Starostka Litvínova: Andrej Babiš je člověk na správném místě

02.01.2015 13:37

Poprvé v historii vládne Litvínovu žena. Jak sama říká, zaměřit se bude chtít především na hospodaření města a na investice do rozvoje. Je přesvědčena, že vzniklá trojkoalice ANO, STAN a KSČM je v danou chvíli pro naplnění těchto priorit nejlepší možné řešení. V rozhovoru, který poskytla Kamila Bláhová (ANO) pro ParlamentníListy.cz nám prozradila také to, proč se rozhodla kandidovat za hnutí ANO a řeč přišla i na Andreje Babiše. A nejen to…

Starostka Litvínova: Andrej Babiš je člověk na správném místě
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO)

V čele úřadu jste po komunálních volbách nahradila Milana Šťovíčka, a jste tak historicky první starostkou města.  Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pocit být starostkou?

Není to pouze můj úspěch, ale za mnou stojí celý tým lidí. Takže bych to řekla asi tak, že ANO v Litvínově ve volbách zvítězilo, protože nabídlo lidem kvalitní kandidáty, dobrý program a korektně vedenou předvolební kampaň. Samozřejmě, že nám pomohla i práce ANO na celostátní úrovni. Po vítězství ve volbách jsme vedli koaliční jednání se všemi politickými uskupeními, která se do zastupitelstva našeho města dostala, ale nakonec jsme se dohodli s těmi, s kterými jsme našli největší programovou shodu. Při volbě starosty mě podpořili všichni zastupitelé, nejen koaliční, a to považuji za obrovský úspěch. Opoziční zastupitelé tento fakt komentovali tím, že mi chtějí dát šanci, za což opravdu velice děkuji.  A jaký je to pocit být starostkou? Cítím obrovskou zodpovědnost. Jedna věta, která ale vyjadřuje vše.

Ačkoliv počet žen po posledních volbách vzrostl, již delší dobu rozděluje společnost zavedení kvót pro ženy. Jak se na tuto problematiku díváte Vy sama?

Já nejsem moc příznivce kvót. Spíš bych hledala cesty, jak ženám nastavit pro svůj osobní i pracovní rozvoj podmínky. Nicméně, o tom, jak sladit pracovní a rodinný život se vedou diskuze už léta a pořád se pro ženy hledají lepší podmínky. Praxe je ale pořád jiná, bohužel. Takže ono to asi bez těch kvót nakonec nepůjde…

Proč jste se vlastně rozhodla kandidovat?  A čeho byste chtěla jako starostka v následujících čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považovala za úspěšné?

Do komunální politiky jsem se rozhodla vstoupit, protože už jsem nechtěla sedět doma a kritizovat současné poměry ve městě. Chtěla jsem přiložit ruku k dílu a hnutí ANO mi tuto možnost dalo. 

V následujících čtyřech letech se chci zejména zaměřit na hospodaření města a na investice do rozvoje. Budu hledat místa, kde se nehospodárně nakládá s finančními prostředky, a chci najít cesty k nápravě. Uspořené peníze se budu snažit investovat tam, kde to občané skutečně uvidí a pocítí, jako například do obnovy majetku města (škol, komunikací, veřejného osvětlení, atd.), bezpečnosti, nebo volnočasových aktivit. Nebudu slibovat vzdušné zámky a zadlužovat město na další generace, jak to dělají jiní politici. Chci k financování přistupovat se zdravým rozumem a samozřejmě budu usilovat o spolufinancování městských investic z různých dotačních titulů.

Mým cílem je být obklopena spokojenými občany. A měřit se to dá snadno – místo stížností vám najednou začnou lidé děkovat….

Na spolupráci se hnutí ANO dohodlo se STAN a KSČM. Považujete uzavřenou koalici za nejlepší možné řešení? Neobáváte, že zejména s KSČM? se budou Vaše vize rozcházet?

Ano, v současné chvíli považuji uzavřenou koalici za nejlepší možné řešení. Jak jsem již nastínila v úvodu, jednali jsme se všemi a hledali jsme největší programovou shodu, což se nakonec povedlo právě se STAN a KSČM. Samozřejmě, že v některých bodech se naše názory rozcházejí, ale v těch zásadních jsme se shodli, což považuji za prioritní.

Ptala jsem se i proto, že radniční koalice s komunisty řešili i poslanci ANO. Několik jednotlivců hnutí se proti spolupráci vymezilo úplně. Většina se ale shodla na tom, že na obecní úrovni koalice s KSČM nevadí. Musí jít ale o slušné komunisty a má to být až poslední možnost. Byl to i případ Litvínova? Zkoušeli se dohodnout i s jinými stranami? A pokud ano, proč jste neuspěli?

Ano, byl to i případ Litvínova. U nás máme komunisty slušné a dá se s nimi dohodnout. U ostatních stran jsme neuspěli, protože jsme se neshodli v zásadních programových otázkách, z kterých jsme nechtěli ustoupit.

Jaké jste si jako koalice stanovili hlavní priority?

Hlavní priority jsme si stanovili v koaliční smlouvě, kterou lze najít na http://www.anolitvinov.cz/Koalicni-smlouva.html

Jak již bylo naznačeno, Vy sama jste kandidovala jako lídr hnutí ANO. Čím Vás oslovilo?

S hnutím ANO spolupracuji z dob, kdy mělo 2 % preferenčních hlasů. Věřila jsem (a stále věřím), že země potřebuje změnu a slušné lidi, kteří něco již v životě dokázali, aby se toho chopili.

Jak byste hodnotila Andreje Babiše jako předsedu?

Velice stručně  – jako člověka na správném místě.

Co byste sobě, ale i občanům popřála na závěr do nového roku?

Hodně zdraví, štěstí, osobní spokojenosti a ať se nám splní vše, co si přejeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…