Starostka Šlapanic: Mým cílem je otevřená a transparentní radnice

22.12.2014 9:16

Jako žena se nejednou setkala s diskriminací kvůli svému pohlaví a narůstající počet zastoupení žen v politice tak vítá. V rozhovoru, který nám poskytla Michaela Trněná (Sdružení Čisté Šlapanice) jsme hovořili nejen o genderové politice v ČR, ale především o jejích prioritách a plánech, o něž bys chtěla zasadit jako nově zvolená starostka města. Kriticky se vyjádřila také na adresu svého předchůdce. V jaké souvislosti? A jak se bude chtít se zděděnými problémy vypořádat?

Starostka Šlapanic: Mým cílem je otevřená a transparentní radnice
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Šlapanic Michaela Trněná (Sdružení Čisté Šlapanice)

Počet žen v komunální politice při posledních volbách o procento vzrostl. Vnímáte to jako pozitivní signál? A především, proč jste se rozhodla kandidovat Vy sama? 

Větší počet žen v politice vítám a doufám, že se jedná o pozitivní signál – ženy vnímají některé věci jinak než muži a mohou tak vnést potřebnou změnu. Sama jsem se začala politikou zabývat, protože mně nebylo lhostejné, v jakém prostředí vyrůstají mé děti a politika se ukázala jako jediná cesta něco změnit.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou nedávno zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně? 

Nedokážu odpovědět, proč na žebříčku klesla Česká republika, ale mohu říct, že jsem se už několikrát setkala při jednáních s tím, že moje argumentace nebyla muži přijata. Když stejnou argumentaci vznesl při jednání můj mužský kolega, jednoznačně uspěl. Naším protějškem v těchto jednáních přitom byli muži na vedoucích pozicích či muži  politici Pokud tento postoj zastávají naši lídři (a tím nemyslím jen ty politické), nemůže být výsledek jiný.

Jak se v tomto směru stavíte k zavádění kvót pro zastoupení žen v politice či ve vedení firem? 

Obávám se, že kvóty tuto situaci neřeší – je to otázka výchovy celé společnosti.

Pokud se vrátíme zpět k městu. Jak byste hodnotila průběh povolebních vyjednávání? 

Povolební vyjednávání v našem městě probíhala poměrně hladce, většina subjektů měla velmi podobný program. Kromě jednoho nového subjektu se všichni většinou dobře známe, voliči ve Šlapanicích jednoznačně dali důvěru nezávislým kandidátkám a s těmi jsme díky podobným programům utvořili koalici.

Koalici jste vytvořili se sdružením Nezávislí 2014, Změna pro Šlapanice a ODS. I uvnitř koalice může v průběhu vládnutí dojít k neshodám. Kde podle Vás budou největší třecí plochy? 

Jak už jsem uvedla výše, naše volební programy jsou natolik podobné, že věřím, že případné třecí plochy dokážeme projednat a vyřešit.


Jaké jsou Vaše hlavní priority pro následující volební období? 

Jednoznačně přijetí nového územního plánu pro Šlapanice, který naplní naši představu Šlapanic jako klidného města s příjemným bydlením a lepším životním prostředím. Transparentní chování města vůči občanům a zapojení občanů do důležitých rozhodnutí ve městě. Důležitý je pro nás  i veřejný prostor, protože výrazně ovlivňuje kvalitu života v našem městě např. propojení cyklostezek, klidové a odpočinkové zóny. Velmi zásadním je pro nás i kvalitní školství, právě kvůli našim školám přicházejí do Šlapanic stále noví občané. 

Co budete chtít dělat jinak než Váš předchůdce? 

Chci zlepšit komunikaci města s lidmi a zapojit je do rozhodování o věcech, které se jich týkají. Na rozdíl od svého předchůdce nechci brát náměty a připomínky ke své práci nebo k práci města jako osobní útoky, ale jako příležitost ke zlepšení.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po Vašem předchůdci? Nemáte obavu, že na Vás ze skříně vypadnou nějací ,,kostlivci“? 

Po svém předchůdci jsem zdědila několik rozpracovaných projektů, celkem 12. Stihl mně je předat za 90 minut včetně celé agendy starosty. O kvalitě předávaných informací si tedy může každý udělat představu sám. Obavy proto mám. Problémy se hlásí na projektech samy, a to úřadujeme teprve měsíc. Nevyřešený změnový list v hodnotě milion korun na stavbě školy, dotazy nezodpovězené více jak půl roku, smlouva na hřiště podepsaná v době, kdy už muselo být podle termínů ve smlouvě zřejmé, že ji nelze dodržet a tak bych mohla pokračovat dále.

Máte představu, jak vyřešit problematiku pozastaveného projektu multifunkčního hřiště Jiráskova, jež jste zdědila po předchozím vedení?

Jedná se o sportovní hřiště, kde bývalé vedení města svým postupem vytvořilo mezi lidmi dva znepřátelené tábory, jedna paní se dokonce postavila před auto, aby stavbu zastavila. Městu se nyní podařilo s poskytovatelem dotace dojednat prodloužení termínu dokončení do jara, chceme této lhůty využít ke komunikaci s obyvateli místa a dobudovat projekt hřiště tak, aby byl přijatelný.

Blíží se čas Vánoc, prozradíte nám, jak je trávíte u Vás doma? Dodržujete nějaké tradice či zvyky? Jaké?

Vánoce jsou pro mě svátkem setkávání s nejbližší rodinou a dobrými přáteli. Setkáváme se u štědrovečerní večeře a vánočního stromu, společného oběda se širší rodinou na sv. Štěpána. Společně s dětmi rozsvěcujeme a přinášíme domů betlémské světlo a dodržujeme i jiné drobné tradice, ale nejdůležitější je pro nás společné setkání. Dovolte mně proto závěrem popřát radostné prožívání vánočních svátků i všem čtenářům Parlamentních listů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…