Starostování je více o práci než o politice, říká smířlivě Hana Moudrá z ODS

03.10.2012 11:40

ROZHOVOR Starostka České Lípy Hana Moudrá je členkou ODS. Jako pravicová politička tedy nachází pro vládu a státní orgány mnohem větší pochopení, než její levicoví kolegové. Kauza metylalkohol podle ní není jen selháním státu, ale hlavně snahou podvodníků co nejvíce vydělat. Také zvyšování daní, byť jako členka pravice z toho není zrovna nadšená, svým způsobem chápe…

Starostování je více o práci než o politice, říká smířlivě Hana Moudrá z ODS
Foto: Redakce
Popisek: Hana Moudrá, ODS, starostka České Lípy

Metylalkohol, hrozba posledních dní, která zabila již přes 20 lidí, se dostala i na Liberecko. Jak celou situaci s otravou metylalkoholem vnímáte? Co je podle Vás příčinou?
Je to trestní čin s hrůznými důsledky. Bohužel k jeho spáchání přispěla nedůsledná kontrola ze strany státu, ale tvrdit, že za to může právě tahle nedůslednost, mi připadá laciné, protože tohle je důsledek, nikoliv příčina. Příčinou byla snaha podvodníků vydělat co nejvíc na prodeji alkoholu.

 

 


TOP 09 a ODS slibovaly voličům, že nebudou zvyšovat daně, přitom během jejich vlády se daní zavedlo či zvýšilo více než deset a zdaleka ještě není konec, protože zatím neschválený daňový balíček přináší další zvýšení daní. Nebyl to podle vás podvod na voliče, když vláda dělá opak toho, co slíbila?
Podobně jako většina občanů ani já nepatřím k příznivcům zvyšování daní. Stejný postoj zastávám i jako pravicový politik.  Na druhé straně ale chápu vládu, která se hlásí k rozpočtové odpovědnosti, že pokud chce ozdravit veřejné finance, musí bohužel sáhnout i k  nepopulárnímu a nejkrajnějšímu řešení, jakým je zvyšování daňové zátěže a to i s vědomím toho, že jí to v příštích volbách volič připočte k „dobru“.

 


Velkým úspěchem skončila elektronická aukce na služby mobilního operátora pro město Česká Lípa a jeho příspěvkové organizace. Město tak ušetří cca 75 % stávajících nákladů a navíc ušetří administrativu spojenou se změnou operátora. Víte, na co budou ušetřené peníze využity? A jak vnímáte problémy s oligopolem tří mobilních operátorů, kteří si tak dělí český trh a udržují vysoké zisky a ceny pro spotřebitele?
Uspořené peníze přispějí ke snížení provozních nákladů, které narůstají díky jiným cenám, a proto jsme rádi, když docílíme úspor, jako například v  případě cen za služby mobilního operátora.  A jak vnímám „problémy s oligopolem tří mobilních operátorů, kteří si tak dělí český trh a udržují vysoké zisky a ceny pro spotřebitele“, na takto položený dotaz přeci nemohu odpovědět jinak, než že se mi to nelíbí.


V Lípě jsou dost vyrovnané stavy mezi koalicí a opozicí, ODS skončila ve volbách druhá za vítěznou ČSSD, přesto sestavila menšinovou koalici s TOP 09, Starosty pro LK a Zelenými, v tajném hlasování je s největší pravděpodobností podpořili i komunisté. Opoziční lídryně Romana Žatecká (ČSSD) vedení města často ostře kritizuje. Jak se vládne s takto křehkou většinou?
Rozhodování městského zastupitelstva je více o práci, než o politice, což naštěstí většina českolipských zastupitelů velice dobře ví a podle toho také hlasuje. Kritiku kolegyně zastupitelky nechci proto komentovat stejně jako to, proč a za co vlastně koalici peskuje.


V opozici spolu s ČSSD jsou i Věci veřejné a jejich lídr Petr Skokan, který byl dříve jako člen ODS starostou České Lípy a Vy jste byla jeho místostarostkou. Když se stal Skokan hejtmanem Libereckého kraje, přepustil místo starosty Vám. Jaké jsou Vaše vzájemné vztahy dnes?
Naše vztahy zůstaly korektní, i když nezastírám, že naše politické názory se nyní přeci jenom trochu různí.

V březnu padl návrh na Vaše odvolání z místa starostky kvůli údajné cenzuře v radničních novinách pro opoziční představitele. Zlepšila se mediální situace v České Lípě?
Proč si myslíte, že mediální situace je v České Lípě špatná? I tady platí svoboda slova stejně jako ve zbytku republiky. Pokud vás zajímají naše radniční noviny, tak si je můžete prohlédnout na internetu, kde mají i své webové stránky. Jde o klasický formát obecního zpravodaje, jehož hlavním úkolem je informovat veřejnost o důležitých rozhodnutích města a v rámci možností také prezentovat práci neziskového sektoru. Jak rozsáhlý „informační servis“ veřejnosti poskytujeme, si můžete snadno ověřit i návštěvou oficiálních webových stránek města www.mucl.cz, kde mimo jiné najdete i materiály k jednání zastupitelstva anebo videozáznam z každého jeho jednání.


Nevoli vzbudily vypsané konkurzy na ředitele škol a školek, kdy jste byla obviňována, že jste hlasovala pro svoji kamarádku v mateřské školce Šikulka, odkud odvolali oblíbenou ředitelku. Nejde náhodou o střet zájmů?
Při organizaci konkursů se město řídilo zákonem. Konkurzní komise byly složeny v souladu s vyhláškou o konkurzních komisích (u školských organizací zřízených městem tvoří komisi - 2 zástupci za zřizovatele, 1 zástupce jmenovaný ředitelem příslušného krajského úřadu, 1 zástupce České školní inspekce, 1 odborník podle daného typu zařízení, 1 člen pedagogického sboru dané organizace, 1zástupce školské rady v případě, že je na škole zřízena). Také hlasování probíhalo podle legislativního předpisu, kdy se vždy jedno nejvyšší a jedno nejnižší umístění uchazeče nezapočítává, čímž je zamezeno tomu, aby jeden ze členů komise mohl výrazně napomáhat vybranému uchazeči k lepšímu, případně naopak horšímu umístění. Tolik na vysvětlení váhy mého hlasu. O změně vedení v Šikulce proto nerozhodl můj hlas ale většinové stanovisko komise, která ji doporučila.  Výběr nové ředitelky tudíž neovlivnilo ani kamarádství, ale to, že předložila nejlepší koncepci a z ohlasů je zřejmé, že s její prací je po prvních týdnech jejího působení ve funkci spokojený jak personál, tak především rodiče.


Jakou změnu očekáváte k blížícím se krajským volbám? Myslíte si, že krajské volby něco zásadně změní v otázkách, které trápí konkrétně Vaše město?
Uvidíme, jak volby dopadnou. Nejpalčivějším problémem, jehož řešení budeme od nového krajského zastupitelstva očekávat, je celková revitalizace českolipské nemocnice. Toto zařízení patří kraji a na první pohled je patrné, že rekonstrukce celého areálu se už nedá odkládat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…