Šťastný navrhuje úlevy na dani za zdravotnický nadstandard

20.04.2013 13:55

Až dvanáct tisíc ročně si budou moci podle serveru Týden.cz od základu daně odečíst lidé, kteří uzavřou komerční připojištění na zdravotnické nadstandardy. Počítá s tím návrh zákona, který se do Poslanecké sněmovny chystá předložit předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). Návrh chce příští týden prezentovat na zasedání zdravotnického výboru.

Šťastný navrhuje úlevy na dani za zdravotnický nadstandard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

"Základním důvodem je snaha, aby občané měli výhodnou možnost se připojistit na rizika spojená s platbou takzvaných ekonomicky náročnějších variant neboli nadstandardů," řekl serveru Týden.cz Šťastný. Nadstandardů podle něj pravděpodobně bude přibývat a možnost odpočtu z daní u připojištění podle něj může vést k jejich širšímu využívání a tím i k dodatečnému přísunu finančních prostředků do zdravotnictví.

Návrh, který zveřejnil server Týden.cz k dispozici, však podle všeho bude mít negativní dopady na státní rozpočet. Lidé, kteří se připojistí, do něj totiž odvedou nižší daně. Pokud by připojištění uzavřelo 300 tisíc lidí ve věku od 18 do 60 let, znamenalo by to podle důvodové zprávy výpadek ve výši až 217,635 milionu korun ročně.

Celkově to však podle Šťastného bude mít na veřejné finance včetně výdajů do zdravotnictví pozitivní efekt. "Zatímco z hlediska státního rozpočtu lze očekávat dopad, z hlediska systému veřejného zdravotního pojištění je to naopak přínos," míní Šťastný. Přísun peněz do systému bude zhruba dvojnásobný než výdej. Pokud by podle důvodové zprávy plynulo do zdravotního systému 40 procent pojistného, znamenalo by to příliv 580,36 milionu korun, konstatuje se v důvodové zprávě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…