Starostka Vimperku: Není dobré na muže a ženy pohlížet rovnocenně

22.03.2015 13:31

Jako žena je skeptická k zavádění kvót pro zastoupení žen. Proč? A co ji samotnou přimělo kandidovat? Nejen o tom jsme hovořili s Jaroslavou Martanovou (SNK-ED). Nepatrně v čase jsme se vrátili také k povolebnímu vyjednávání, zhodnotila své první měsíce ve funkci a prozradila nám své priority pro ty měsíce nadcházející.

Starostka Vimperku: Není dobré na muže a ženy pohlížet rovnocenně
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Vimperku Jaroslava Martanová (SNK-ED)

Po komunálních volbách jste nahradila v čele radnice Bohumila Petráška. Jak byste hodnotila první měsíce ve funkci? Je něco, co vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Do funkce starostky jsem nastoupila v listopadu loňského roku. Přestože jsem na radnici strávila předtím čtyři roky ve funkci místostarostky a velice dobře jsem spolupracovala s panem starostou Petráškem, vnímám první měsíce v nové funkci velice náročné na pracovní i časové nasazení. V nové funkci mi přibyly i nové povinnosti plynoucí z této funkce, které se na ni výhradně vážou a s kterými jsem přišla do styku jen okrajově. To znamená obeznámit se s novými povinnostmi i k tomu se vztahující legislativou. A co mne překvapilo? V zastupitelstvu oproti minulým volbám došlo k obměně pěti zastupitelů (v roce 2010 tři noví zastupitelé), z toho jsou dva z uskupení, za které jsem kandidovala, a příjemně mne překvapil jejich zájem, konstruktivní a věcný přístup k dění ve městě a rychlé obeznámení se s danou problematikou. I když se to může zdát, že takovýto přístup byl měl být automatický, mohu ze své zkušenosti říci, že to tak v mnoha případech není a mnohdy představy lidí, kteří dříve v komunální politice nepracovali, jsou velmi hodně zkreslené o tom, co mohou či nemohou a zejména jaké mají pravomoci.

Promítne se změna pohlaví nějak v řízení města? A vnímáte skutečnost, že jste žena - politička jako výhodu či naopak?

Zda se promítne změna pohlaví nějak v řízení města, mohou posoudit jiní, nikoliv já. Co mohu říci, je, že žena se dívá na "svět“ trochu jinýma očima než muž. V určitých oblastech to může být výhoda, protože z praktického života vidí do některé problematiky hlouběji, jako je sociální oblast, zdravotnictví, školství, život města a jeho vzhled, případně kultura. Pro tyto oblasti je asi více empatická než muž. Z druhé strany jsou oblasti technické, což jsou investice, doprava, bezpečnost apod., pro které je muž na pozici starosty výhodou. Ale takto je to i v běžném životě a každá strana má svůj rub a líc.

Ptala jsem se i proto, že Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou v úterý zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně?

Nedokážu odpovědět na to, proč máme tak špatné výsledky v tomto ohledu. Ze své praxe a zkušeností i od žen, které pracují na vedoucích místech, jsem se často setkávala a setkávám s tím, že na ženu je pohlíženo jako na méně schopnou vést kolektiv či řídit firmu, město, méně výkonnou v práci a automaticky jsou ženy i finančně méně ohodnoceny než muži na stejné pozici. Při jednáních se stále setkávám s tím, že někteří muži jsou názoru, že mohou s ženami manipulovat a emočně na ně působit, ať už v kladném slova smyslu či záporném. Vychází z toho, že nemohou mít přehled jako muži a nechají se zastrašit. Nejsem zastáncem radikálního feministického postoje a ani bych nechtěla, aby se zcela stíraly rozdíly mezi ženou a mužem a hledělo se na ně za každých okolností rovnocenně. Je hezké, že muž se chová k ženě galantně a s úctou.

Společnost obecně rozdělují povinné kvóty pro ženy. Jak se stavíte k zavádění kvót pro zastoupení žen ve vedení firem či v politice? Pomáhají nebo spíše ženám škodí?

Podle mého názoru by žádné kvóty pro ženy být zaváděny neměly. Nechť na pozicích jsou lidé, kteří jsou schopní, mají k tomu odborné i osobnostní předpoklady a především morální kredit, bez rozdílu, zda je to muž či žena.

Proč jste se vlastně rozhodla kandidovat? Co byste chtěla ve městě změnit? Čeho byste chtěla docílit?

Prvně jsem kandidovala v roce 2006, kdy jsem byla oslovena uskupením bývalé paní starostky Stáni Chumanové, a to proto, že jsem ji osobně znala, vážila jsem si jí a chtěla jsem pomáhat a dělat něco pro druhé. Do dalších voleb v roce 2010 i v roce 2014 jsem kandidovala za stejné uskupení.

Prostoru pro práci a změny je vždy dost. Počínaje investicemi ve městě, které občanům i návštěvníkům výrazně zkvalitní a zpříjemní život, přes sociální a zdravotnickou oblast, bezpečnost, školství, služby, kulturu i soužití s městem a jeho historií. Byla bych moc ráda, aby mladí lidé byli pyšni na své město a chtěli zde zakládat rodiny, pracovat a žít. Nově příchozí zde našli svůj domov a cítili se dobře. Živoucí město s bohatou historií, s vybudovaným zázemím pro podnikání, dobře zabezpečeným školstvím, sociálními službami, prostorem pro široké sportovní vyžití a odpočinek, bohatou škálou kulturního vyžití je tím nejlepším předpokladem pro spokojený život občana města. Ale také nelze zapomínat na přilehlé osady, které naše město spravuje. Život na vesnici je jiný a z mého pohledu je nutné, abychom rovnocenně přistupovali k vytváření podmínek pro život i na těchto osadách. Jsem si vědoma toho, že nelze vše hned změnit, vybudovat, ale každý občan musí cítit, že cílem města je zkvalitnění podmínek pro jeho život.

Pokud se nám podaří ve volebním období zrealizovat všechny naše záměry, které jsme měli ve volebním programu, budu spokojená, pokud bude něco více, bude to ještě lepší.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro letošní rok?

Priority pro tento rok jsou dokončit v investiční oblasti akce rozdělané z minulých let a vyčerpat přidělené dotační prostředky, kdy se jedná o zateplení základní školy v objemu 35 mil. Kč, dokončení úpravny vody v objemu 18 mil. Kč, budování chodníků a komunikací, zkrátka zrealizování všech investičních akcí, které jsme si naplánovali. Připravit projektové dokumentace a podklady pro akce, které bychom rádi realizovali z dotačních peněz, protože na nadarmo se říká, štěstí přeje připraveným. V oblasti cestovního ruchu bychom rádi rozšířili nabídku pro naše návštěvníky a rozvíjeli spolupráci s Národním památkovým ústavem, který je od 1. ledna letošního roku správcem vimperského zámku. Zámek je klenotem našeho města a věřím, že i velkou jeho budoucností. Pro mnohé z nás je srdeční záležitostí.

Ačkoliv jste měla možnost vytvořit širší koalici, nevyužila jste ji. Stávající čtyřkoalice SNK, VPM, ODS a lidovců tak ale disponuje křehkou většinou jednoho hlasu. Nevnímáte to jako moc velké riziko? Proč jste se tak rozhodla?

Jak probíhala povolební jednání, tak jsme s celým naším uskupením zvažovali a intenzivně diskutovali obsazení míst v radě města a "koaličního“ uskupení. V žádném případě jsme se nebránili a ani nebráníme jeho rozšíření, nicméně počet radních je pět a my jsme se rozhodli upřednostnit na základě zkušeností hnutí či strany, se kterými jsme spolupracovali v letech minulých. Neznamená to, že nejsme otevření novým hnutím v zastupitelstvu, velice vítáme spolupráci. To je v našem společném prohlášení: Iniciativa pro město Vimperk 2014.

Nevnímáte jako svou nevýhodu také to, že jste získala na post starostky o dva hlasy méně než místostarosta Jiří Cais? Volba byla tajná. Spekuluje se ale o tom, že hlasy dostal od Jihočechů 2012, kteří shodou okolností chtěli být součástí koalice. Nedomníváte se tak, že jde z jejich strany o snahu poškodit vás, která se může v průběhu volebního období stupňovat?

Postoj Jihočechů 2012 k našemu uskupení SNK-ED, potažmo ke mně, byl hodně dlouho předmětem interních diskuzí, poté i diskuzích s našimi partnery. Nicméně když se dnes ohlédnu za volební kampaní a jejich přístupem, neslučuje se s naší politikou a heslem, které razíme: Slušnost vždy a všude. Nevadí mi kritika, která je pravdivá a věcná, vadí mi, když někdo věci překrucuje a lže, vytrhává věci z kontextu a upravuje ve svůj prospěch.

Od občanů města jsem získala výraznou převahu preferenčních hlasů oproti jiným kandidátům, to pro mne znamená velkou čest i velký závazek. Podpora mé osoby na post starostky od 8 zastupitelů nebyla, což beru jako fakt, přestože mě mnozí z nich uznali vítězkou voleb. Zda mne budou chtít poškodit, ukáže čas. Také se ukáže, zda kritika mojí osoby ve funkci bude opodstatněná či se bude jednat pouze o uraženou ješitnost. Určitý tlak na moji osobu je cítit již v současné době.

I radnice ve Vimperku řeší problémy s neplatiči nájemného. V mnohých městech tak již přistoupili i k razantnějším opatřením, jako jsou například exekuce či vystěhování z bytu. Neuvažujete o podobných opatřeních? Jaká je vlastně aktuální výše dluhu?

Jako každá radnice se potýkáme s neplatiči nájemného. Velice se osvědčilo, že u problémových nájemníků jsou uzavírány smlouvy na dobu určitou, čímž nedochází k roztáčení dluhové spirály. Tímto způsobem se podařilo výrazně snížit meziroční dluhové zatížení. Jednoznačně platí, že dlužník od města nedostane nájemní smlouvu. Pokud dojde k nezaplacení třech nájmů, dostává dlužník výpověď z bytu a okamžitou výzvu na jeho vyklizení. Porušení případného splátkového kalendáře, který dlužník uzavře, je předáno na vymáhání formou exekucí. Také již v několika případech došlo k soudnímu vystěhování. Dluhy z minulosti jsou, některé velice špatně vymahatelné, ale stále se snažíme získat peníze od nájemníků. Celková zadluženost je kolem 6 mil. Kč.

Padlo již ze strany ministerstva rozhodnutí, zda územní plán Vimperku, který v druhé polovině října zrušil krajský úřad, zůstane v platnosti, nebo ne? A jestliže nastane druhá varianta, jaké to bude mít pro město následky?

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo 30. 12. 2014 rozhodnutí o odvolání města proti rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje, kterým ruší opatření obecné povahy, jímž byl vydán dne 29. června 2011 ÚP Vimperk. Ve výroku rozhodnutí je uvedeno, že odvolání města Vimperk zamítá jako nepřípustné. Ministerstvo své rozhodnutí zdůvodňuje, že nejprve posoudilo ve smyslu správního řádu otázku přípustnosti odvolání. Ve svém rozhodnutí došlo k závěru, že město se označilo za účastníka řízení a tento názor nesdílí, přestože krajský úřad označil město v tomto rozhodnutí za účastníka řízení a v poučení o odvolání uvedl, že proti rozhodnutí v přezkumném řízení může podat odvolání pouze účastník řízení. Vzhledem k zamítnutí odvolání pro nepřípustnost se ministerstvo již nezabývalo posouzením jednotlivých důvodů odvolání. Město Vimperk po řádném prostudování a zvážení tohoto rozhodnutí se rozhodlo podat žalobu k soudu na rozhodnutí krajského úřadu.

V současné době je zpracováván nový návrh územního plánu, kdy proběhlo již společné jednání. Současně během měsíce dubna vydá rada města nařízení o vymezení současně zastavěného území. Pro město samotné znamenalo zrušení územního plánu omezení vydávání správních rozhodnutí na umísťování staveb mimo současně zastavěné území vymezené v mapách katastru nemovitostí. Také je stále ve hře dotace, kterou město získalo na pořízení návrhu územního plánu v roce 2010 ve výši 1 320 000 Kč. Pokud se nepodaří, aby územní plán nabyl účinnosti do 30. 7. 2015, bude muset město tuto dotaci vrátit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…