Stát by měl přestat s regulacemi. Ekonom Dlouhý se vyjádřil ostře k minimální mzdě

22.08.2017 19:13

Hostem Interview ČT24 byl ekonom Vladimír Dlouhý. Ústředním tématem byla minimální mzda.

Stát by měl přestat s regulacemi. Ekonom Dlouhý se vyjádřil ostře k minimální mzdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Minimální mzdy budou navýšeny o 1 200 korun. Dlouhému to připadá příliš. „Vypadá to, že je to bouře ve sklenici vody. Minimální mzdu pobírá relativně malé procento lidí. Ale ono to souvisí se širší situací, jak tato vláda přistupovala k podnikatelům, jak přistoupila na tlak odborů. Jakým způsobem se očerňují podnikatelé,“ připomněl mimo jiné slova volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka ohledně darebáctví podnikatelů, vyplácejí-li nízké mzdy. „Vadí mi to. A považuji to za urážku malých a středních podnikatelů,“ sdělil Dlouhý. 

„Minimální mzda vede ke vzlínání v celé ekonomice. A je otázka, jaký je zdravý růst mezd v naší zemi,“ podotkl Dlouhý a poukázal také na vyšší odvody na zaměstnance. „Stát na tom vydělá,“ řekl Dlouhý s tím, že diskuse o odvodech je však jiným tématem.

On sám jako ekonom je i proti konceptu minimální mzdy. „Firmy by měly platit tolik, kolik mohou. Stát by měl přestat s těmi regulacemi,“ řekl jasně. „Není to nástroj na ochranu proti chudobě,“ dodal. Následně sdělil, že on sám by si především přál, aby se v naší zemi dařilo. 

Dlouhý se pak krátce pustil do odborů, které byly podle něj pod vedením Josefa Středuly velmi agresivní. A své řekl také k euru. „Je eurozóna připravená momentálně na nějaké větší otevření? Společná měna je i výrazem nějaké společné příslušnosti k nějakému státnímu celku. A na to ještě nejsme připraveni,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…