Starostka Třeboně: Média jsou stále sedmou velmocí. Bohužel často soukromou

26.12.2015 13:13

O úsilí dovést do vítězného konce nominaci Třeboňského rybníkářského dědictví na zápis na seznam UNESCO, ale i o řadě dalších investic do rozvoje města jsme hovořili s Terezií Jenisovou (KDU-ČSL). Když před dvěma roky nastupovala do funkce, české lázeňství na tom nebylo nejlépe. Jak se krize podepsala na městu a v čem nyní shledává pozitivní posun? Vyjádřila se také ke sporu města s vydavatelem Třeboňských novin a zhodnotila celkovou úroveň médií. A nejen to…

Starostka Třeboně: Média jsou stále sedmou velmocí. Bohužel často soukromou
Foto: trebon.cz
Popisek: Třeboň

Loni v lednu jste nahradila v čele úřadu Jiřího Houdka a v podzimních komunálních volbách jste mandát starostky obhájila. Co pro vás tento závazek znamená? Přece jen důvěra, kterou ve vás občané vložili, vám dává nejen prostor dokončit projekty z předchozího volebního období, ale máte tak i možnost navést město určitým směrem. Máte představu, co udělat pro Třeboň z dlouhodobějšího hlediska?

Stát v čele města Třeboně je pro mě velká osobní výzva, příležitost, závazek a zodpovědnost. Rozvíjet město ve všech oblastech jeho života a posouvat je kupředu je každodenním úkolem vedení města. Třeboň je výjimečné a velmi atraktivní místo s pestrou škálou nabídky pro své obyvatele i četné návštěvníky. Mou usilovnou snahou je dovést do vítězného konce nominaci Třeboňského rybníkářského dědictví na zápis na seznam UNESCO, potvrdit tak výjimečnost a jedinečnost města i okolní krajiny získáním světové prestižní značky a vytvořit mu nové příležitosti rozvoje nejen ve sféře cestovního ruchu.

Co nového plánujte v roce 2016?

Máme v úmyslu učinit celou řadu investic – za všechny budu jmenovat investice do našich městských slatinných lázní ve výši 26 mil. Kč, rekonstrukci školní jídelny za 11 mil Kč, rekonstrukci ulice Československé armády za 10 mil. Kč, rozšíření nového areálu technických služeb za 4,5 mil. Kč či dokončení stezky Třeboň – Nová Hlína za 3 mil. Kč.

Celý rok 2016 by se v našem městě měl nést v duchu oslav 650 let od příchodu Rožmberků do Třeboně, rodu, který ve své době zásadním způsobem přispěl k jejímu rozkvětu a jehož plody dobré práce sklízíme dodnes. 19. ledna slavnostně otevřeme Centrum Třeboňského rybníkářského dědictví v domě Štěpánka Netolického, slavného rožmberského rybníkáře a stavitele. Zejména díky němu má třeboňská rybniční krajina svou nezaměnitelnou podobu, kterou nikde na světě nenajdete. Proto i v roce 2016 budeme činit další kroky k jejímu prohlášení krajinnou památkovou zónou, která by nás měla významně přiblížit k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.      

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet města byl schválen na posledním jednání zastupitelstva 14. prosince a je koncipován jako přebytkový. Kromě výše zmíněných investic nám umožňuje celou řadu investičních počinů v celkové částce více než 81 mil. Kč. Můžeme díky němu též zajistit bezproblémový chod města, financovat městské příspěvkové organizace, jako jsou školy, mateřské školy, městská knihovna, a též i nadále podporovat formou příspěvků oblast tělovýchovy a sportu, sociálních služeb a zdravotnictví či sféru kultury a cestovního ruchu. Z běžných výdajů jsou dále významné položky na čištění města, údržbu a opravy místních komunikací, dětských hřišť, veřejného osvětlení, veřejné zeleně, na správu hřbitova či odpadové hospodářství. Rozpočet nezvyšuje zadluženost města, naopak nadále budou spláceny dříve přijatý úvěr z roku 2006 či půjčka od SFŽP z roku 2012. Nově je od ledna na webu města k dispozici jako rozklikávací.        

Jestliže se ještě pozastavíme u hospodaření radnice. Jedním z důvodů, proč se váš předchůdce rozhodl složit funkci, bylo schvalování rozpočtu lázeňského města. Rozpočet byl totiž schválen i přesto, že on byl proti. Podle jeho slov si tak připadal ve funkci úplně zbytečně. Jak situaci vnímáte vy sama? Máte podobnou zkušenost?

Nikoli. Svou práci vnímám jako užitečnou a smysluplnou. I když ne vždy se vše uskuteční podle mých představ. V zásadních věcech  se zatím pokaždé podařilo najít potřebný konsenzus. Na radnici pracujeme jako tým, o všem dopodrobna diskutujeme, nic neprosazujeme silou. Takový přístup se ukazuje jako správný a přínosný.    

Domníváte se, že jako starostka máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte svoji funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

Rozhodně ji nepovažuji za formální. A navíc pozice starosty není o jeho názorech. Starosta je s trochou nadsázky primus inter pares. Solitérství je nežádoucí a městu dlouhodobě neprospívá. Podstatné jsou názory a postoje koalice jako celku. Máme společný program složený z volebních programů jednotlivých stran v ní zastoupených. Tvořil se překvapivě snadno, neboť na všem podstatném jsme se od počátku shodovali. Je jen otázkou času a dostatečných finančních prostředků, kdy a jak se nám podaří jednotlivé koaliční přísliby zrealizovat a naplnit. Obávám se, že jedno volební období nám na vše stačit nebude.         

Jak významnou rolí je pro město lázeňství? A především, jak se městu daří vyrovnat s krizí, kterou si české lázeňství ještě před třemi roky prošlo?

Městské slatinné lázně Třeboň jsou nejvýznamnějším městským majetkem, podnikem
i zaměstnavatelem. Díky nim je Třeboň bohatým a po všech stránkách výrazným městem, které se na mapě České republiky rozhodně neztrácí. V našich lázních se za rok vystřídá okolo 35 tisíc klientů z domova i ze zahraničí. Mnoho z nich je ubytováno v soukromých zařízeních. Navštěvují třeboňské restaurace, obchody a kulturní a společenská zařízení. Nechávají ve městě nemalé peníze. Třeboň je díky lázním vyhledávána význačnými osobnostmi z oblasti veřejného života. Mají pro nás naprosto klíčový význam. Krizí roku 2013 jsme je provedli s bolestí, ale úspěšně. Dnes jde o silný, moderní podnik, který má před sebou skvělou budoucnost.          

Podpora lázeňství byla prioritou i pro současného ministra zdravotnictví. Domníváte se, že se mu to daří?

Pozitivní obrat v lázeňství způsobila právě novela zákona o veřejném zdravotním pojištění z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. S ní definitivně pominulo těžké období lázeňské krize, způsobené přijetím restriktivního indikačního seznamu. Od ledna 2015 se léčebný pobyt u pacientů po operacích, úrazech a při těžkých chronických onemocněních prodloužil u komplexní léčby na 28 dnů, na základě doporučení lékaře je opět možné základní i opakované pobyty prodlužovat podle potřeby. Svatopluk Němeček si za svou pomoc českým – tj. i třeboňským lázním – „vysloužil“ cenu Osobnost českého lázeňství 2015, udělovanou každoročně Sdružením lázeňských míst ČR se sídlem v Třeboni.  

Město Třeboň žaluje spolek Třeboňsko, který je vydavatelem Třeboňských novin, za uvedení nepravdivé informace. Prozradíte nám, v jaké fázi je spor? A čeho byste vlastně chtěli dosáhnout?

Spor je u konce. Město Třeboň v souladu s tiskovým zákonem žalovalo vydavatele Třeboňských novin, spolek Třeboňsko, za uvedení nepravdivé informace v říjnovém vydání této tiskoviny. Žaloba se týkala konkrétní části textu, v níž bylo zaměněno darování se směnou. V případě darování jde o převod bezúplatný, zatímco směnná smlouva je jednoznačně převod úplatný. Podle povinnosti soudu byly obě strany před zahájením soudního jednání vyzvány k uzavření smíru. Po určitých jednáních a návrzích protistrana vše odsouhlasila a došlo k uzavření smíru, který soud schválil. Žalovaný se tak zavázal uveřejnit odpověď a zároveň omluvu městu v přesném znění v Třeboňských novinách nejpozději do 31. ledna 2016. 

Opozice vás ale kritizuje, že tímto krokem útočíte na svobodu slova. Vy se naopak bráníte, že postupujete v souladu s tiskovým zákonem. Jak jste ale celkově spokojena s vyvážeností prostoru v radničním tisku pro vedení a opozici? Domníváte se, že je dostatečně vyvážený?

Postupovali jsme v souladu s tiskovým zákonem a rozhodnutí soudu je toho jasným důkazem. Prostor v radničním periodiku pro koalici a opozici je podle mého názoru zcela vyvážený. Každý měsíc redaktorka Třeboňského světa obesílá všechny zastupitele s možností vyjádřit se k veřejným tématům, jimž se v tom kterém čísle zpravodaj věnuje. Prakticky nikdy toho není zastupiteli, ať už koaličními či opozičními, využito. Jen několik z nich aktivně, i nad rámec výše zmíněné výzvy, do měsíčníku přispívá.    

Jak vnímáte obecně úroveň médií v Česku? Jsou podle vás média stále tím pověstným hlídacím psem demokracie, nebo se jejich význam posunul jinam?

Média jsou stále sedmou velmocí. Bohužel často soukromou. Je obecně známo, které médium komu podléhá a pod čím je vlivem. To se nutně nemusí projevovat v okatém stranění té či oné osobě nebo té či oné politické straně. Úplně stačí, když se o nezdařeném počinu taktně pomlčí, zatímco činnost protihráčů se podrobí veřejné kritice. Tato „plíživá“ taktika je daleko nebezpečnější a účinnější než přímá konfrontace. Ale samozřejmě existují výjimky. To samé platí mezi novináři, jsou zaprodanci, kteří svou prací žurnalistice škodí, jsou četní féroví novináři, jež dnes a denně odvádějí dobrou a poctivou práci. Stále věřím, že převládají.         

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

V dnešní pohnuté, napjaté době je nanejvýš potřebné, abychom se nezabývali jen sami sebou, pouze a jen nekonzumovali, nežili sami pro sebe, pomáhali bližnímu, ať už je to kdokoli, a neměli o sebe strach. Abychom každý sám i všichni dohromady tvořili společnost, jež je nositelkou lidských hodnot, která má v úctě člověka, jeho důstojnost, a dělá vše pro její ochranu. Třeboňským občanům i občanům naší země přeji, aby k tomu měli dostatek pevného zdraví, vnitřního odhodlání a osobní odvahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…