Starostka z ODS zavolala policii na mladé komunisty: Děsili starší lidi

08.10.2013 12:52

Starostku Prahy 2 Janu Černochovou (ODS) pořádně naštvali organizátoři akce Komunistického svazu mládeže, nazvané Třídní boj namísto světové války. Má silné podezření, že se dopustili celé řady přestupků, a proto bude trvat na tom, aby se vše řádně vyšetřilo. A také, aby se upřesnila pravidla pro povolování podobných akcí.

Starostka z ODS zavolala policii na mladé komunisty: Děsili starší lidi
Foto: ksm.cz
Popisek: Plakát KSM

Mezinárodní protiválečná akce nazvaná „Třídní boj namísto světové války“, začala už 29. září v německém Mnichově, odkud auta vyjela, aby dále pokračovala městy směrem na Prahu (kde akce v úterý končí). Podivná kolona, která neunikla pozornosti, se cestou však musela potýkat s řadou potíží. A to nejen na německé, ale i na české straně. 

Více o akci KSM ZDE

Akce mladých komunistů pořádně rozčílila i starostku Prahy 2 Janu Černochovou (ODS). Její pondělní průběh totiž měla možnost vidět přímo z okna radnice, které vede na Náměstí Míru. Jak zdůraznila, neřešila ani tak ideologickou stránku celé věci, jako celou plejádu správních přestupků, kterých se účastníci akce zřejmě dopustili. I proto povolala starostka na místo policii a městské strážníky. Vše tak bude mít pravděpodobně ještě dohru.
 
 
"Já vím, že zde funguje ústavní právo shromažďovací. Ale pokud jsou - jako v tomto případě - u toho porušeny správní agendy, je třeba to řešit. A také to řešit nadále budu i s magistrátem, který akci vydal povolení již na konci srpna, i když jsme detaily toho, co akce bude obnášet, my - tady na místě - neměli. Vždyť ti organizátoři porušili celou řadu zákazů, když svými - jak se o nich vyjádřili - alegorickými, těžkými starými vojenskými vozy najeli před kostel. Nejen, že staré lidi, pamatující válku, muselo velice rozrušit, pokud najednou viděli nějakou fašistickou symboliku, z ampliónů slyšeli němčinu a vojenská těžká auta uprostřed Prahy v klidové zóně, která slouží jako park... Ale ty vozy jely přes tramvajové pásy, čímž mohly ohrozit veřejnou dopravu a cestující. Navíc nevím, zda vůbec někdo zkoumal, jak jsou těžké a zda třeba nemohly narušit podloží - vždyť tam pod těmi místy jezdí metro! O tom, že byli ohroženi i samotní lidé z té akce, když jezdili na otevřených korbách aut, ani nemluvím a bude mě zajímat, jak to nakonec uzavře policie," reagovala pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Ani německé policii se způsob akce nezamlouval

Již na území Německa konvoji kladlo přitom státní zastupitelství a německá policie výrazné překážky - tedy alespoň tak to zdůrazňují na svém webu mladí komunisté, kteří za pořádáním akce v Česku stojí (Komunistický svaz mládeže). I tam se nelíbila strážcům zákona přítomnost účastníků a herců na korbě kamiónů a užití symbolů, které jasně představují protiválečné a protifašistické varování.

Jenže jak Komunistický svaz mládeže na svých stránkách informuje, v pondělí 30. září dal správní soud v Mnichově za pravdu celé kampani s tím, že jde o svobodu politického a uměleckého vyjádření.

"Ovšem vliv orgánů německého státu zřejmě sahá i za hranice. V Aši byla kolona výrazně zdržena odporem policie proti těm součástem kampaně, které byly již dříve obhájeny u soudu v Mnichově. Naštěstí po delším vyjednávání kolona mohla pokračovat. V pátek, 4. října v Chebu, byl pokus policie opakován s daleko větší razancí. Šlo o snahu znemožnit akci v šíření poselství v České republice a ukončit kampaň. Okamžitě byla sepsána stížnost k postupu policie a žádost o zvláštním užívání komunikace. Když konvoj z Chebu přece jen nakonec vyrazil, byla vyslovena pohrůžka, že může být i v dalších dnech a na dalších kilometrech, kdykoli zastaven,“ informují též ale lidé sdružení v KSM na svých webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…