Starostka Harrachova: Prezidenta Zemana jsem nevolila a jsem přesvědčena, že jsem učinila správně

24.12.2013 13:43

Harrachov je významné horské letovisko v Krkonoších. ParlamentníListy.cz požádaly starostku Evu Zbrojovou (BPP) o rozhovor, v němž jsme se ohlédli nejen za končícím rokem, ale svěřila se nám i se svými prioritami pro příští rok a názorem na aktuální dění ve vrcholné politice.

Starostka Harrachova: Prezidenta Zemana jsem nevolila a jsem přesvědčena, že jsem učinila správně
Foto: archiv starostky
Popisek: Z.Kocumová (vlevo) a starostka Harrachova Eva Zbrojová (vpravo)

Paní starostko, blíží se konec roku, jak byste ten letošní hodnotila? Považujete jej za úspěšný?

Myslím si, že se nemáme za co stydět. V červnu t.r. jsme obdrželi rozhodnutí NS, kterým NS vyhověl našemu dovolání, zrušil předchozí rozsudky Vrchního a Krajského soudu a celou dvacet let starou a dnes již značně zpolitizovanou stomilionovou kauzu vrátil k projednání ke KS do Hradce Králové. Zde se bude dokazovat, že ZM Harrachov nikdy nepřistoupilo k přijetí sedmnáctimilionového závazku, ze kterého se postupem času a díky úrokovému příslušenství stal stomilionový strašák. Protože jsem po velkou část svého volebního období nemohla nakládat s majetkem města z důvodu podané exekuce na město či z důvodu pravomocného rozhodnutí VS, museli jsme hospodařit z „pouhého“ rozpočtu a nemohli nakládat s městským majetkem. Přesto jsme letos pokračovali v opravě chodníků, zakoupili víceúčelový stroj Carraro, kterým sekáme městskou zeleň v létě a doplňujeme zimní údržbu místních komunikací v zimě. Oproti minulým letům se daří na zimní údržbě města uspořit ročně více jak jeden milion korun, což není pouze zásluhou vlastního provádění ZÚ, ale nově vysoutěženou veřejnou zakázkou na ZÚ. Proti minulosti, kdy nás ZÚ stála 3,6 milionu, nás v současné době stojí o 1.300.000,- Kč ročně méně. Uspořené peníze se pak mohou použít na opravy a investice. Nechali jsme opravit sochu sv. Jana v Anenském údolí, vč. rekonstrukce cesty a okolí. To se nám podařilo i za pomoci vyhlášené sbírky na opravu a příspěvku z KÚ LK.

A jaké jsou vaše priority pro ten následující? Jaké hlavní investice plánujete v příštím roce?

Chceme zateplit MŠ a ZŠ, pokračovat v opravě chodníků a místních komunikací, potřebujeme opravit některé mosty.

Chtěla byste příští rok obhájit mandát starostky? S jakým cílem? Co je podle vás třeba v Harrachově změnit nebo co zde lidé nejvíce postrádají?

Chtít mohu cokoliv, podstatné je to, jak rozhodnou občané Harrachova. Obhájit mandát se pokusím s cílem pokračovat v započaté práci. Čtyřletý mandát je  příliš krátký na to, aby se všechno stihlo. Obzvláště pro nového starostu, který se svoji práci musí naučit. Navíc jsem přišla do velmi problematického období pro Harrachov – exekuce, pravomocný odsudek VS, kdy jsem nemohla pracovat tak, jak bych si představovala. Myslím, že velkou bolestí nejen Harrachova, ale jak slýchám i od svých kolegů starostů z okolních obcí, kteří mají obdobné problémy,  je to, že lidé nemají na nic čas. Téměř vymizela dobrovolnická práce, lidé mají svých starostí dost a nezbývá jim čas na spolkovou činnost. Toto sama neovlivním, potřebuji k tomu velkou podporu občanů a hlavně to, aby sami chtěli. Lidé by pak k sobě měli blíže, více by spolu komunikovali a nesdíleli své pocity pouze přes sociální sítě.

I v letošním roce šla řada občanům k volebním urnám, naposledy letos v říjnu. Jak vy osobně vnímáte výsledek voleb? A jak nyní nahlížíte na zveřejněnou koaliční smlouvu? Koalice si vytyčila řadu cílů, domníváte se ale, že je bude mít z čeho financovat?

Výsledek voleb respektuji. Je takový, jaký je, lidé jsou zoufalí ze situace ve státě, z afér, které jim média popisují a které skončí tím, že jednoduše vyšumí. Mnoho občanů tohoto státu musí řešit existenční problémy a přitom vidí, jak „ti nahoře“ dostávají desetitisícové až statisícové odměny, nenesou žádnou odpovědnost za svá rozhodnutí a mnozí z nich, kteří do Poslanecké sněmovny přišli přímo ze školy a jsou tam dlouhé roky, patrně ani nevědí, jak vypadá opravdový život venku, za zdí Poslanecké sněmovny. Lidé hledají řešení v nabídnuté změně. Koaliční smlouva není dogma, politici budou muset hledat kompromisní řešení i ve vytyčených cílech – nebudou-li chtít, aby došlo ke stejné situaci jako v uplynulé vládě, k předčasným volbám.

V lednu jsme si také mohli poprvé zvolit prezidenta. Jak byste Miloše Zemana na Hradě hodnotila? Má vaši důvěru?  A jak vnímáte jeho současné kroky v rámci povolebního vyjednávání?

Pana prezidenta  Zemana jsem nevolila  a zatím jsem přesvědčena, že jsem učinila správně.

Vy osobně jste také neúspěšně kandidovala do krajského zastupitelstva. Jste nyní spokojená s jeho prací? Jak byste jako starostka hodnotila komunikaci s krajem?

Do Zastupitelstva LK jsem kandidovala, abych podpořila uskupení Starostové pro Liberecký kraj. V žádném případě jsem nepočítala s tím, že bych byla z 19. místa kandidátky zvolena do Zastupitelstva LK a ani bych nechtěla přijímat další funkci. Myslím si, že v Harrachově mám práce až nad hlavu, chci-li ji dělat pořádně. A to chci. Jak řekl pan hejtman před krátkým časem na setkání se starosty, ne všechna předvolební hesla se zdaří splnit, ne všechno vypadá stejně zvenku jako uvnitř. Chválím rychlou snahu vedení LK najít termíny k jednání, ne vždy se daří vše dojednat podle mých představ. Pomoc a podpora ze strany LK vždy byla a stále je skvělá, chválím a děkuji.

Harrachov je významné horské letovisko v Krkonoších, což ocení především milovníci zimních sportů. Na co dalšího byste ale nalákala turisty do Harrachova? Jak významnou rolí je ve městě turistický ruch a co děláte pro jeho podporu?

Turistický ruch je pro Harrachov důležitou složkou příjmů města i občanů. Většina obyvatel pracuje ve službách zejména pro naše hosty a turisty. Nakonec i historická sklárna pořádá exkurze pro návštěvníky města a právě tím, že se stala jakýmsi „skansenem“, přežila nejtěžší časy pro české sklářství. V letošním roce proběhne MS v letech na lyžích v termínu 14.3.-16.3.2014. Dovoluji si touto cestou pozvat všechny čtenáře na významnou sportovní událost, kterou MS bezesporu je.  Harrachov není „pouze“ zimní středisko, návštěvníkům Harrachova máme co nabídnout i v letním období. Lanová dráha a bobová dráha v Harrachově jsou v provozu celoročně, areál skokanských můstků a především „mamutí“ můstek pro lety na lyžích je jeden z pěti na světě. Máme zde jednu z nejstarších funkčních skláren na světě – 301 let je v provozu Sklárna N+S, ozubnicová dráha z Tanvaldu do Harrachova má letos úctyhodných 111 let od zahájení provozu. Je to technický unikát a z Harrachova je vlakové spojení do Szklarske Poreby a dále do Polska. Mumlavský vodopád je nejvodnatějším vodopádem v Krkonoších, golfové hřiště, kaple Sv. Alžběty, kostel sv. Václava, sklářské muzeum, hornické muzeum, lesnicko-myslivecká expozice Šindelka, naučná včelí stezka Jana hraběte Harracha, naučná stezka okolo bývalého lesnického učiliště, Liščí stezka k Mumlavskému vodopádu, relaxační a wellness centra v hotelích, turistické trasy, cyklotrasy propojující Krkonoše s Jizerskými horami a Polskem… Jednoduše každý, kdo do Harrachova přijede, si zábavu najde, přijeďte se sami přesvědčit! Městský úřad Harrachov propaguje svoje město ze všech sil i ve spolupráci s Mikroregionem Tanvaldsko a s MAS Rozvoj Tanvaldska a se SMO Krkonoše. Pořádáme tradiční akci Příjezd Krakonoše, která tentokrát proběhne 8.3.2014. Dále pořádáme  Happy víkend jako letní pozvánku k nám, máme nové turistické stránky na www.harrachov.cz. Tam se podívejte a hlavně přijeďte osobně. Sami uvidíte, jak je v Harrachově pěkně.  Já sama vnímám při svých občasných návštěvách v zahraničí, že Harrachov lidé znají, vědí o něm a popularitu získal především díky skokanským můstkům.

Dnes je Štědrý den. Prozradíte nám na závěr, jak vy osobně budete trávit svátky? Pečete doma vánoční cukroví? A dodržujete nějaké vánoční zvyky či tradice? Jaké?

Vánoční cukroví peču, to k Vánocům patří. Mám ráda adventní čas, ty čtyři neděle před Vánocemi, kdy máme na stole adventní věnec a každou neděli zapálím svíčku. Letos budeme mít obzvláště pěkné Vánoce s rodinou – přijde maminka, dcera s manželem a 1,5 roční vnuk Štěpán. Na toho se těšíme obzvláště. Na Štědrý večer máme houbovou polévku, kterou vařím právě jen v tento den. Pod talíře dávám minci a po večeři chodíme ven „hledat Ježíška“. Chci si také trochu odpočinout, dovolenou mezi svátky si však brát nebudu.

Přeji Vám všem krásné a klidné Vánoce a dobrý rok 2014.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…