Starostka Žatce: Němcová měla dostat šanci

11.07.2013 8:45

Boj o peníze a tím i další přežití žatecké nemocnice pokračuje. Jak se nemocnici snaží pomoci radnice? Co městu přinese nový autobusový dopravce? A jak hodnotí spolupráci se zaměstnaneckými odbory, jež ve městě loni vznikly? V médiích se také nedávno objevila informace o údajně kriminální činnosti právního zástupce města JUDr. Jana Růžka. O co v kauze šlo a jaké měla následky? I na to odpovídala starostka Zdeňka Hamousová (BPP) našim stránkám.

Starostka Žatce: Němcová měla dostat šanci
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starostka Žatce Zdeňka Hamousová (BPP)

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi, jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen na jeho rozhodnutí, ale i na celou kauzu, jež pád vlády způsobila, nahlížíte vy osobně?

Z předčasných voleb vytěží levicové politické strany, osobně si myslím, že měla dostat ještě možnost Miroslava Němcová - představit složení „své“ vlády. Jinak postup pana prezidenta v této záležitosti odpovídá jeho avizovaným názorům. Kauzu, která vedla k pádu vlády, nemohu kompetentně hodnotit, mám pouze informace z médií a jejich vypovídací schopností si pro hodnotící závěr nejsem jistá. Praktiky „politikaření“ nepatří k mému způsobu uvažování ani jednání.

Boj o peníze a tím i další přežití žatecké nemocnice pokračuje. Neuvažuje město tak o poskytnutí dotace či nějaké jiné formě spolupráce? Má na to město prostředky?

Žatecká nemocnice jako jediná v okrese má dlouhodobou podporu města. S vedením nemocnice spolupracujeme při řešení napjaté finanční situace, úhradová vyhláška má nepříznivý dopad i na další nemocnice podobného typu. Již jsme nemocnici poskytli bezúročnou půjčku, realizujeme investice z investičních prostředků města, spolupodílíme se na úhradě některých nákladů, snažíme se získat mimorozpočtové zdroje. Finanční prostředky města jsou již v rámci rozpočtu rozpoložkovány, samostatná položka s účelem dotace pouze pro nemocnici v rozpočtu na tento rok nebyla plánována.

Do 22. července se mohou zájemci přihlásit do výběrového řízení, které radnice vypsala na provozovatele městské hromadné dopravy.  Jak byste dopravu ve městě hodnotila nyní, jaké investice radnice do dopravy plánuje v druhé polovině roku?

MHD funguje se stávajícím dopravcem bezproblémově, jízdní řád je již delší dobu bez výrazných změn. Investice do MHD se v druhé polovině roku žádné neplánují. Významnou novinkou pro cestující bude, že nový dopravce vzešlý z výběrového řízení, který by měl zahájit provoz od ledna roku 2014, představí zcela nové nízkopodlažní autobusy, čímž stoupne komfort cestování. Prozatím neuvažujeme o zvýšení cen jízdného ve městě.

Na konci loňského roku na Městském úřadě v Žatci vznikly zaměstnanecké odbory. Je pro vás nepříjemné čelit tomu, že organizační změny vyvolají až nesouhlas k tomuto kroku? Jak dopadlo první kolektivní vyjednávání?

Kolektivní vyjednávání ještě není skončeno. První návrh kolektivní smlouvy byl předložen po prvním čtvrtletí roku, kdy již byl schválen rozpočet na rok 2013. Návrh obsahoval z tohoto pohledu některé nereálné požadavky, například na minimální osobní ohodnocení 3 tisíce korun a další požadavky s dopadem do již schváleného rozpočtu. Postupně získávají požadavky realističtější formu, kolektivní vyjednávání ještě probíhá. Zaměstnanecké odbory jsou legitimním nástrojem zaměstnanců.

Město letos financuje další opravy kapucínského kláštera. Jak se koukáte na církevní restituce, když víte, jak je péče o sakrální architekturu náročná? Zvládne to podle vás sama církev u majetku, který dostane?

Nevím, jaké jsou investičně kapacitní možnosti církve pro péči o navrácený majetek. Osobně hodnotím, že majetkové vyrovnání s církví nebylo ze strany státu dostatečně připraveno, konkrétně mám na mysli třeba argumentaci a prokázání výše nároku, zdůvodnění konkrétní finanční částky. Také ještě teď církev dohledává případný majetek, o jehož navrácení by zažádala.

Žatecký projekt Chrám chmele a piva se před časem v kauze ROP Severozápad dostal na seznam projektů, u nichž bylo podezření na netransparentní financování, respektive patřil mezi 35 projektů vybraných k prověření. Jak se politik města v takové chvíli cítí? Jak to s realizací Chrámu vypadá dnes?

Jako zástupce města nevnímáte dobře, pokud někdo poukazuje na nedostatek v investování finančních prostředků. Údajná pochybení spadají do období začátku projektu, let 2008 a 2009, naše argumentace při obhájení postupu města byla přijata Ministerstvem financí, nikoliv společností, která audit prováděla. V současné době již věcnou argumentaci nelze uplatnit, ROP SZ je ve fázi řešení korekce.

Projekt Chrámu je již dokončen, v plném provozu jsou všechny části projektu, je plně součástí turistického i kulturního a společenského života města. Stále ještě není vyřešena poslední žádost města o platbu ve výši 12 milionů Kč.

Vypjatá situace u vás nedávno byla v rámci jednání zastupitelů, když se v televizi objevila reportáž o údajně kriminální činnosti právního zástupce města JUDr. Jana Růžka. O co šlo a jak to s atmosférou mezi zastupiteli vypadá dnes? Jaké jsou dozvuky na úrovni komunální politiky?

Část zastupitelů na základě televizní reportáže požadovala projednávat činnost právního zástupce města. Dost zastupitelů, včetně mě, zmiňovanou reportáž nevidělo. Nakonec byla v průběhu jednání zastupitelstva promítnuta. Snažila jsem se zaznamenat věcné údaje a argumenty, kterými bychom se mohli při jednání zabývat.  Vypovídací schopnost této reportáže byla však velmi malá. Věcně na základě zhlédnutého nepříslušelo z pozice zastupitele města tuto záležitost řešit. Byl předložen návrh usnesení, že zastupitelstvo doporučuje radě města ukončit spolupráci s právníkem z důvodu ztráty morálního kreditu. Většina zastupitelů vyhodnotila, že v danou chvíli na základě předložené reportáže nemůže pro uvedené usnesení hlasovat, toto nebylo přijato. Právník města je zastupitelem v Lounech, nezaznamenala jsem, že by se tam v zastupitelstvu objevily nějaké obdobné tendence jako u nás. Při dalším jednání zastupitelstva byla projednávána informace o činnosti právníka města, při tomto bodu žádná významnější diskuse neproběhla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…