Starosty obcí u vrbětického areálu slova ministra Chovance naštvala. Doufají, že munice bude odvezena dříve než v polovině ledna

23.12.2014 11:33

Starostové obcí u vrbětického areálu věří, že odvoz munice z tamních skladů začne co nejdříve. Ministr vnitra Milan Chovanec po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu uvedl, že jej bude možné zahájit nejdříve ve druhé polovině ledna. Pyrotechnici začali v pondělí čistit vymezený okruh kolem obou vybuchlých skladů. Podle policie bude areál připravený k odvozu munice v lednu.

Starosty obcí u vrbětického areálu slova ministra Chovance naštvala. Doufají, že munice bude odvezena dříve než v polovině ledna
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná tabule

Pyrotechnici budou ve Vrběticích pracovat i na Štědrý den

Zdeněk Hověžák (STAN), starosta Vlachovic, pod které Vrbětice spadají, Chovancem uvedený termín zpochybnil. "Nevím, kde ho pan ministr vzal. My to necháváme na odbornících, kteří dělají vše pro to, aby se odváželo co nejdříve. Pyrotechnici tam budou i na Štědrý den. Dělají opravdu maximum," řekl dnes ČTK Hověžák. Se starosty okolních obcí se shodl v tom, že lidem nezbývá nic jiného, než čekat.

Když se munice přivážela, proběhlo to bleskově

"Musíme vydržet. Snad to dobře dopadne," dodala starostka Haluzic Stanislava Zvonková (nez.). Méně smířlivý byl Miroslav Pala (nez.) , starosta Lipové, která byla stejně jako Haluzice po druhém výbuchu nejvíce postižena evakuacemi. "Navezené dovnitř to bylo bleskově bez zvláštních bezpečnostních opatření. Teď se vykládá, že kvůli bezpečnosti odvoz munice potrvá. Tohle naši obyvatelé nemůžou pochopit," poznamenal Pala.

Lidé vydělávají deset tisíc. Co jim z výplaty zbyde?

Obyvatele Lipové stále trápí uzavřená silnice na Haluzice, která spadá do bezpečnostního okruhu stanoveného kolem epicentra v prosinci vybuchlého skladu. Policie zde povolila jen průjezd aut integrovaného záchranného systému. "Cesta je uzavřená zbytečně. Když tam může jezdit sanitka, cestáři nebo policie, proč naši lidé musí denně absolvovat kilometry navíc? Vydělávají kolem 10.000 korun, co jim z výplaty zůstane?" zlobil se Pala.

Jedná se o odškodnění obyvatel poškozených explozemi. I náhradu za pokles cen nemovitostí

Obce jednají o odškodnění svých obyvatel. Kromě náhrady přímých škod za rozbitá okna jsou ve hře i náhrady například za škody na dřevu v lesích nebo za nemožnost využívat pastviny. Starostové se chtějí domoci i finančního odškodnění za psychickou újmu obyvatel. Padl návrh na tisíc korun za den evakuace. Podle Hověžáka je ale tato částka výsměch.

"Bral bych to jako vánoční dárek, ale ne jako odškodnění, které budu chtít pro všechny obyvatele obce. Psychickou újmu totiž utrpěl úplně každý z nich," upozornil starosta Vlachovic. Podle něj v obci například klesla cena nemovitostí. "Půjde o desítky procent, proč si o ně neříct?" doplnil Hověžák. Obec by chtěla také vylepšit varovný systém či techniku dobrovolných hasičů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…