Starostka Vimperku: Otevřená radnice je pro mě prioritou

15.11.2015 14:50

Již rok má Vimperk nové vedení. Co pozitivního se za tu dobu změnilo? A co občany na úpatí Boubína na Šumavě aktuálně tíží? Vimperk byl v Jihočeském kraji prvním městem, které začalo spolupracovat s asistenty kriminality a ve spolupráci chce pokračovat i nadále. Ačkoliv se totiž podle slov starostky Jaroslavy Martanové (SNK-ED) bezpečnost ve městě výrazně zlepšila, jde stále o ožehavé téma. Jaká další opatření tak vedení města plánuje?

Starostka Vimperku: Otevřená radnice je pro mě prioritou
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Vimperku Jaroslava Martanová (SNK-ED)

Od vašeho nástupu do funkce uplynul v listopadu právě rok. Jak byste jej ve stručnosti zhodnotila? Co konkrétně se vám podařilo prosadit z vašich priorit?

Za rok práce ve vedení radnice se nám podařilo dokončit a realizovat obtížné akce jak z pohledu objemu prací, tak i finančně náročných. Nejvíce vyčerpávající prací z hlediska času bylo zpracování ÚP Vimperk, který jsme stihli zpracovat, projednat a schválit za půl roku, tj. od ledna do konce června 2015. Největší investiční akcí bylo zateplení ZŠ Vimperk, finance 35,5 milionu Kč včetně vyúčtování dotace, a realizace a dokončení venkovního areálu vodních sportů s objemem prací za 25 milionů Kč. Bazén byl dokončen a slavnostně otevřen 30. 6. 2015 a za červenec a srpen jej navštívilo přes 12 500 návštěvníků. Započali jsme s prací na strategickém plánu a otevřela se diskuse ke směřování města v budoucích letech.

Poměry na radnici nebyly v minulém volebním období úplně ideální. Vidíte v tomto směru nyní nějakou pozitivní změnu?

Nenazvala bych to tak, že poměry na radnici nebyly ideální v uplynulém období, nebyly ideální mezi zastupiteli. Dnešní situaci bych hodnotila tak, že v zastupitelstvu přibyli noví zastupitelé, kteří se o situaci v minulém období zajímali a jsou přínosem pro tuto práci. Nové nápady a nový pohled přispívá ke konstruktivnímu a dobrému rozhodování. V tomto vidím pozitivní změnu.

Pokud se nepletu, na bezpečnost ve městě dohlížejí kamery, dvanáct strážníků a dva asistenti prevence kriminality. Jak se činnost asistentů osvědčila? A počítáte se zachováním dvou asistentů i pro příští rok?

Na bezpečnosti ve městě dohlíží 13 strážníků, dva asistenti prevence kriminality a kamerový systém. Projekt asistentů v našem městě běží od roku 2013 a Vimperk byl prvním městem v Jihočeském kraji, který do tohoto projektu šel. Po dobrých zkušenostech a přínosech práce asistentů jsme byli nápomocni při realizaci tohoto projektu v Českých Budějovicích, Písku a Strakonicích. Asistenti svou prací přispívají nejen ke zlepšení celkové bezpečnosti ve městě, ale také vytvářejí komunikační most mezi komunitou a úřady. Spolupráce s jinými institucemi je velice rozsáhlá a pestrá. Jejich práci oceňuje Policie ČR, úřad práce, základní a střední školy, odbor sociálních věcí a zdravotnictví našeho úřadu, a zejména celý kolektiv strážníků městské policie. V projektu chceme nadále pokračovat i v roce 2016.

Je bezpečnost ve městě velkým problémem? A pokud ano, jak se ho snažíte v rámci svých možností řešit?

Situace týkající se bezpečnosti ve městě se za uplynulé období pěti let výrazně zlepšila a velkou měrou k tomu přispěli asistenti. Nicméně je to pořád ožehavé téma, které nelze pustit ze zřetele. V letošním roce jsme začali zpracovávat nový plán prevence kriminality na další období, který bude veřejně projednán, a chystáme pravidelná setkání s občany na toto téma.

Můžete potvrdit nebo vyvrátit spekulace o tom, že bývalý hotel Vltava má nového majitele, který by chtěl přeměnit budovu v ubytovací zařízení pro seniory? Přece jen tato myšlenka není nová.

Hotel Vltava má skutečně nového majitele a nyní jsme ho požádali o společnou schůzku k diskusi o budoucím využití hotelu a jeho záměrech.

Zajištění dostatku ubytovacích služeb pro seniory a celkově financování sociální oblasti bývá ale poměrně častým problémem, s nímž se lze setkat v různých městech napříč republikou. Jak byste hodnotila situaci ve Vimperku?

Ubytovací kapacity pro seniory jsou podle aktuálního stavu v rámci ORP Vimperk dostatečné. Toto zjištění máme ověřeno aktuálně, protože jsme nyní dokončili a schválili komunitní plán sociálních služeb pro obec s rozšířenou působností pro město Vimperk. Otázka financování je stále žhavé téma, protože všechna zařízení poskytující tuto službu, se potýkají s nedostatkem peněz.

Již téměř rok provozuje město prostřednictvím společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice městskou hromadnou dopravu. Jak byste zhodnotila její přínos v jednotlivých částech města? Narážím především na to, zda zvažuje posílení či zrušení jednotlivých linek nebo spojů?

Provozování městské hromadné dopravy prostřednictvím ČSAD Autobusy České Budějovice se osvědčilo a je využívána. Spokojenost je zejména ze strany seniorů vzhledem k poloze a konfiguraci města, které je velice členité. I nadále hodláme tuto službu provozovat a zhodnocení využívání jednotlivých linek a spojů v současné době probíhá.

Do zpracování strategického plánu rozvoje města pro příštích pět let jste se rozhodli zapojit i občany. Prozradíte nám ale svoji vizi?

Do strategického plánu jsme zapojili občany a je to podle mého názoru správný směr. Budu se snažit po celé funkční období zapojovat občany do správy města a diskutovat s nimi záměry a problematiku, která se města dotýká. Již v tomto roce se uskutečnilo několik setkání občanů se starostkou a v tomto duchu chci pokračovat i nadále se zaměřením vždy na určité téma.

Na rozdíl od klasických heren, není váš postoj k provozování kasin tak odmítavý. Proč? A již jste se rozhodli, zda a za jakých okolností kasina ve městě povolíte?

Otázka případné výstavby kasina byla předložena na jednání zastupitelů, kdy bylo rozhodnuto, že případné jeho povolení, což znamená změnu obecně závazné vyhlášky, bude řešeno poté, kdy nabudou právní moci všechna rozhodnutí Ministerstva financí o zákazu provozování současných heren na území města Vimperk. Předpokládá se, že bude také dotázána veřejnost, jaký je její názor na provozování kasina ve Vimperku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…