Starostka, která hodovala z radniční pokladny a syn ministra obrany. Takto prý vypadá jednání o vládě nad Žižkovem

23.10.2014 12:57

Matěj Stropnický, lídr hnutí Žižkov (nejen) sobě, který vyhrál ve třetím pražském obvodu komunální volby, se na svém Facebooku vyjádřil k průběhu povolebních vyjednávání. Učinil tak pochvalou pro Pražský deník, který podle něj přináší nejpřesnější informace o vyjednávání na žižkovské radnici.

Starostka, která hodovala z radniční pokladny a syn ministra obrany. Takto prý vypadá jednání o vládě nad Žižkovem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Podle textu, který Stropnický ocenil, se TOP 09 nechce vzdát vedení žižkovské radnice a za tímto účelem se snaží taktizovat. Strana by prý ráda zachovala starostenské křeslo pro dosavadní vládkyni „trojky“ Vladimíru Hujovou.

Starostka, o které ParlamentníListy.cz informovaly v souvislosti se značně extravagantním výkonem starostenské funkce a rovněž poté, co údajně vyhrožovala zaměstnancům úřadu, by si prý svůj post ráda zachovala. Sám Stropnický Pražskému deníku řekl, že na tento stav přistoupit nehodlá.

Jeho hnutí prý TOP 09 nabídlo koalici a součástí nabídky bylo i rozložení míst v radě, rozdělení rezortů a záruky, že topka nebude přehlasovaná. Obě strany mají společně v zastupitelstvu většinu, TOP 09 však odmítla tento stav, ve kterém by byla slabším partnerem, a vyjádřila vůli jednat i s dalšími stranami.

Stropnický následně uvedl, že i jeho hnutí bude uvažovat o jiných alternativách koalice. Připomněl, že pražská TOP 09 je po odchodu primátora Hudečka a svého předsedy Vávry v rozkladu, a vyjádřil obavy, že by se mohla dál štěpit. „Nejsem si úplně jistý, jestli umí garantovat, že má všech osm zastupitelů,“ řekl Stropnický, který prý paralelně vede jednání s ČSSD.

Syn ministra obrany, který může být žižkovským starostou, je zároveň místopředsedou Strany zelených, která zásadním způsobem začíná zasahovat i do sestavování celopražské magistrátní koalice. Zde je součástí tzv. „Trojkoalice“ (společně s lidovci a Starosty), která vede vyjednávání s hnutím ANO a ČSSD. Právě zelení přitom komplikují jednání svým ultimativním požadavkem, že případnou spolupráci schválí až 10. listopadu. Téhož dne má přitom proběhnout první zasedání pražského zastupitelstva, které by mělo zvolit nového primátora.

Výsledky voleb do zastupitelstva Prahy 3. Počet zastupitelů: 35

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…