Starostka Krnova se obává: Co nás ještě v budoucnu čeká?

30.07.2013 16:09

V polovině července se Krnovem prohnalo ničivé tornádo. Jak na osudný den vzpomíná starostka Alena Krušinová (ČSSD)? Kdo městu nejvíce pomohl s odstraňováním škod? Zastupitele na podzim čeká rozdělování peněz z hazardu, jakou variantu rozdělení peněz preferuje ona sama a jaké investice město v nejbližších letech čekají? Nejen s tím, ale i s ambicemi, které má do budoucna, či se svým názorem na výstupy vrcholných politiků ČSSD a současný vývoj preferencí strany, se svěřila v rozhovoru pro naše stránky.

Starostka Krnova se obává: Co nás ještě v budoucnu čeká?
Foto: archiv AK
Popisek: Bývalá starostka Krnova Alena Krušinová (ČSSD)

Mnohá města v ČR zasáhly v červnu povodně, Krnovem se ale prohnala ničivá bouře, kterou dokonce mnozí považují za tornádo. Již jsou vyčísleny škody? A jak vy osobně na onu noc a následné dny vzpomínáte? Kdo Vám nejvíce pomohl?

Tornádo prošlo Krnovem v úterý 16. července v 17.25. Celá hrůza trvala cca 20 minut. Přiznám se, že když mi volali, co se stalo, tak jsem si myslela, že si ze mne někdo dělá legraci. Když jsem ale dorazila nejdříve na Ježník, kde bylo devastováno cca 15 ha lesního porostu, tak mne napadlo, že proletěl meteorit, nebo nastává konec světa. Musím vysoko ocenit pomoc všech složek (hasiči, policie, ale i naše Technické služby), které se na likvidaci škod v prvé fázi podílely. Ta pomoc byla velmi rychlá a profesionální. Dnes se dokončují „úklidové práce“ na lesním porostu a některé rodiny ještě chystají opravy střech. Město je ještě připraveno těm rodinám, které čeká oprava střechy, pomoci formou přistavení kontejneru na odpad zdarma. Naše město má zkušenosti s povodněmi, nyní s tornádem, tak nevím, co nás ještě v budoucnu čeká.

Jak informovaly naše stránky, od 14. prosince 2014 by mělo dojít k zahájení provozu dálkové železniční dopravy na lince R27 (Ostrava-Opava-Krnov-Olomouc). Dobré vyhlídky měl i vznik obchvatu, na který ministr Stanjura přislíbil finance. Neobáváte se nyní, poté, co padla vláda, že může dojít k oddálení realizace projektů?

Nesmíme zapomenout na to, že obchvat Krnova má vazbu na otevření hraničního přechodu pro vozidla bez omezení tonáže. Náš projekt je připraven a nic nebrání tomu, aby se začalo. Chybí jen peníze. Když ale sleduji, jaké prodlení je u všech staveb Slezského západního kříže, jaké úsilí se vynakládá, aby tyto prospěšné stavby pokračovaly, je mi z toho opravdu smutno. Na druhou stranu – naděje umírá poslední.

Starostkou jste od roku 2010, kdy jste se také neúspěšně pokoušela kandidovat do Poslanecké sněmovny. Budete se o to pokoušet i v následujících volbách? A jakou šanci má nyní ČSSD na úspěch? Domníváte se, že by mohla vládnout případně sama?

Svou kandidaturu do Poslanecké sněmovny v roce 2010 vůbec neberu jako neúspěch. Já jsem hlavně komunální politik. Nemám ambice se o místo na kandidátce prát. Myslím si, že ČSSD volby do Poslanecké sněmovny vyhraje. Chce to ale v dnešní „rozhrkané“ době rozumné postoje nejvyšších představitelů ČSSD, abychom nepřišli o voliče, a také musíme mít v zásobě odborníky, kteří budou schopni jednotlivé resorty vést. Zda by mohla ČSSD vládnout sama, záleží právě na vedení, jak bude šikovné v dojednávání. 

Předsedu sociální demokracie ale nepovažujete za výraznou osobnost. Uvítala byste tak jiného předsedu? Nemrzí Vás, že neměl Sobotka při obhajobě předsedy žádného protikandidáta? A koho byste případně preferovala?

Sleduji výstupy všech špičkových politiků za ČSSD. S osobnostmi je to jako v životě. Někdo je vám od pohledu sympatický a při vystupování neumí přesvědčit, někdo, koho zrovna nemusíte, vás překvapí rozumnými postoji v době krize. Proč neměl B. Sobotka protikandidáta, už neřeším. Mrzí mne ale, že svůj post neobhájila paní Benešová, kterou považuji za odborníka ve svém resortu. B. Sobotka je potencionální příští premiér. Já mu přeji, ať má šťastnou ruku při výběru ministrů, protože dobrý a sehraný tým odborníků je základ úspěchu.     

Nedávno byla ve městě dokončena stavba nové tělocvičny. Jak byste ale celkově hodnotila možnosti, které se dětem a mladistvým v Krnově nabízí?

V Krnově je možností k vyžití mládeže podle mne dost. Škála možností na poli kulturním či sportovním je podle mne široká. Stavbou tělocvičny získá zázemí floorball, který má velkou členskou základnu. Nyní se začíná stavět bikepark, který je určen pro další skupinu "náctiletých". Čím více pro sport děláme, ozývají se další odvětví a chtějí renovovat sportoviště. Letos nevyšla dotace na rekonstrukci lehkoatletického stadionu (začneme až v roce 2014). Budeme řešit celoroční využití zimního stadionu. Příští rok chceme zadat vypracování projektu na rekonstrukci městských lázní. Myslím si, že máme jasno, co chceme, a s výhledem na takových 7 let máme plán, jak otázku sportovního vyžití rozšířit, případně zkvalitnit. Nejde ale všechno najednou.    

Zastupitele na podzim čeká rozdělování peněz z hazardu mezi kulturu, sport a sociální služby. Kde jsou podle vás nejvíce peníze potřeba a v jakém poměru byste tak preferovala jejich rozdělení?

V této otázce mám zcela jasno. Od začátku preferuji rozdělení pro sport 2 miliony a pro sociální oblast a kulturu po milionu. Vycházím z toho, že v letošním roce je sport na tom nejhůře, nedostali ani korunu. Sociální oblast je sice krácena, ale naši nosní partneři jsou zařazeni do individuálního projektu MS kraje.

Jak pokračují projekční přípravy vlastního městského útulku pro psy? Co od něj očekáváte? A jaké by měly být náklady na vznik a následně na provoz?

Do konce roku bude vše připraveno k výběrovému řízení. O útulku se hovoří od roku 1999, ale rapidně stoupající náklady snad konečně přesvědčí ty nerozhodnuté zastupitele, aby ruku pro výstavbu zvedli. Navštívila jsem útulky v Opavě, Kutné Hoře a nyní nás čeká návštěva v Čechách pod Kosířem. Provozovatelé jsou velmi ochotní a předávají své zkušenosti a v otázce provozních nákladů jsou také sdílní. Náklady na výstavbu určí výsledek výběrového řízení a tady pevně věřím, že se bude pohybovat něco nad 2 miliony. Provozní náklady by neměly překročit milion ( v roce 2012 nás stálo ubytování psů v útulku ve Slezských Pavlovicích cca 1,5 mil. Kč).

Hospodaření města za loňský rok skončilo přebytkem. Co stojí za tímto úspěchem? A s jakým rozpočtem počítáte pro letošní rok?

Rozumné hospodaření nepovažuji za úspěch, mělo by to být pravidlo. Kasa města je jako peněženka domácnosti, jen o hodně větší.  Musíte pořád počítat, zdravě riskovat, ale být připraven s náhradním projektem, pokud jeden padne. V letošním roce jsme do investic pustili více jak 70 milionů. Doděláváme akce, které byly dlouhodobě plánovány, ale také již připravujeme akce pro možné dotace na další programové období. Čeká nás veliká akce – výstavba třetí části podnikatelské zóny, která spolkne velký kus financí. Mám připraven plán akcí na tři roky dopředu, ale příští rok jsou volby, tak se uvidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…