Starostka Šluknova: Pozitivní diskriminace je u nás právem vnímána, ale mnohdy popírána

09.10.2013 17:40

Podle starostky Evy Džumanové (BPP) je nejvyšší čas problematiku sociálně vyloučených lokalit efektivně řešit. Jaké řešení by ale preferovala ona sama? A jaké výhody i přes všechny problémy shledává v životě ve městě? I na to odpovídala našim stránkám.

Starostka Šluknova: Pozitivní diskriminace je u nás právem vnímána, ale mnohdy popírána
Foto: Redakce
Popisek: starostka Šluknova Eva Džumanová (BEZPP)

Paní starostko, již delší dobu se cítíte bezmocní v otázce rozrůstajících se problémů sociálně vyloučených lokalit a chcete tak tlačit na stát. K výzvě, kterou iniciovali právě starostové ze Šluknova a Duchcova se připojila také desítka dalších obcí. Jaké řešení byste především preferovala vy osobně?

Jednoduché shrnutí mého osobního názoru:

-          nulová tolerance – všichni jsme povinni dodržovat a respektovat zákony a pravidla soužití ve společnosti

-          změnit systém vyplácení sociálních dávek na bydlení

-          zákaz výkupu kovového šrotu/odpadu od fyzických osob – jednoduchá a velmi účinná prevence drobné majetkové činnosti, která je společensky velmi obtěžující

-          zavedení centrálního registru přestupků

Již za dva týdny nás čekají předčasné volby, ve kterých se očekává výhra sociální demokracie. Ta nedávno představila 5 programových kroků ČSSD ke zmírnění sociálního napětí v české společnosti, mezi něž patří: Začleňování dětí ze sociálního vyloučení do běžného vzdělávacího systému, prosazení zákona o sociálním bydlení, efektivní využívání evropských fondů na využívání sociálních programů, posílení struktury na úřadu vlády, jež se zabývá toto problematikou a větší koordinaci mezi vládou a obcemi. Vítáte tyto sliby a především domníváte se, že jim vláda dostojí?

Je nejvyšší čas, aby problematika řešení sociálního napětí v naší zemi byla systematicky a efektivně řešena. Sliby vítám, ještě raději uvítám činy.

Myslíte si, že se také v případě úspěchu levice znovu začne řešit otázka tzv. Ústeckého balíčku? Byla byste vy osobně pro?

Ano.

Jak se stavíte k otázce pozitivní diskriminace? Nedomníváte se, že řešení romské otázky stěžuje skutečnost, že ti, co ji předkládají, jsou často nazýváni rasisti?

Pozitivní či obrácená diskriminace je v naší společnosti právem vnímána, ač je mnohdy popírána. Nevím konkrétně, které osoby či organizace mají býti těmi, které předkládají návrhy na řešení romské problematiky. Jiné návrhy bude předkládat Agentura pro sociální začleňování, jiné zástupci politických stran, jiné zástupci obcí a měst.

Abychom ale o Šluknově nehovořili jen v negativech. Čím si vás osobně získal? A jaké výhody shledáváte v životě zde?

Ve Šluknově žiji téměř celý život. A spokojený život můžete vést tam, kde máte kolem sebe rodinu, známé, kteří vám pomohou, pokud je to potřeba. A to mám právě zde.

Jaké investice plánujete v druhé polovině roku?

Opravy komunikací a mostků po přívalových deštích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…