Starostka Harrachova: Jsme bezbranní jako děti a pouze přihlížíme tomu, co se kolem nás děje

12.12.2015 14:11

Ačkoliv by měly být Vánoce svátky klidu a pohody, svět je na pokraji války a své obavy o naši budoucnost neskrývá ani starostka Eva Zbrojová (SLK). Chybí nám hrdost, dodává. Kriticky se ale vyjádřila i na adresu uprchlíků. V jaké souvislosti? Dlouze jsme si povídali také o investicích, které radnice plánuje v roce 2016, a zmínila problémy, jež jí způsobují největší vrásky.

Starostka Harrachova: Jsme bezbranní jako děti a pouze přihlížíme tomu, co se kolem nás děje
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Harrachova Eva Zbrojová (SLK)

Poslední komunální volby v Harrachově doprovázela podle vašich slov velmi vyostřená, často útočná a negativní předvolební kampaň. Pociťujete její dozvuky i nyní? Má nějaký negativní vliv na atmosféru a spolupráci na radnici?

Jsou věci, které nelze vymazat za tak krátkou dobu. K nim patří i velmi osobní útoky po dobu nejenom předvolební kampaně v Harrachově. Jednám se všemi, kteří o to mají zájem, a hledám kompromisy v řešení čehokoliv. Všichni zastupitelé by si měli uvědomit, že byli zvoleni občany města, a pokud se tak stalo, měli by být vůči svým voličům maximálně odpovědní a pracovat v zájmu města a jeho občanů.

Čtyři roky navíc vám dávají prostor nejen dokončit projekty z předchozího volebního období, ale máte tak i více prostoru namířit město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

Dokončili jsme zateplení základní školy, rozvody vody v bytovém domě pro seniory, další etapu rekonstrukce chodníků, část veřejného osvětlení v části Harrachova-Ryžoviště. Celkem jsme letos proinvestovali 10,5 milionu korun. Čtyři miliony z této částky jsou pokryty dotací z Ministerstva životního prostředí, 6 milionů korun jsme investovali z vlastních prostředků. Nejvýraznějším vkladem do dlouhodobého rozvoje města bylo schválení Územního plánu města Harrachov v letošním roce a na projednání v zastupitelstvu města v prosinci tohoto roku připravený Strategický plán rozvoje Harrachova do roku 2019. Dokument, na kterém jsme celý rok intenzivně pracovali, je výhledem pro rozvoj Harrachova z dlouhodobějšího hlediska. Například v současné době pracujeme na projektové dokumentaci oprav místních komunikací a chodníků, které musí proběhnout v součinnosti se SVS a.s., protože v některých úsecích komunikací bude nutné rekonstruovat kanalizaci, v jiných zase vodovod. Pokud vše půjde podle našeho plánu, mohlo by k těmto akcím dojít v roce 2017. Dalším cílem je vybudování domu seniorů ze zrušené Integrované střední školy lesnické či kanalizace v Huťském koutu.

Co nového naopak plánujte ve městě v příštím roce? Čekají Harrachov nějaké větší investiční akce?

Pro příští rok plánujeme přestavbu části základní školy. To by měla být s pomocí dotace investiční akce ve výši 15 milionů korun. Pokračovat budou opravy chodníků, připravujeme se na nákup komunální techniky, tak abychom do budoucna zvýšili svůj podíl soběstačnosti při zimní i letní údržbě.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočtové provizorium budeme projednávat na jednání zastupitelstva města 9. prosince letošního roku. Rozpočet bude obdobný, jako byl v letošním roce. Protože nebyly naplněny daňové příjmy, přestože jsme byli v jejich rozpočtování opatrní, jsme opatrní i v letošním roce. Rozpočet ve výši 38 milionů a 7 milionů na účtech bude sloužit k financování investic.

V jakém stavu jsou městské finance?

Na webových stránkách Harrachova najdete rozklikávací rozpočet, ze kterého je patrné, že finanční situace města Harrachov je stabilizovaná. Z deficitního rozpočtu v roce 2010 minus čtyři miliony korun jsme se dostali do přebytkového rozpočtu plus sedm milionů korun a můžeme si dovolit z úspor financovat investiční akce.

Mnohým obcím pomáhají kompenzovat nedostatek financí dotace. Jaká je vaše úspěšnost v čerpání?

Jak jsem již zmínila, zdařilo se získat dotaci na zateplení mateřské a základní školy, připravujeme se požádat o dotaci na rekonstrukci mostu, kanalizace v Huťském koutu, zateplení a výměnu oken panelového domu na sídlišti, bytového domu pro seniory a hasičské zbrojnice. Všechno samozřejmě závisí na tom, zda tyto dotační programy budou vypsány. Každopádně připravujeme projektovou dokumentaci na výše uvedené akce.

Na jaké kulturní či společenské akce byste v souvislosti s blížícími se Vánoci pozvala občany?

18.–19. prosince 2015 proběhne po roční pauze mezinárodní závod Harrachov FIS cup ve skocích na lyžích. Očekává se okolo 80 startujících ze všech skokanských zemí. Poprvé se v Harrachově na mezinárodních závodech představí i ženy.

19. prosince zahájíme zimní sezonu v Harrachově již tradiční akcí Ski opening.

24. prosince si v kostele sv. Václava můžete poslechnout vánoční koncert sopranistky paní Jany Štěrbové.

26. prosince si do harrachovského kostela přijďte zazpívat svatoštěpánské koledy.

27. prosince přijďte na vánoční koncert houslisty Františka Lamače a zpěvačky Jany Ryklové opět do kostela svatého Václava.

Od 23. 12. 2015 do 2. 1. 2016 bude na našem „náměstíčku“ v centru Harrachova vánoční trh, kde si návštěvníci budou moci ochutnat regionální dobroty a koupit typické suvenýry z našich partnerských měst Szklarske Poreby a Frenštátu pod Radhoštěm. Tento vánoční trh vyvrcholí prvního ledna soutěží o nejlepší česnečku, které se může zúčastnit kdokoliv. Jak vidíte, v prosinci se v Harrachově nudit nebudeme.

V době, kdy jsme spolu hovořili naposledy, již Evropa čelila největší uprchlické krizi od druhé světové války. Krizi se do dnešního dne nepodařilo zastavit a ani vyhlídky nejsou nikterak růžové. Zaznívají tak alarmující hlasy, že se blíží téměř konec světa. Václav Cílek varuje až před miliardou běženců, prezident Zeman považuje migrační vlnu za organizovanou. Jak se vám to poslouchá? Jsme skutečně v takovém nebezpečí?

Nepovažuji migrační vlnu za organizovanou, spíše je důsledkem vývoje událostí v různých částech světa. V každém případě tento stav slouží k destabilizaci Evropy. A jak vidíme v posledních dnech, vlna atentátů na různých místech světa s nálepkou Islámského státu slouží k zastrašení nás všech. Jsme bezbranní jako děti a pouze přihlížíme tomu, co se kolem nás děje. To, že běženci nemají zájem zůstat v Česku, je pouhá otázka času, než pochopí, že i u nás je dobře. Otevřené hranice, běženci bez osobních dokladů, ale s mobilními telefony a ve velkém množství případů podle záběrů mladí muži dobře živení a situovaní, to nejsou zbídačení uprchlíci pronásledovaní válkou.

Neberme nikomu jeho víru a přesvědčení, dejme však každému jasná pravidla, jak s nimi bude zacházet v naší zemi, chce-li zde žít, pracovat a vychovávat své děti. To jsou vaše slova. Souhlasíte tak s názorem, že politika multikulturalismu selhala?

Selhala, zcela selhala. Naší velkou chybou je to, že nejsme hrdí. Nejsme hrdí na zemi, ve které žijeme, protože když se tak vyjádříme, říkají nám, že můžeme žít a pracovat kdekoliv, že jsme Evropany. Když řekneme, že jsme Češi, jsme nacionalisté. A postupně se tak stalo, že jsme zapomněli zdůrazňovat to, že jsme Čechy. Holedbáme se tím, že jsme země, kde je nejvíce ateistů. A remcáme nad vším, nic nám není dobré. Přestali jsme v hrdosti vychovávat naše děti, protože to jsou „osobnosti“, nedáváme jim mantinely. A tím vším jsme velmi zranitelní. Ti, kteří sem přicházejí, mají pevnou výchovu, pětkrát za den v mešitě je jim sdělováno, co a proč dělat, jak nakládat se životem, jsou vychovávaní přísně a s jasnými pravidly. A to je jejich výhoda a náš handicap.

Jaké byly vaše první myšlenky, když jste se o francouzském teroru dozvěděla?

Sevřelo se mi hrdlo a draly se mi slzy do očí. Byla jsem bezmocná, že se to ani nedá vypovědět. Teprve potom přišel vztek na Evropskou unii, na politickou garnituru, která nedokázala dát jasná pravidla pro příjem uprchlíků, ale naopak způsobila to, s čím si už nikdo do budoucna nebude vědět rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…