Starostové řešili rizikové komunity: Systém dávek se musí změnit

29.08.2013 10:23

Starostové měst, ve kterých se v posledních dvou letech konaly protiromské demonstrace, hledají řešení na problémy rizikových komunit. Informuje o tom server Týden.cz. Starostové se spojili a sešli se Svazem měst a obcí, aby připravili základní návrhy, jak na to. Mimo jiné by se podle nich měl změnit systém sociálních dávek. Ten současný prý nemotivuje k práci.

Starostové řešili rizikové komunity: Systém dávek se musí změnit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ubytovna v Mostě - Velebudicích

První setkání signatářů výzvy vládě se uskutečnilo minulý týden. "Sešli jsme se s některými starosty a domluvili se na základních požadavcích, na tom, co by nám pomohlo," řekla on-line deníku Týden.cz starostka Duchcova Jitka Bártová.

Podle představitelů místních samospráv je nutná legislativní úprava v oblasti sociálních dávek, například příspěvku na ubytování nebo regulaci sběren odpadu. "Vím, že je to složité, co se týká pracovních příležitostí, ale mělo by to být nastaveno tak, že ten, kdo pracuje, by na tom měl být lépe než ten, kdo jenom pobírá sociální dávky," konstatovala Bártová.

Sociální bydlení je dnes zdrojem úspěšného podnikání

"Vadí nám, že sociální bydlení je dnes zdrojem úspěšného podnikání těch, kteří sestěhovávají lidi do určitých lokalit," řekl starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Narážel tím prý na problém ubytoven pro sociálně slabé, kde jejich majitelé nasazují nájemníkům, kteří nemohou z různých důvodů najít jiné bydlení, předražené nájmy. Ty jsou ve valné většině placeny ze sociálních dávek na bydlení. "Majitelé těchto nemovitostí se obohacují penězi, jež tečou ze státní pokladny," dodal Louka.

Týden.cz píše, že starostové se na setkání domluvili na dalším postupu a přípravě podkladů pro jednání jak u dalšího kulatého stolu, tak pro českobudějovický sněm Svazu měst a obcí. O návrzích na změny v sociálních dávkách budou prý starostové dále jednat.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…