Stát dodá 200.000 respirátorů domovům pro seniory

28.03.2020 6:20

Ministerstvo zdravotnictví pošle dnes v noci domovům pro seniory 200.000 respirátorů. Uvedl to na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho úřad podle něj vypomůže ministerstvu vnitra s dodávkami ochranných prostředků, než vnitro dostane další dodávky pomůcek. Poskytovatelé sociálních služeb si stěžují na nedostatek respirátorů i roušek.

Stát dodá 200.000 respirátorů domovům pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Vypomůžeme vnitru s dodávkami ochranných pomůcek, než jim dorazí další várka," sdělil Vojtěch. Doplnil, že se na tomto kroku nyní dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD).

Celkem 90 procent domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb nemá vůbec žádné respirátory nejvyšší třídy (FFP3). Každý dvanáctý poskytovatel péče pak nemá ani respirátory s nižší ochranou či roušky. Vyplývá to ze středečního průzkumu Asociace poskytovatelů sociálních služeb mezi 347 zařízeními z celé republiky, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Valná většina zařízení uvedla, že jejich požadavky dosavadní dodávky pomůcek nepokryly.

Podle Maláčové je nutné personálu v domovech pro seniory ochranné pomůcky zajistit. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že nejdřív musí ochranné pomůcky dostat zdravotníci, kteří si na jejich nedostatek také stěžují.

O zásobování dnes Maláčová diskutovala s Hamáčkem a hejtmany, kteří požadují, aby zásobování mělo na starosti jen vnitro, které se o ně nyní dělí s resortem zdravotnictví. Hejtmani také uvedli, že ochranné prostředky ze zásob odebírají i ministerstva dopravy a zemědělství. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ČTK sdělil, že nerozumí žádosti krajů o centralizaci nákupů a distribuce ochranných pomůcek pod vnitro. Uvedl, že zásobování krajů a jejich nemocnic už vnitro prostřednictvím hasičů realizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…