Starostové by tvrdě postihovali ty, co hazardují při záplavách

07.06.2013 8:17

V záplavových oblastech se často staví nové domy. Obce řeší spory s vlastníky pozemků, na nichž mají vyrůst protipovodňové zábrany. Lidé odmítají opustit obydlí i přes nařízenou evakuaci. České zákony na takovéto situace pamatují. Orgány samosprávy je ale v mnoha případech neumí využívat. Napsal deník Právo.

Starostové by tvrdě postihovali ty, co hazardují při záplavách
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

Podle politiků by se ovšem mělo uvažovat o zavedení postihů pro lidi, kteří odmítají povinnou evakuaci. Myslí si to třeba starosta moravské obce Troubky Radek Brázda. Zde byly škody po povodních v roce 1997 nejhorší.

Hazardéři by měli hradit veškeré náklady na záchrannou akci

„Zákony nám dávají dostatečné nástroje, jediné, o čem bych přemýšlel, jsou případné postihy lidí, kteří odmítají evakuaci, a především těch, kteří kvůli adrenalinu hazardují třeba na rozvodněných tocích,“ řekl Brázda deníku Právo.

Takovým lidem by k úhradě dával veškeré náklady na záchranné operace. „Aby věděli, že to není jen tak, že když musí záchranáři vyjíždět pro ně, mohou chybět tam, kde je např. nutné utěsňovat prosakující hráz,“ míní starosta.

Lidé v záplavových oblastech svůj pozemek jen tak neprodají

S ním souhlasí i teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Není si ale jistý, co dělat v případě starých lidí. Poukázal na to, že někteří nechtějí opustit domov kvůli obavám z rabování. Nevěří státu, že dokáže jejich majetek ochránit. Kubera by ovšem nekompromisně zasahoval proti hazardérům.

Jak vyřešit stavbu v záplavových oblastech, na to Kubera neměl jednoznačnou odpověď. Podle něj se v mnoha případech jedná o neřešitelnou situaci. Lidé pozemky prodají jen těžko a ne každý si může dovolit koupit jiný na bezpečnějším místě.

Zákaz stavby v záplavových oblastech by způsobil stěhování půlky republiky

V Troubkách vyřešili stavbu nových domů změnou územního plánu. Podle něj museli lidé stavět nové domy se zvýšeným nadzemním podlažím a z materiálů odolných vodě. Brázda poukázal na to, že pokud by nebylo možné stavět v místech, která byla někdy zaplavena, musela by se stěhovat polovina České republiky.

„V územních plánech jsou vyznačena území se stupni zatopení a je věcí samospráv, zda v takových oblastech novou výstavbu povolí,“ řekl Právu předseda Starostů, poslanec a místostarosta obce Suchá Loz Petr Gazdík. Podle něj často chybí peníze na prevenci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…