Starostka Stráže pod Ralskem: Přímá demokracie? Je drahá!

19.03.2014 11:44

První přímá volba prezidenta starostku Věru Reslovou (BPP) zklamala, a to nejen tím, jak moc rozdělila národ. Nepřesvědčil ji ani Miloš Zeman. Zastupitelská demokracie s některými prvky přímé demokracie je tak podle jejích slov v současné době tím nejlepším řešením. V rozhovoru, který poskytla našim stránkám, se nám svěřila však nejen se svým názorem na přímou demokracii, ale především se svými plány, které má do budoucna a ohlédly jsme se také za jejím současným působením v čele města.

Starostka Stráže pod Ralskem: Přímá demokracie? Je drahá!
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Paní starostko, pomalu ale jistě se blíží komunální volby. Budete chtít obhájit váš mandát? A prozradíte nám případně priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Ano, chtěla bych obhájit svůj mandát. Ta práce pro mě znamená aktivní možnost rozhodování o rozvoji města, řízení lidí (jsem původním povoláním personalistka). Znamená to setkávání s lidmi, možnost přímé pomoci. Je to velká zodpovědnost, ztráta soukromí a osobního volna, ale pro mě je důležitý pocit uspokojení a radost z práce, která je za vámi vidět.

V nadcházejícím období je pro Stráž potřeba získat peníze a přesvědčit zastupitele k postupné realizaci studie „Klidové zóny“. Studie znamená revitalizaci významné části města. Náměstí, zámecký vrch a pláže kolem vodního díla Stráž... A to všechno při udržení kvality života ve městě. 

Jak zpětně hodnotíte své současné působení v čele města? Co považujete za svůj největší úspěch?

Získali jsme do majetku města budovu bývalé polikliniky, která slouží nadále svému účelu. Volné prostory jsme využili jako sídlo úřadu. Podařilo se nám vybudovat nové moderní školní hřiště a zcela zrekonstruovat mateřskou školu. Postavili jsme nový skatepark, krytý i venkovní. Vybudovali jsme z bývalé ubytovny 32 malých bytů, které jsme okamžitě obsadili, vytvořili jsme podmínky pro výstavbu rodinných domků. Významné bylo rozhodnutí o výstavbě Penny marketu a obchodního centra KIK. Velmi si považuji toho, že byla obnovena práce dětského parlamentu, či že město vyznamenalo již 7 občanů titulem Osobnost města. 

Vnímáte jako výhodu, nebo nevýhodu fakt, že starostujete menšímu městu, a většina lidí vás tedy osobně zná?

Vést malé město s sebou přináší řadu výhod i nevýhod. Výhodou je rychlá informace – stačí se projít po ulici. Když lidi nemluví, ptám se. Stojí mě to hodně času, ale zpětnou vazbu a názory občanů potřebuji. Politika se tak dělá mnohem snadněji, lépe se vysvětluje a skutečně odráží potřeby a přání obyvatel. Když se jedná o nepříjemná rozhodnutí, reakce občanů na sebe nenechá dlouho čekat, což je také dobře.

Existuje priorita Vašeho volebního programu, o které jste si stoprocentně jistá, že se nesplní? Proč?

Priorita volebního programu? Důraz na vztahy občanů ve městě a jejich sounáležitost k městu! Nechci slibovat investice za každou cenu, důležití jsou spokojení občané, uklizené město, kam se budou návštěvníci rádi vracet.

Jaký bude podle vás pro město letošní rok? Co nového plánujete?

Letošní rok s sebou přinese především dokončení komplexní rekonstrukce centrální mateřské školky ve městě. Z Ministerstva pro místní rozvoj jsme získali informace o akceptaci žádosti o dotaci na zateplení tří významných budov v majetku města, základní školy, kulturního domu a budovy městského úřadu a polikliniky. K vodnímu lyžařskému vleku, který je znám po celé republice, zprovozníme ještě nový vodní vlek pro děti a začátečníky. Důležité bude rozhodnutí o tom, jak má vypadat významná část území, které nazýváme „Klidová zóna“. Začíná období příprav na čerpání dotačních prostředků v plánovacím období let 2014-2020 a i naše město musí být připravené žádat a čerpat.

Historicky první přímo zvolenou hlavou státu se stal před rokem, 8. března, Miloš Zeman. Jak byste jeho působení na Hradě hodnotila?

Pan prezident Zeman mě nepřesvědčil ani v kampani, ani nyní.

A domníváte se zpětně, že zavedení přímé volby prezidenta u nás bylo správné?

Přímá volba, proč ne? Po této zkušební první volbě se ukázalo, že neumíme zamezit útokům na soukromí, že neumíme zabránit nepravdám a to se mi nelíbí. Veřejnost se baví, ale volba prezidenta podle mého není kabaret. První přímá volba mě zklamala tím, jak moc rozdělila národ.

Otázka na závěr: Vláda před několika dny zamítla návrh zákona hnutí Úsvit na zavedení přímé demokracie. Jste vy osobně zastánkyní takových změn systému?

Přímá demokracie? Je drahá! Když se podívám na výsledky zájmu občanů o dění v obcích, na účast ve volbách, tak si myslím, že je to předčasné, a že zastupitelská demokracie s některými prvky přímé demokracie je v současné době tím nejlepším řešením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…