Starý známý lidovec se vrací. Jan Kasal školí vedení strany a dohlíží na miliardové obchody

23.08.2014 7:05

Lidovecký matador a do roku 2010 mnohaletý poslanec Jan Kasal se nyní vrací do vlivných pozic. O jeho nynějších úspěších píše MF Dnes. V dozorčích radách ČD Cargo a České pošty bude dohlížet na obchody za miliardy korun. Rozhodně se také postavil proti stigmatizaci bývalých politiků jako nepřátel státu, kteří by v dozorčích radách neměli být.

Starý známý lidovec se vrací. Jan Kasal školí vedení strany a dohlíží na miliardové obchody
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Kasal

Lidovci v roce 2010 opustili sněmovnu a o zkušeném politikovi chvíli nebylo slyšet. Už zjara dalšího roku ale prozradil, že se stal specialistou ve státní firmě ČD Cargo. MF Dnes uvádí, že po návratu KDU-ČSL do vysoké politiky i u Kasala nastal v třiašedesáti letech větší comeback. Letos v dubnu se stal v ČD Cargo členem dozorčí rady a před měsícem přišel do dozorčí rady České pošty.

MF Dnes uvádí, že jeho nabyté pozice dokazují, jak velmi je pro KDU-ČSL důležitý. Do obou funkcí jej totiž při koaličním dělení pozic prosadila právě jeho mateřská strana.

Jan Kasal se ve vysoké politice pohyboval od revoluce a jeho spolustraníci potvrzují jeho význam i to, že je pro ně důležítým rádcem. „Má ve vysoké politice nesporné zkušenosti, které nám stále předává,“ říká o něm místopředseda strany Jan Bartošek.

Jak můžu mít manažerské zkušenosti, když jsem dělal dvacet let poslance?

Jan Kasal podle MF Dnes odmítá, že by se v případě obou postů, kde bude dohlížet na obchody za miliardy, jednalo o politickou trafiku. „Mám zkušenosti z velkých firem vlastněných státem. Pracuji v Cargu. Navíc transformace České pošty se dotýká venkovských oblastí a můžu tak uplatnit zkušenosti krajského zastupitele, kterým jsem na Vysočině,“ říká.

Deník poukazuje na to, že do dozorčích rad Kasal prošel, přestože vládní koalice slibovala, že do těchto pozic omezí vysílání zasloužilých straníků.  Proti Kasalově kandidatuře do dozorčí rady České pošty prý byla pouze zástupkyně hnutí ANO Yvona Charouzová.

„Paní Charouzová se divila, že nemám žádné manažerské zkušenosti. Jak je můžu mít, když jsem byl dvacet let poslancem,“ říká Kasal a dal také najevo, co si myslí o omezení účasti politiků v dozorčích radách.

„Pokud tady chce někdo stigmatizovat bývalé politiky jako nepřátele státu, proti tomu se tvrdě postavím. Nevím, jak si to představujete. Že se tu zřídí nějaký útulek pro vysloužilé politiky?“ rozčiluje se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…