Starostka Šluknova: Je potřebné pomoci lidem v nouzi, ale…

08.03.2015 13:03

Od eskalace sociálního napětí ve Šluknově, k němuž došlo, po dramatické stěhování sociálně slabých rodin, uplynuly již více jak čtyři roky. Jak zde vypadá situace dnes? A jak v tomto kontextu vnímá problematiku uprchlíků? Nejen na to jsme se zeptali starostky Evy Džumanové (BPP). Vyjádřila se také k vládní novele o pomoci v hmotné nouzi, která upravuje vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách a prozradila nám své priority pro své druhé funkční období.

Starostka Šluknova: Je potřebné pomoci lidem v nouzi, ale…
Foto: Redakce
Popisek: starostka Šluknova Eva Džumanová (BEZPP)

Se ziskem více jak 30 % hlasů jste jako lídr kandidátky STAN obhájila mandát starostky. Co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěla v tomto volebním období dosáhnout?

Velmi si vážím důvěry občanů, kteří v komunálních volbách podpořili kandidáty hnutí STAN. Znamená pro mne především zodpovědnost vůči občanům města. Cílů, kterých bych chtěla v tomto volebním období dosáhnout, je více, a jsou obsaženy v našem volebním programu. 

Co nového plánujete v roce 2015?

V letošním roce je prioritou dokončení 1. etapy rekonstrukce náměstí, kterou investujeme z rozpočtu města, a připravit se na etapu druhou. Dne 27. března 2015 proběhne slavnostní otevření nově vybudované kompostárny. Dále je v plánu vybudování nových chodníků, nového osvětlení cyklostezky v Rožanech a u nových pečovatelských bytů, vybavení sportovní plochy na stadionu a další investiční akce. V současné době je podána žádost o dotaci na zateplení budovy mateřské školky. V letošním roce budeme investovat finanční prostředky do zpracování projektových dokumentací – Centrum záchranných služeb, na rekonstrukci školní jídelny, na výměnu oken v základní škole (2. stupeň), na zateplení budovy ZŠ (1. stupeň), na zateplení bytových domů v majetku města, budovu knihovny.

S Ústeckým krajem jsou úzce spjaty problémy s nepřizpůsobivými, o nichž jsme spolu již hovořili a které vám nejednou zkomplikovaly práci v uplynulém volebním období. Domníváte se, že nyní je situace již stabilnější, nebo máte obavy, že by mohlo dojít k podobným problémům? Proč?

V současnosti je situace v našem městě opravdu stabilnější. Dramatické stěhování sociálně slabých rodin, tak jako tomu bylo v letech 2010 – 2011, se zatím neopakovalo. Ale migrace v menším počtu stále přetrvává. A to s sebou stále přináší již klasické problémy, především v soužití, které vyplývá ze specifického způsobu života těchto lidí. Za předpokladu, že by nejen ve Šluknově, ale i v kterýchkoli městech v republice došlo opět k masivnímu sestěhování problémových rodin, lze se dle zkušeností domnívat, že by k obdobným problémům opět mohlo dojít.

Problémy s uprchlíky ale celkově gradují v celé Evropě. Máte vy osobně strach o naši budoucnost?

Problematiku uprchlíků vnímám velmi citlivě i s ohledem na události, které se kolem nás v Evropě a ve světě dějí. Tyto zkušenosti oprávněně vyvolávají jistě u mnohých z nás obavy, s jakými problémy bychom se mohli dříve či později v naší zemi potýkat. Z morálního hlediska je jistě potřebné pomoci lidem v nouzi, ovšem nelze ji poskytnout všem a problémy v jejich zemi se tím nevyřeší. Osobně bych trvala u uprchlíků a dalších cizinců žijících v naší republice na plném respektování zákonů naší země i našich zvyklostí. Stejně tak jako my, například v roli turistů, plně respektujeme zákony, zvyky a tradice v jiných zemích. Je smutné, že v 21. století tolik lidí prožívá utrpení a přináší to problémy celé Evropě i světu.

S problémy s nepřizpůsobivými úzce souvisí také téma ubytoven. Od ledna nabyla účinnosti vládní novela o pomoci v hmotné nouzi, která upravuje vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Domníváte se, že změna vyřeší problém s ubytovnami, nebo je třeba jít ještě dál? 

Upřímně říkám: "Konečně!“ Problém s ubytovnami to úplně nevyřeší, ale zamezí se tím jistě nesmyslnému vyplácení peněz daňových poplatníků na účty majitelů ubytoven. Spolu s ostatními starosty jsme na tuto problematiku upozorňovali již od roku 2011. Ubytovny určitě nezmizí, domnívám se, budou dále sloužit svému účelu. Vždyť kam by se všichni ubytovaní přestěhovali?

"Stát na lidi v severních Čechách kašle! Jsme odpadkovým košem státu. Bída, kriminalita, sociální problémy, xenofobie. Hluboce pod úrovní výdělky,“ zhodnotil situaci na severu Foldyna. Souhlasíte? Proč?

Život i životní podmínky jsou v severních Čechách opravdu těžší. Odpovídají tomu i mnohé statistické údaje – míra nezaměstnanosti, výše výdělků, životní úroveň, statistiky trestné činnosti. Obdobně je na tom Moravskoslezský kraj.

Co se alespoň z pozice starostky snažíte dělat proto, aby byl Šluknov ideálním místem k životu a lidi neměli potřebu odcházet jinam?

Společnou prací se snažíme pracovat a investovat ve městě tak, abychom zpříjemnili a zkvalitnili život našich občanů. Aby se zlepšil nejen vzhled města jako celku, ale aby byly uspokojeny potřeby občanů všech věkových kategorií – možnost kulturního vyžití, sportovní plochy pro děti a mládež, úprava veřejných prostranství, opravy komunikací a chodníků, kvalitní předávání informací směrem k občanům, zapojení občanů do veřejného života a další. Velkým problémem našeho města je nezaměstnanost, tu ovšem osobně nemohu výrazně ovlivnit. Je to jakási "daň“, kterou platí města na periferii republiky a mnozí lidé odchází z města právě z důvodu získání práce.

Čím si město získalo vás osobně?

Žiji zde celý život a mám k městu osobní i citový vztah. I přes sociální problémy, které jsme museli řešit, se zde žije velmi dobře.

V jaké fázi je záměr radnice na rekonstrukci rozlehlého sídliště ve Šluknově? Zažádali jste například již o dotace, bez nichž nebude možné s revitalizací začít?

V současné době se zpracovává projektová dokumentace na rekonstrukci sídliště. Ta zahrnuje rekonstrukci ploch v majetku města – chodníky, komunikace, zelené plochy, veřejné osvětlení, parkovací plochy. Pokud bude příležitost, určitě využijeme možnosti žádat o dotace, protože předpokládané náklady budou v desítkách milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…