Starostka Police nad Metují: Denně se pohybuji na tenkém ledu

20.02.2016 14:52

Čekání na dotace je dlouhé a zcela jistě ovlivňuje i možný a potřebný rozvoj, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Ida Jenková (Sdružení pro rozvoj města – sdružení nezávislých kandidátů). I ona by uvítala zjednodušení legislativy v Česku. Jak toho docílit? Starostkou je již třetí volební období. Co jí v poslední době udělalo největší radost, a co jí naopak způsobuje největší vrásky?

Starostka Police nad Metují: Denně se pohybuji na tenkém ledu
Foto: archiv města
Popisek: panorama Police nad Metují

Paní starostko, jak byste ve stručnosti hodnotila uplynulý rok? Byl pro město z hlediska rozvoje úspěšným?

Rok 2015 z pohledu rozvoje města vnímám jako standardní. Čekání na dotace je dlouhé a zcela jistě ovlivňuje i možný a potřebný rozvoj.

Čtyřleté období je velmi krátké pro nějaké strategické a koncepční změny. Vám ale voliči dali důvěru již potřetí, což vám dává možnost dokončit projekty z předchozích let, ale máte tak i více prostoru navést město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

Důvěru být ve vedení města jsem dostala již popáté (dvě volební období jako místostarostka, třetí jako starostka). Vnímám slibované i dlouhodobě či aktuálně potřebné. Každé zastupitelstvo má jiné priority. Mnohdy i populistické. Dlouhodobě vypřemýšlený a cílený záměr může být nekoncepčně doslova smeten, dotačně nepodpořen a prioritou se může stát záležitost, kterou vy osobně za důležitou nepovažujete. A pak je to již jako domeček z karet. Následuje další přemýšlení se záplatováním, obhajováním a sháněním peněz... Prostě samosprávní kolotoč. Ale zpátky k otázce. Povinností každého zastupitelstva je zajištění řádného života občanů. A to z krátkodobého i dlouhodobého hlediska opravdu není málo. Slyšet, vidět, rozumně naplňovat. Občas promyšleně investovat i s rizikem rozumné zadluženosti.

Co vám v poslední době coby starostce města udělalo v Polici nad Metují radost?

Radost mám například z expanze podnikatelského sektoru.

Máte nějaké přání, které byste chtěla, aby se v Polici nad Metují podařilo naplnit?

Svůj velký dluh a zároveň nutnost vidím v  dokončení rekonstrukce základní umělecké školy.

Jakou jednu až tři hlavní priority jste si z hlediska rozvoje města vytyčila pro letošní rok?

Rekonstrukci komunikace Ledhujská, přípravu zasíťování parcel pro novou výstavbu domů, revizi projektu k dokončení rekonstrukce zušky...

Kdybyste měla pojmenovat tři hlavní problémy města. Jaké by to byly?

Komunikace, nové stavební parcely, opuštěný chátrající objekt staré mlékárny.

A v čem naopak vidíte to pozitivní na životě v Polici nad Metují?

V současné době dostatek pracovních příležitostí.

Jak jste si povzdechla pro ParlamentníListy.cz, poslední roky vám potřebnou práci čím dál více zdržuje a zatěžují nekvalitní legislativa, byrokracie, alibismus a formalismus. Neobáváte se, že byste se kvůli nárokům, které jsou na vás kladeny, mohla dostat do hledáčku policie, čehož jsme často svědky?

Bohužel si čím dál více uvědomuji tenký led, na kterém se denně pohybuji.

Máte představu, co by pomohlo administrativu v Česku zjednodušit a jak odbourat byrokracii?

Osvícená absolutní monarchie?! S osvíceným monarchou? Kde ho vzít a kdo zaručí, že toho osvíceného monarchu potom, co odejde, nahradí jiný, stejně osvícený?

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…