Starostkou Prahy 2 byla opět zvolena Jana Černochová z ODS

07.11.2014 13:00

Starostkou Prahy 2 byla opět zvolena Jana Černochová (ODS). Opozice navrhla protikandidátku Janu Duchkovou z TOP 09, která je s ODS a sdružením Občané pro spokojené bydlení (OSB) v koalici. Duchková nominaci odmítla. Starostka byla dnes na ustavujícím zastupitelstvu zvolena 23 hlasy koalice. Rada městské části je devítičlenná, místostarostové jsou tři.

Starostkou Prahy 2 byla opět zvolena Jana Černochová z ODS
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Volby v městské části vyhrála ODS s 11 mandáty, po šesti mají koaliční TOP 09 a OSB. V zastupitelstvu jsou ještě ANO, Zelená pro Prahu 2 a ČSSD. Zvolená starostka Černochová je zároveň poslankyní. Mandát skládat nebudu. Všichni, kteří mě volili, věděli, že vykonávám poslanecký mandát," řekla Černochová na dotaz opozičního zastupitele Michala Uhla (SZ).

Spory o bytovou politiku

Místostarosty byli zvoleni Václav Vondrášek (ODS), Jana Duchková (TOP 09) a Michaela Mazancová (OSB). Rada městské části bude devítičlenná. Uvolněnými radními budou Alexandra Udženija (ODS) a Michael Grundler (TOP 09), neuvolněnými Jan Korseska (ODS), Martin Víšek (TOP 09) a Jaroslav Šolc (OSB). Uvolněný bude také předseda majetkového výboru, kterým se stal Jan Recman (ODS). Předsedu kontrolního výboru bude mít Strana zelených a finančního výboru hnutí ANO.

Novým členem zastupitelstva se dnes stal Otto Hoffmann (OSB), nastoupil jako náhradník za Petra Hejnu, který se mandátu vzdal. Zastupitelé opozice při dnešním zasedání kritizovali dopolední termín zastupitelstva, podle radní Udženiji je ale termín mimořádný. Další zastupitelstva už budou v odpoledních hodinách.

OSB a TOP 09 budou v koalici i přes rozdílné názory na bytovou politiku, která byla velkým předvolebním tématem. Zatímco OSB původně vzniklo jako občanské sdružení proto, aby hájilo zájmy nájemníků, kteří chtěli byty od města odkoupit, TOP 09 byla proti neuvážené privatizaci". V roce 2010 skončilo OSB na třetím místě s osmi mandáty a zůstalo v opozici.

ČSSD byla součástí koalice, která vznikla po volbách před čtyřmi lety

Dosavadní člen vládnoucí koalice Zelená pro Prahu 2, kde kandidovala Strana zelených s podporou Pirátů a SNK-ED, deklaroval společné povolební vyjednávání s ČSSD. Obě strany mají ale společně jen sedm mandátů a koalici se jim nepodařilo vyjednat.

ČSSD byla součástí koalice, která vznikla po volbách před čtyřmi lety. Nakonec radu ale po neshodách a rezignaci místostarosty Jana Pecha (ČSSD) opustila a nahradila ji tehdy TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…