výzev. Děláme sice studie a pracujeme na projektech, ale většinu z nich bude třeba ještě přepracovávat podle daných konkrétních podmínek. Pro město Frýdlant nad Ostravicí, žijící si svůj poklidný život v podhůří Beskyd, je nejdůležitější zajistit otázku bezpečnosti, a to v nejširším smyslu slova. Půjde o zřízení kamerového systému ve městě, zabezpečení škol a zajištění bezpečného pohybu dětí v jejich blízkosti, řešení dopravní situace a problematických křižovatek stejně jako parkování v centru města. Týká se to také výstavby nových chodníků a cyklostezek a samozřejmě i bezpečného trávení volnočasových aktivit všech jeho obyvatel.

Ze strany EU je Česká republika kritizována za znečišťování ovzduší prachovými částicemi. Podle nejnovějších údajů, které komise obdržela z ČR, jsou maximální denní limity těchto částic překračovány v Praze, v regionech střední Čechy, severozápad, severovýchod, ve městě Brno a v regionech střední Morava a Moravskoslezsko. V Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku se navíc překračují i limity roční. Jak aktuální je tento problém v Bílovci (asi Frýdlantě????) a snažíte se, i preventivně, investovat do nových technologií do zlepšení kvality ovzduší ve městě a okolí?

Frýdlant nad Ostravicí a okolní obce mají úžasnou polohu za hřebenem Ondřejníku. Ten nás do jisté míry chrání před atmosférickým znečištěním. To vědí zejména mladé rodiny, které se k nám stěhují z Ostravy a Havířovska. Tato přírodní výhoda se stává nevýhodou v momentě, kdy musíme topit pevnými, někdy nekvalitními palivy. Jsem ráda, že si to uvědomují i sami obyvatelé a zapojují se do ekologických programů spojených s výměnami kotlů a zateplováním. Městská společnost TERMO Frýdlant s.r.o., která svým teplem i horkou vodou zásobuje naše příspěvkové organizace i bytové domy, bude rovněž investovat do modernizace kotlů i sítě rozvodů. Věřím, že kvalita života je závislá na kvalitě životního prostředí, v němž žijeme. 

Jak byste hodnotil úsilí či chuť vlády řešit nejen problém se znečištěným ovzduším, ale i obecné problémy, které jsou s krajem úzce spjaty? Co podle vás za rok působení udělala pro kraj?

Jsem přesvědčena, že Moravskoslezský kraj je regionem, do kterého ročně putuje velké množství prostředků ze státního rozpočtu. Pravda je, že je na nás historicky břemeno průmyslového znečištění a plošného odlivu průmyslu, s čímž se velmi těžko vyrovnávají i země, jakými jsou například Spojené státy. Problém znečištěného ovzduší Moravskoslezského kraje je komplexním problémem, který se týká mezinárodních jednání především s Polskem, kde vidím značné rezervy, a v konečném důsledku na sebe váže tisíce pracovních míst. Určitě to není jednoduché. Podle mě ani tak nechybějí finanční prostředky, ale dobré nápady a jejich včasná a úspěšná realizace...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …