Starostka Hujová je taková měšťácká, to je její omezení, pálil v rádiu Matěj Stropnický

04.04.2016 18:12

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda Strany zelených Matěj Stropnický. S moderátorkou Karolínou Koubovou se bavil o svojí současné pozici na pražském magistrátu a v SZ, mluvil však i o územním plánu hlavního města či o Autonomním sociálním centru Klinika.

Starostka Hujová je taková měšťácká, to je její omezení, pálil v rádiu Matěj Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Tak já jsem si tuhle pozici ani nevymyslel, ani jsem si ji nepřál,“ řekl o svojí současné situaci Stropnický na otázku, jak se cítí v takové klíčové pozici. „Tady přece není možné, aby strany jiné diktovaly naší straně, kdo ji bude zastupovat. To je, jako kdyby pan premiér Sobotka přišel za panem Babišem s tím, že by ANO mohlo pokračovat, ale bez toho Babiše, prosím,“ řekl Stropnický, že to musí být SZ, kdo si vybere svého zástupce.

„Je to ultimátum ze strany případných koaličních partnerů,“ řekl Stropnický s tím, že mu nikdo nikdy nevysvětlil, kde on sám udělal chybu, pokud ji doopravdy udělal. Z jeho pohledu pak šlo o účelové jednání.

„My jsme si to v Trojkoalici během týdne vyříkali,“ prohlásil Stropnický a dodal, že si členové Trojkoalice vzájemně budou respektovat svoje zástupce, a své označení, že je radikál, označil za „nálepku“.

„Jsem si vědom toho, že ta situace dlouhodobě je neudržitelná pro město,“ dodal a zmínil, že současná pražská rada podle něj bez něj udělala jen méně práce, ač tvrdí, že se jim pracuje lépe.

„Praha stabilní vedení potřebuje,“ konstatoval s tím, že i Trojkoalice se na něm chce podílet. „Vlastně ten programový průnik koalice ČSSD a ANO existuje,“ a celý problém je vlastně v osobě Stropnického, přesto chce zůstat ve všech funkcích a náhradníka za sebe nehledá, protože nechce vyhovět „ultimativním požadavkům“ koaličních partnerů.

Stropnický uvedl, že vzhledem k tomu, že nikdo z magistrátu nebyl schopen přijít s kloudným řešením, předloží jej v úterý na schůzi magistrátu on sám. Detaily však zveřejnit nechtěl, jelikož by tak mohl být jeho plán kompromitován.

Klinika podle Stropnického za dobu své existence v mnohém město obohatila. Sám se také zabýval stížnostmi, kterých bylo za celý rok dohromady asi šest, což je méně než na průměrný žižkovský klub. „Nebyl by, myslím, problém udělat v tom objektu rekolaudaci,“ dodal s tím, že lze její fungování jednoduše legalizovat a město dělá chybu v tom, že se na fungování prostoru nechce podílet.

„Zdá se mi, že Klinice paradoxně neprospěl ten útok pravicových extremistů,“ řekl Stropnický s tím, že z toho vzešel dojem, že Klinika je místem konfliktu dvou znepřátelených ideologií. „Mně se zdálo, že to byla trochu záminka pro Prahu 3. Paní starostka Hujová, ona je taková měšťácká, to je její omezení,“ řekl Stropnický s tím, že Hujová si myslí, „že všechno, co je zadarmo, je podezřelé“, protože je z TOP 09.

„Já nevím, proč každý projekt, kterého se účastním, je využíván pro diskreditaci toho projektu,“ řekl Stropnický s tím, že se politiky i navzdory přáním paní Hujové a pana Bellu nevzdá. V ČR podle něj nemají nové a pokrokové projekty podporu, protože se vždy systém vrací ke starým strukturám.

Metropolitní plán je podle něj špatný a nedokáže odpovědět na mnohé otázky, například zda lze legálně zbourat park a místo něj postavit parkoviště, k čemuž by docházet nemělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…