Starostové si Sobotkovi postěžovali na Babiše, kvůli daním

28.07.2015 19:48

Příjmy obcí, které jim náležejí ze sdílených daní, v první polovině letošního roku zaostaly za těmi loňskými, řekli dnes zástupci několika jihomoravských obcí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Předseda vlády je dnes na návštěvě tohoto kraje. Na tiskové konferenci v Boskovicích uvedl, že podle aktuálních odhadů ministerstva financí se v dalších měsících podaří výpadek nahradit.

Starostové si Sobotkovi postěžovali na Babiše, kvůli daním
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

"U daně z příjmu právnických osob už čísla za červen ukazují výrazné zlepšení a vzhledem k tomu, že měsíc červenec bývá nejlepší pro výběr příjmu právnických osob, tak se dá očekávat, že v červenci by mohl u této daně být výpadek dohnán," řekl premiér. U daně z přidané hodnoty (DPH) podle něj vývoj kolísá, podle ministerstva financí je ale stále šance na to, že i u této daně obce a města nakonec letos obdrží plánovaný příjem, měl by být minimálně ve výši loňského roku nebo i o něco vyšší.

Sobotka uvedl, že o to, jak se vyvíjejí obecní příjmy z daní, se zajímal v Kunštátu

Z analýzy daňových příjmů obcí a krajů za první čtyři měsíce roku, kterou měla v červnu na programu vláda, vyplývá, že příjmy náležející obcím a krajům ze sdílených daní byly za první čtyři měsíce roku meziročně o 3,2 miliardy korun nižší. Ministerstvo financí v tomto materiálu uvedlo, že důvodem je především nižší inkaso daně z DPH způsobené vysokou srovnávací základnou z loňska. Za celý letošní rok by daňové příjmy obcí a krajů měly být ve srovnání s rokem 2014 o pět miliard vyšší.

Podíl obcí a krajů na celostátním inkasu je u DPH dohromady 28,69 procenta a u daně z příjmů právnických osob 32,5 procenta. U daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti je podíl obcí a krajů 33,02 procenta, z přiznání náleží obcím a krajům 49,5 procenta a ze zvláštní sazby je příjmem samospráv 32,5 procenta.

Sobotka uvedl, že o to, jak se vyvíjejí obecní příjmy z daní, se zajímal v Kunštátu, Letovicích i Boskovicích. "Čísla ukazují, že města a obce nedostaly peníze ve stejném rozsahu jako loni, přetrvává tu výpadek v oblasti daňových příjmů, nejhorší výběr byl první čtvrtletí letošního roku," řekl.

Zprávy o tom, že daňové příjmy měst a obcí, jsou o něco nižší než loni, přicházejí i z jiných krajů. Třeba Chrudim zaznamenala schodek proti schválenému rozpočtu 6,4 milionu korun, což představuje propad o 5,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…