Starostka Třince: Politiku ovládá populismus, prázdné sliby, útoky a ubližování

07.06.2015 11:36

,,Ve vedení města jsem sedmnáctý rok, a musím říci, že se v komunální politice v poslední době hodně přitvrdilo a roste agresivita." Čím dál více také postrádá zodpovědnost za vlastní činy a kriticky se opřela i do vlády. Proč? A co nového ve městě plánuje v nadcházejících letech? I o tom jsme hovořili s Věrou Palkovskou (BPP).

Starostka Třince: Politiku ovládá populismus, prázdné sliby, útoky a ubližování
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

Paní starostko, vzhledem k volebnímu výsledku jste museli vyměnit své koaliční partnery. Jak byste hodnotila první měsíce spolupráce uvnitř koalice?

Spolupráce se vyvíjí velmi dobře, čehož si vážím. Základním cílem uzavření koaliční dohody byla především kontinuita rozvoje města a stabilita orgánů města pro toto volební období. Spolupráce s nynějšími koaličními partnery se osvědčila už v uplynulých letech a panuje mezi námi vzájemná důvěra, což je pro další práci pro město velmi důležité.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před Vámi?

V současné době je pro Třinec aktuální stavba obchvatu Třince, výstavba integrovaného výjezdového centra a rekonstrukce nádraží ČD. S těmito akcemi jsou spojeny další vyvolané investice, takže rozhodnutí se týkají především toho, abychom na ně v rámci rozpočtu města našli a schválili finanční prostředky. Jedná se především o chodníky a další bezpečnostní prvky, výstavbu nových vodovodů atp. Máme tři a půl roku na to, abychom stihli naplnit všechny cíle, které jsme si na začátku volebního období dali. V plánu jsou i velké projekty, jejichž příprava trvá dlouho a je třeba už nyní činit důležité kroky nezbytné pro jejich budoucí realizaci. 

V rámci programového prohlášení jste se mimo jiné dohodli na nulové toleranci k hazardu. Jaké dopady to bude mít na rozpočet města? Jsou totiž i města, která absolutní zákaz mírní, právě s ohledem na rozpočet města.

Naším cílem je, abychom úplně dostali hazard z města pryč. Pravdou je, že v minulosti plynuly stejně jako v jiných městech určité finanční prostředky do rozpočtu města. Ale jsme přesvědčeni o tom, že tyto peníze nemohou vyvážit negativní jevy, které s sebou hazard přináší. Boj s jeho průvodními jevy a následky je mnohem dražší, než co z něj plynulo do městského rozpočtu. Myslím si, že v rámci ČR není dostatečná podpora prorodinné politiky. V Třinci klademe na rodinu obrovský důraz, a součástí naší prorodinné politiky je i boj proti hazardu. Fungující rodina znamená fungující město.

V komunální politice nejste nováčkem a starostkou jste již třetí volební období. Změnila se podle Vás za tu dobu politika nějak zásadně?

Ve vedení města jsem sedmnáctý rok, takže už mám něco za sebou a musím říci, že se v komunální politice v poslední době hodně přitvrdilo. A to zejména v předvolebních kampaních. V politice se hraje mnohem tvrději a nemyslím si, že by to vyřešily kvóty zastoupení žen v politice. Situace je horší a mnohem hůře se pracuje, protože se používají různé nefér útoky. Jestliže se i v rámci kampaní a soupeření používají neopodstatněné trestní oznámení či nepravdy jen proto, aby jedna volební strana ublížila druhé, není to dobře. Místo toho, aby jednotlivé strany vítězily na základě toho, že ukážou, jaká práce za nimi stojí nebo co chtějí udělat pro občany, tak je politika postavená na populismu, prázdných slibech, útocích a ubližování. Stále více roste v politice agresivita. Politika jako taková znamená službu občanům, ale hodně lidí, kteří se v politice pohybují, mají službu občanům v ústech jen v době předvolební. Dle mého názoru se politika zhoršuje. Chybí v ní zodpovědnost za vlastní činy a rozhodnutí.

Pokud se ještě pozastavíme u fungování samosprávy. Co Vám jako starostce nejvíce stěžuje práci? Uvítala byste v nějakém směru posílení svých pravomocí? A můžete být případně konkrétnější?

Největší problém spatřuji v častých a neustálých personálních změnách na ministerstvech a významných institucích. Z těchto důvodů je pak velmi obtížné nejen jednat, ale dostat se vůbec včas k nějakému rozhodnutí apod. Problémy nám občas dělá i legislativa, která nevychází ze zkušeností komunální politiky. Velmi by pomohlo, kdyby zákonodárci při schvalování celé řady zákonů brali více v potaz zkušenosti z komunální politiky, z praxe samotných měst a obcí. Někdy zákonům chybí logika a nejen že se to těžko vysvětluje občanům, ale těžko se s tím pak pracuje.

Velkou komplikací, kterou řešíme už dlouho, jsou pozemky v majetku Úřadu pro zastupování státu, které nám hyzdí město. Stát se o ně dostatečně nestará a neumožní nám, abychom je my zvelebili, protože je problém je získat. Snažíme se, aby město bylo krásnější, a vedle upravených ploch jsou zarostlé a nevzhledné pozemky, o který se stát nestará.  Nemáme se k nim jak dostat, abychom s nimi něco mohli udělat.  

Jak byste jako starostka hodnotila spolupráci s krajem?

Hodnotím ji pozitivně. Na základě zkušeností za dobu, co se pohybuji v komunální politice, dokážu vyřídit, co potřebuji.

A nakolik jste spokojena s komunikací s vládou? Ozývají se totiž i hlasy, že vláda na problémy malých měst kašle. Máte stejný pocit?

Pokud řeším konkrétní problémy, obracím se na konkrétní ministerstva a s komunikací problém nemám. Vzhledem k tomu, že ve vedení města jsem už sedmnáctý rok, tak vím, na koho se mám s konkrétními problémy týkajícími se našeho města obrátit, takže o to je vše rychlejší a jednodušší. Řeším vše pokud možno napřímo.

V nadcházejících letech se chcete také zaměřit na zvelebování města a zlepšování kvality života občanů.  ,,Jde nám o to, aby město žilo a pulsovalo, aby přibývalo kulturních akcí, na kterých by si přišly na své všechny generace. Chtěli bychom, aby Třinečané získali pocit lokálního patriotismu. Aby byli hrdí na své město nejen proto, jak vypadá, ale také proto, jak se v něm žije.“ Co konkrétně se proto budete snažit udělat? Kde má podle Vás Třinec v tomto směru nedostatky, s nimiž se budete chtít vypořádat?

Prioritou je zeleň, parčíky, ale i parkování či opravy školských zařízení. Stále hledáme způsoby, jak ulevit životnímu prostředí. Díky nové vlakové zastávce v centru města se poměrně dost cestujících přesunulo na železnici, snažíme se podporovat cyklodopravu a po zkušenostech s elektromobilem a veřejnou dobíjecí stanicí chceme podpořit i tento ekologicky čistý pohon. Pustili jsme se do podpory elektromobility a chceme být mezi prvními městy, které ji využijí ve veřejné dopravě. Žijeme v průmyslovém městě, v kraji se zhoršenou kvalitou ovzduší, proto je naší povinností dělat všechno pro to, abychom životnímu prostředí pomohli. Naším cílem je, aby v budoucnu byla část MHD zajišťována prostřednictvím elektrobusů. Navíc nové programovací období je zaměřeno na čistou mobilitu, tudíž očekáváme v této oblasti možnosti čerpání evropských dotací. Zároveň ale nesmíme zapomínat na kulturní a společenské vyžití obyvatel všech generací. Tradičně v Třinci proběhnou Prázdniny v 3nci a po úspěšném premiérovém ročníku Třineckého kulturního léta letos opět náměstí dvakrát do týdne ožijí díky nejrůznějším akcím. Program osmnácti podvečerů bude rozmanitý a na své si přijdou všichni od dětí až po seniory. Prostě Třinec bude i o prázdninách městem nabitým energií.

Otázka na závěr. Čím si Třinec získal vaše srdce?

Především lidmi. Jsou tu velmi pracovití lidé, a když jsou vtaženi do dění, mají „tah na branku“. Těší mě, že je stále více těch, kterým na našem městě začíná záležet. Zajímavé je, že především mladí lidé vnímají, že se město mění a jsou ochotní napomoci, aby se nám tu žilo ještě lépe. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…