Starostové se vykašlali na lidovce

25.07.2017 17:54

Starostové a nezávislí odmítli nabídku být na kandidátkách KDU-ČSL. Do voleb půjdou sami. Jak řekl Petr Gazdík serveru iDnes.cz, shodlo se na tom vedení hnutí jasnou většinou. Lidovci v květnu na svém sjezdu potvrdili vznik volební koalice se Starosty, minulý týden ale jejich širší vedení vyzvalo zástupce STAN, aby místo toho nominovali své zástupce na kandidátky KDU-ČSL.

Starostové se vykašlali na lidovce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

V hnutí panovalo z rozhodnutí KDU-ČSL zklamání. Poslanec Jan Farský mimo jiné proto navrhl, aby STAN kandidoval samostatně. „Je celkem velká šance, že se do Sněmovny dostaneme. Měli bychom jít do voleb sami,“ řekl Hospodářským novinám. Uvedl také, že už narychlo připravuje nový návrh kampaně.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek minulý týden řekl, že podmínky spolupráce mezi lidovci a STAN považuje za velkorysé vůči Starostům. Podle něj se změnila pouze forma, nikoli obsah spolupráce. Připomněl, že by STAN i podle nové nabídky lidovců měl šest lídrů kandidátek a osm zástupců na druhých místech.

Širší vedení KDU-ČSL vyzvalo STAN ke změně spolupráce minulý týden. Motivem k tomu byly výsledky průzkumů, podle nichž se podpora koalice Lidovců a Starostů pohybovala mezi 7,5 a devíti procenty. Koalice dvou stran přitom pro vstup do Sněmovny potřebuje získat nejméně deset procent hlasů. Pokud by zástupci STAN byli na kandidátkách KDU-ČSL, stačí překonat pětiprocentní práh.

Bělobrádek při zdůvodňování lidoveckého rozhodnutí uvedl, že část možných voličů koalice odrazoval právě tento zvýšený práh, protože se báli, že by jejich hlasy mohly propadnout. Změna formy spolupráce mohla podle něj tyto obavy odstranit.

Ukončení koaliční spolupráce znamená pro obě uskupení komplikace v kampani. Koalice už představila dvě kapitoly společného programu a vyvěsila také společné billboardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…