Starostka Kunratic: Současné vedení Prahy mnohem více naslouchá městským částem

09.08.2015 14:11

Jako jedné z mála pražských částí se Kunraticím daří odolávat tlaku developerů a svou centrální část si zachovávají ve stejném rázu jako v hluboké minulosti, což má pozitivní vliv i na demografický vývoj. Jak se nárůstu obyvatel snaží přizpůsobit radnice? Jaké hlavní investice plánuje? I na to jsme se zeptali starostky Lenky Alinčové (Hnutí Kunratice). Zhodnotila ale také historicky první primátorku Prahy a vyjádřila se také k řadě dalších témat.

Starostka Kunratic: Současné vedení Prahy mnohem více naslouchá městským částem
Foto: archiv starostky
Popisek: Lenka Alinčová (Hnutí Kunratice)

Paní starostko, co nového plánujete v Kunraticích ve druhé polovině roku?

Na 20. srpna máme naplánovanou kolaudaci nástavby dvou tříd a jednoho kabinetu a dostavby šatnového centra Základní školy Kunratice v celkové pořizovací hodnotě 20 mil. korun. Z toho dotace hl. m. Prahy činí 16 mil. korun. Jestliže stavební úřad pro Prahu 4 vydá rychle stavební povolení, chystáme se opravit meliorační kanál v ul. K Libuši. Výše investice je odhadovaná na cca 4,5 mil. korun. Dále probíhají další drobnější opravy a investice, jako jsou opravy výtluků komunikací ve správě naší městské části ve výši 1 mil. korun, oprava zdi zámeckého parku, výsadba stromů a obnova růžových záhonů, stavba pergoly u dětského hřiště u rybníka Ohrada a odvlhčení hasičské zbrojnice. Na podzimní měsíce je naplánováno několik kulturních akcí, kde je městská část přímo pořadatelem nebo pořadateli jsou místní organizace a akce probíhají pod mojí záštitou. Na těchto akcích se městská část podílí většinou bezúplatnou výpůjčkou pozemků a zázemí a úhradou elektrické energie a vodného a stočného.

Kunratice leží na jihovýchodním okraji hlavního města Prahy. Na co byste pozvala turisty, kteří většinou navštěvují především historické centrum metropole? Čím výjimečné jsou Kunratice?

Bezesporu na návštěvu Nového hradu v Kunratickém lese. Jde o v roce 2013 zakonzervované zbytky hradu krále Václava IV. s nově vybudovanou lávkou přes příkop a naučnou stezkou. Kunratický les je protkán turistickými cestami, které návštěvníky přivedou i do centra Kunratic. Za zhlédnutí zajisté stojí barokní kostel sv. Jakuba Staršího s velmi vzácným interiérem a starou rodinnou hrobkou bývalých majitelů Kunratic. Dále návštěvníci mohou pokračovat zámeckým nádvořím, v roce 2006 opravenými hospodářskými budovami, zámeckým parkem a bažantnicí až na koupaliště rybníka Šeberák, kde najdou velmi příjemné posezení s vynikající kuchyní v restauraci Šeberák. Kunratice mimo své památky jsou významné tím, že se doposud, byť s velkým úsilím, dařilo odolávat tlaku developerů a zachovat centrální část městské části ve stejném rázu jako v hluboké minulosti, tj. městské části bez nadměrných staveb. Je tu velké množství zeleně, rybníky.

Okraj Prahy nebývá pro turisty tolik atraktivní. V posledních letech ale bydlení na okraji Prahy, tedy v zeleni nedaleko centra, upřednostňuje čím dál více lidí. Je to i případ Kunratic? A jak se snaží radnice expanzi obyvatel zohlednit? Mám na mysli především z hlediska občanské vybavenosti.

V roce 1991 bylo v Kunraticích přihlášeno k trvalému pobytu 3 321 obyvatel, dnes je to 9 247 obyvatel. K tomu tu ještě máme vysokoškolské koleje s téměř šesti tisíci studenty. To vše samozřejmě přineslo velké požadavky na výstavbu občanské vybavenosti, především školských zařízení. Postupně jsou rozšiřovány Mateřská škola Kunratice a Základní škola Kunratice v Předškolní ulici, byla otevřena pobočka Základní umělecké školy v ul. Jana Růžičky, postaven Dům s chráněnými byty, kde je 57 bytů pro seniory, zrekonstruována a dostavěna hasičská zbrojnice, kunratická radnice, přestavěn starý domek v Golčově ulici č.p. 24 na spolkový dům, kde se nacházejí veřejná knihovna, Klub seniorů, skautská knihovna a Mateřské centrum U motýlků s mimo jiné dětskou skupinou. Městská část pronajala pozemek při Vídeňské ulici, kde soukromý investor staví jednopodlažní nákupní centrum se sedmi obchody. V letošním roce jsme dokončili přestavbu budovy staré školy na zdravotní středisko, kde se od června postupně otevírají jednotlivé ordinace (praktičtí lékaři, ortoped, stomatolog, lékárna). V září bude zprovozněna poslední ordinace – gynekologie. Od r. 1990 se podařilo ve všech částech městské části vybudovat vodovod, kanalizaci a plynofikovat. Také velká část komunikací proběhla rekonstrukcemi či většími opravami. Bohužel ještě ne všechny, protože jde o velmi nákladné investice. V neposlední řadě bych se ráda zmínila o veřejné zeleni. Podařilo se nám díky dotacím zrekonstruovat zámecký park, Zelenou cestu u rybníka Ohrada a další drobnější zeleň. Všechny rekonstruované komunikace doprovází zároveň i výsadba zeleně, především vzrostlých stromů.

Tady patří nepochybně velký dík hl. m. Praze, protože naprostou většinu uvedených investic, a z výčtu je jasné, že nešlo o zanedbatelnou částku, zaplatilo ze svého rozpočtu.

Plánujete v nejbližší době investice do bydlení? Je to potřeba?

Neplánujeme. Malé městské části jsou finančně závislé na hl. m. Praze. Z finančních prostředků získaných z pronájmů dotujeme drobné opravy a investice, především výsadby nových stromů, opravy dětských a sportovních hřišť, která všechna (spravujeme jich 12) díky přísným normám Evropské unie prošla totálními rekonstrukcemi. Dále provádíme podle finančních možností homogenizaci povrchů některých komunikací.

Jaký je váš názor na zástavbu obce?

V Kunraticích je ještě několik území určených k zástavbě. Jsem jednoznačně přesvědčená, že v centrální části by měl být zachován současný ráz, to znamená naprostá většina zastavěná rodinnými domy. Ke Kunraticím patří ještě bytové komplexy Flora a Zelené údolí. Tady již však volný prostor pro další výstavbu je téměř zcela vyčerpán.

Jak jste na území Kunratic spokojena s hromadnou dopravou? Domníváte se, že je dostatečně zajištěna, nebo uvažujete o posílení některých spojů?

V současné době jednáme se společností ROPID o některých úpravách spojů.

Praha má historicky první primátorku, která se ale podle průzkumů veřejného mínění netěší přílišné popularitě. Jak byste ji ve funkci hodnotila vy sama?

Já osobně jsem se setkala s paní primátorkou pouze dvakrát, což není příliš velká zkušenost, nicméně pokaždé byla velmi vstřícná. Oproti minulému vedení hl. m. Prahy si myslím, že paní primátorka mnohem více naslouchá městským částem.

A jak jste celkově spokojena s komunikací a spoluprací s vedením magistrátu? Mám na mysli především ohled na řešení problémů, s nimiž se na magistrát jako starostka obracíte.

Musím říci, že všichni pražští radní od paní primátorky počínaje, se kterými jsem se kvůli konkrétním problémům setkala, byli vždy velmi vstřícní. Dostavba Základní školy Kunratice v letošním roce je toho nepochybným důkazem. Nyní nám bylo přislíbeno, že hl. m. Praha bude jednat s Národním muzeem o bezúplatném převodu Kunratického zámku do majetku hl. m. Prahy. Doposud zde byly uloženy entomologické sbírky, které se počátkem tohoto roku přestěhovaly do Horních Počernic. Rekonstrukce budovy zámku bude velmi finančně náročná, protože je ve velice špatném stavu, a i technicky náročná, protože jde o kulturní památku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…