Starý sovětský dluh jsme Česku splatili, hlásá Rusko

23.12.2013 15:24

Rusko podle dnešní zprávy ruského ministerstva financí dokončilo úhradu dluhu České republice, který dosahoval výše 3,6 miliardy dolarů (přes 72 miliard korun). Splacení dluhu, který vznikl v éře bývalého Sovětského svazu, předpokládala mezivládní smlouva z roku 1994. Většinu dluhu Česko za někdejší vlády premiéra Miloše Zemana prodalo soukromé firmě, splacení zbytku dluhu schválila letos v létě vláda Jiřího Rusnoka.

Starý sovětský dluh jsme Česku splatili, hlásá Rusko
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů (15 miliard korun v dnešním kurzu), podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české Ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

Dohodu s Ruskem podepsala Rusnokova vláda

Dohodu s Ruskem o splacení zbývajícího dluhu schválila vláda premiéra Jiřího Rusnoka letos v srpnu. Česká republika podle tehdejšího Rusnokova vyjádření měla získat ze zbytku dluhu za zhruba osm milionů dolarů přibližně 80 procent, tedy minimálně 6,45 milionu dolarů (zhruba 128 milionů korun). Dluh byl podle dnešní zprávy ruského ministerstva uhrazen dodávkami průmyslové produkce a částečně penězi.

Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Václava Lídla dorovnání dluhu velký politický dopad nemá. "Je to spíš symbolické ukončení záležitosti, která je dávno vyřešená. Velké politické konsekvence tento krok nemá," míní Lídl. Nemyslí si, že by za doplacením dluhu mohly být případné nadstandardní vztahy českého prezidenta s Ruskem, ale spíš naplnění závazků bez ohledu na vazby.

Stejně jako vůči Česku umořila údajně Moskva staré dluhy vůči Černé Hoře a Finsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…