Starostka Vsetína: Miroslava Němcová patří mezi ikony ODS

22.02.2014 14:38

O novém předsedovi občanských demokratů, možné integraci pravice a budoucnosti ODS či o novém strategickém plánu rozvoje města. I o těchto tématech jsme hovořili se starostkou Vsetína Ivetou Táborskou (ODS). Ohlédli jsme se ale také za uplynulým rokem a svěřila se nám se svými plány pro ten letošní.

Starostka Vsetína: Miroslava Němcová patří mezi ikony ODS
Foto: Redakce
Popisek: Starostka Vsetína Iveta Táborská z ODS

Paní starostko, uplynulý rok byl pro Vás třetím v pořadí ve funkci starostky, a tudíž stěžejní. Jak byste jej hodnotila?

Z mého pohledu byl rok 2013 stěžejní v potvrzení správnosti kroků uplatněných vedením města k dosažení kladného výsledku hospodaření a potvrzení ekonomické a organizační stabilizace úřadu. Tak jak v roce 2011 byl pro mne prvořadý úkol -  finanční udržitelnost města a navázání spolupráce s organizacemi i důležitými zaměstnavateli, v roce 2012 jsem se zaměřila na organizaci, na chod úřadu a městem založených společností a v roce 2013 byla prioritou personální otázka s cílem zlepšit práci v rámci úřadu, ale i služeb pro občany. O správnosti kroků svědčí skutečnost, že město z těchto let není zadlužené, získalo titul města spolupracujícího s podnikateli, získalo stříbrnou plaketu kvality a vytvořilo si zdroje k financování investičních záměrů pro rok 2014. Realizovaná opatření v oblasti běžných výdajů přináší kýžené ovoce v podobě vytvoření kladného výsledku hospodaření posledních dvou let.

Vsetínská radnice chystá průzkum spokojenosti občanů města, jehož výsledky plánuje využít ve strategickém plánu rozvoje města. Prozradíte nám, jaká je vaše vize? Co podle vás ve Vsetíně chybí nebo je třeba změnit?

Město zadalo zpracování strategického dokumentu Koncepce rozvoje města v programovacím období EU 2014-2020. Garantem je Petr Zahradník, realizátorem UTB doc. Hájek. Kromě námi poskytnutých dokumentů a podkladů vyžaduje zpracovatel výzkumné šetření preferencí občanů. Jde o první šetření preferencí na určeném vzorku obyvatel za použití vědeckých postupů, kde následně bude použita analýza informací a zkoumání věcně významných souvislostí. V březnu bude osloveno 852 obyvatel formou dotazníkového šetření vyškolenými tazateli. Další šetření proběhne v rámci zadané architektonicko-urbanistické studie, která má řešit zadaný územní celek. Tato studie má význam v návaznosti na nové programovací období, kdy mezi priority bude patřit modernizace nádraží, oprava nádražní budovy - prováděné SŽDC a ČD. Kraj chce budovat dopravní terminál, což se dotkne autobusového nádraží, město chce opravit dům kultury, budovu MěÚ apod.  Nelze tyto akce projektovat samostatně bez širšího kontextu. Vsetín je nositelem MA 21. V rámci této agendy pak proběhne šetření spokojenosti v sídlištích.

Má vize?  Stále stejná. Spokojené, fungující, úhledné město. 

Neuvolněným místostarostou města je nově zvolený poslanec Petr Kořenek. Je něco, co trápí obyvatele města, ale není ve vašich možnostech to změnit, a budete se tak proto snažit využít nově nabytého mandátu pana Kořenka? Můžete být případně konkrétnější?

Pan místostarosta Kořenek si drží svá témata, tak, jak se jim věnuje na úřadě. Nejdůležitější je pro nás prosazování pokračování výstavby silnice I/57, peronizace nádraží či oprava vsetínského nadjezdu. Z pozice poslance jsou jednání intenzivnější.

Souhlasíte se senátorem Kuberou, že ODS dělala byznys a rezignovala na politiku. Zapomněla prosazovat své myšlenky, své vize. Co si tak myslíte o myšlence integrace pravice, že by se měli znovu spojit lidé, kteří dříve z ODS odešli kvůli tomu, že ustupovala z pravicových pozic, a angažují se nyní v jiných projektech? I Václav Klaus hovoří o nutnosti integrace autentické pravice.

Ano, s panem Kuberou souhlasím. Na druhé straně pravicová politika ODS je o společenském konzervatismu a ekonomickém liberalismu. Jednoduše řečeno, o respektu ke každému člověku, o minimální regulaci všeho, co zasahuje do života občanů, ať už je to trh, daně, svoboda. Ti, kteří pravicové myšlenky prosazují, si své působení najdou, ať už je platforma jakákoliv. Integrace nemůže být začátkem, ale měla by být koncem odrážejícím spolupráci, jednotnost, životaschopnost a akceptovatelnost pro voliče.

Ještě před kongresem také Jaroslav Kubera řekl, že v případě, že ODS Němcovou do předsednického křesla neposadí, vyšle tím nelichotivé znamení, že straně byla dobrá, jen když ji potřebovala, a teď už ji nepotřebuje, tak ji odkopla. Jak se na to díváte vy?

Každý máme svou úlohu v daném čase. Paní Němcová svou úlohu zvládla skvěle. Patří mezi ikony ODS. Osobně si jí velmi vážím a stále je pro mnohé vzorem. Víte, je to trochu jako ve sportu. Pokud družstvo nepodává skvělý výkon, potřebuje dostat nový náboj, nový impuls. Zpravidla je to příchod nového trenéra. A my jsme takový nový impuls potřebovali. To ovšem neznamená, že by se paní Miroslava Němcová neměla podílet na politice ODS. Naopak.

Pro ODS bude nyní důležitý zejména letošní rok, který je supervolební. Budete chtít vy osobně obhájit mandát? A neobáváte se, že krize ODS ovlivní i situaci v regionech a ODS si tak na komunální úrovni neudrží stále silnou pozici?

Ano, půjdu do toho. Věřím, že probíhající období je pro Vsetín příznivé v tom smyslu, že dobrá správa města, která se promítla i do investic, je na první pohled zřejmá. Lidé budou moci ohodnotit mou práci. Na druhou stranu volební systém zná vítězství strany, nikoliv jedince. ODS ve Vsetíně má dobrou pověst. A ODS, jako taková, pracuje na tom, aby se dostala do kondice. Kdybych nevěřila, že to má šanci, nedávala bych do toho tolik energie.

Jak jste se svěřila pro naše stránky, již v loňském roce se vám podařilo naplnit vaše programové prohlášení. Jaké jsou tak nyní vaše priority do konce volebního období?

Jednoznačně dokončit investice a kvalitně připravit strategický dokument pro nové programovací období. Když jsem nastoupila, byla zde absence dokumentu, který by určoval základní linku. Vím, jak to bylo těžké. Nyní se připravuje nové programovací období, je třeba začít připravovat investice na rok 2015. To je mým úkolem. Chci se na realizaci podílet i v dalších letech. Pokud to nebude možné, budu mít alespoň dobrý pocit, že kdokoliv, kdo přijde po mně, bude mít na co navázat.

Srovnávací studie časopisu Ekonomie vyhodnotila město Vsetín jako nejlépe komunikující město s podnikateli v rámci Zlínského kraje. Jaký to má vliv na zaměstnanost? Rýsují se ve Vsetíně letos nějaká nová pracovní místa, a jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?

Zaměstnanost je nejdůležitější. Proto jsem ihned navázala komunikaci s podnikateli a největšími zaměstnavateli ve městě, která vyústila ve spolupráci na strategickém plánu, na územním plánu, na řešení dopravní obslužnosti, údržbě staré průmyslové zóny apod. Cílenou propagací naší nové průmyslové zóny ji máme v podstatě plnou a hlásí se další zájemci. Stále přibývají pracovní místa, i když je to po desítkách. Chybí nám napojení na dálnici, což je omezení, které se dlouhodobě řeší. Pro letošní rok hlásili tři největší zaměstnavatelé navýšení pracovních míst až o 100 pracovníků na firmu.  Další firma avizovala svůj rozvoj tak, že do roku 2017 by zaměstnala 300 dalších lidí. V tuto chvíli projekčně připravuje stavbu haly ve svém areálu. Snažíme se právě pravidelnou komunikací vytvářet podmínky pro rozvoj firem tak, jak bylo uvedeno výše. To je, aby nenarážely na územní plán, dopravní dostupnost nebo další omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…