Starostka Nového Sedla: Od voleb se nám podařilo udělat kus práce i na poli státní správy

11.07.2015 10:05

Požádali jsme starostku ing. Věru Baumanovou (Nový kurz) o rozhovor, v němž nám prozradila, jaké investice plánuje radnice ve druhé polovině roku a na co nového se mohou občané Nového Sedla těšit v průběhu nadcházejících let. Upozornila ale i na organizační změny úřadu a vyjádřila se k otázce zastoupení žen v politice. A nejen k tomu…

Starostka Nového Sedla: Od voleb se nám podařilo udělat kus práce i na poli státní správy
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka města Nové Sedlo Věra Baumanová (NOVÝ KURZ)

V minulosti jste si pro PL posteskla nad nekoncepčností a chaosem ve státní správě. Podle čeho tak soudíte a má to nějaký negativní vliv i na samosprávu?

Myslím si, že se nám podařilo od voleb udělat kus práce i na poli státní správy. Od 1. 5. 2015 má městský úřad nového kvalitního tajemníka, který je, nebojím se říci, špičkovým ekonomem, a spolu s ním připravujeme jak koncepci, tak finanční přehled a výhled do budoucích let. Bohužel městem zřízená společnost Novosedelská bytová s.r.o. se od 1. 7. 2015 zabývá pouze nákupem a prodejem tepla a správa bytového fondu a SVJ spadne pod přímé vedení města jako samostatné oddělení bytového hospodářství. Na samotné zastupitelstvo to žádný vliv nemá, to pracuje podle plánu práce na tento rok včetně výborů.

Uvítala byste změnu nějakého zákona, který vm jako starostce ztěžuje práci? A můžete být případně konkrétnější?

Myslím, že ne. Já prostě beru, co nám v současné době umožňuje zákon a podle čeho se „má jet“. Pouze v oblasti např. ocenění životních událostí občanů, kdy v současné době nemůžeme gratulovat k životnímu výročí nebo narození dětí. Kdo si sám požádá, aby mu úřad gratuloval? Na to se moc těším, až budu moci zase předávat malé dárky a osobní gratulace našim občanům.

Nové Sedlo získalo v soutěži Vesnice roku ocenění za společenský život. Čím konkrétně jste si podle vás ocenění zasloužili? Jaké nejvýznamnější akce byste vyzdvihla, a pozvala tak na ně případně i čtenáře?

Nové Sedlo je město, takže ocenění za Vesnici roku žádné nemáme. Ale akcí jak kulturních, tak sportovních máme dost. Máme sestavený jejich plán na celý rok a věřte, že je jich hodně. Jenom pro příklad, v měsíci červnu byly „večer pro seniory“, jednodenní výlet do Prahy a divadelní představení „Tančírna“ v divadle R. Brzobohatého organizovaného městem, jednodenní výlet na Techmánii do Plzně a odpolední koncert jazzové kapely „Červení panteři pod širým nebem“ pořádané o.s. Nový kurz a „Turnaj domorodců“ ve fotbale, pořadaný TJ Baník Union Nové Sedlo. A co nás čeká? Pro děti jsou připraveny zájezd do zooparku v Chomutově, hudební odpoledne „Ahoj prázdniny“ včetně lampionového průvodu a ohňostroje na závěr prázdnin a turistický výlet po okolí. A čtenáře zvu na „Svatováclavské posvícení“ dne 26. 9. 2015 od 13.00 hodin na náměstí u nás ve městě s cimbálovou muzikou, doprovodnými programy a soutěžemi pro děti včetně kolotoče, s dobrým jídlem i ochutnávkou moravských vín.

Společenský život je bezpochyby důležitý. Jak jste v Novém sedle ale spokojená s dostupností základních služeb?  

Základní služby v podobě služeb České pošty, zdravotního střediska s lékaři pro dospělé, dětské, gynekologa i zubaře včetně laboratoří fungují perfektně. Je pravda, že nám chybí lékárna nebo alespoň výdejna léků. Lékárna tady kdysi byla v našich pronajatých nebytových prostorách, ale ukončila svoji činnost z důvodu finančních ztrát. To nás trápí a spolu s panem místostarostou neustále hledáme nějaké řešení. Obchody se základním sortimentem tady jsou. V blízkosti máme možnost nakupovat v Chodově nebo v Sokolově. Karlovy Vary také nejsou daleko od nás. Naši občané by si také přáli veliký „obchoďák“, pracujeme na tom. Máme pozemky na průmyslové zóně na prodej, tak snad se někdo ozve i kvůli výstavbě nějakého menšího supermarketu. Uvidíme.

Co podle vás lidem ve městě nejvíce chybí?

Myslím, že ten obchodní dům a lékárna. Pak je to i domov pro seniory, neboť i naše obyvatelstvo stárne a nemáme pro ně důstojné zázemí. Naše kapacita s 19 garsonkami už nestačí.  

Jaké nejdůležitější investice plánujete ve druhé polovině roku a z čeho by měly být financovány?

Důležité akce města jsou v tomto roce tři. Rekonstrukce a modernizace veřejných sportovišť lokalita č. 1 a lokalita č. 2, které mají být dokončeny do 31. 7. 2015 v celkové částce cca 25 mil. Kč, z čehož je 85 % dotace z ROP NUTS II Severozápad ze 62. výzvy a zbytek se hradí z městského rozpočtu.  A třetí akce je revitalizace a regenerace panelového sídliště – 3. etapa v celkové hodnotě cca 9 mil. Kč., která má být dokončena do 15. 11. 2015.

I když společnost obecně tvoří více než z poloviny ženy, jejich zastoupení v české politice je průměrně pouhých 20 procent. To je číslo, které nás ve světovém žebříčku staví na 78. místo. Byť v poslední době počet žen v politice roste, v čem vidíte hlavní příčinu tohoto nepoměru?

Můj názor je ten, že musíte této práci hodně obětovat – svůj čas, energii, vstřícnost a být vlastně jako starosta „24 hodin k dispozici občanům“. To u mladých žen, matek s malými dětmi dost dobře nejde, proto nějaké to procento je žen již ve zralém věku, které se chtějí věnovat i veřejné funkci.

V čem vidíte zásadní rozdíl mezi ženou a mužem v politice a je vůbec nějaký?

Myslím si, že rozdíl je. Žena je více empatická, vstřícná problémům jednotlivých občanů i zájmových skupin, tolerantní a snaží se pomoci. Může vykonávat více činností najednou, to víme všichni. Já osobně mám také více myšlení toho mužského protějšku, racionální, pragmatické a praktické nápady, dokážu „přehodit výhybku“, kdy je třeba. Příklad, píšete něco důležitého a přijde občan se svojí prosbou, problémem, já přehodím výhybku, vstanu s úsměvem a věnuji se mu. Po odchodu opět usednu k počítači a píšu dál, navazuji na předešlé nechtěné ukončení činnosti. Kombinace v mém případě je úžasná, neboť s novým tajemníkem si velice rozumíme, máme „stejné“ myšlení a uvažování. Jsme prostě naladěni na stejnou strunu, což je veliká výhoda pro výkon mého povolání.

Jak povolání starostky ovlivnilo váš osobní život?

Vzhledem k tomu, že jsem již v tom „zralém“ věku, považuji svoji práci za smysl života, práce mě naplňuje i uspokojuje. Věnuji tomu téměř veškerý čas přes týden. To, že mými koníčky jsou cestování, turistika, přednášky, filmy i kulturní akce všeho druhu, tak víkend právě používám pro tyto aktivity, ale i společně s našimi občany. Mám velice ráda práci s lidmi a vážím si práce, kterou můžu vykonávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…