Stát hodlá být ke svým úředníkům velmi štědrý. Kalousek to chce zarazit

27.08.2014 8:45

Služební zákon míří do finále. A ukazuje se na něm, že být státním úředníkem se vyplatí. Stát totiž na základě změn, které byly v zákoně provedeny po dohodě mezi koalicí a opozicí, počítá s tím, že bude k úředníkům velmi štědrý. Hodlá jim totiž prostřednictvím konkurenční doložky bránit v práci pro někoho jiného. Aspoň nějaký čas. Informuje o tom středeční MF Dnes.

Stát hodlá být ke svým úředníkům velmi štědrý. Kalousek to chce zarazit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Úředníci pracující pro stát se budou mít dobře, a to i ve chvíli, kdy budou chtít práce pro stát zanechat. Změny provedené ve služebním zákoně totiž povedou k tomu, že úředníci dostanou slušné „odbytné“.

Pokud někdo opustí úřednickou pozici po méně než třech letech, dostane na rozloučenou tři platy k dobru. Pokud bude jako úředník pracovat 3 až 10 let, dostane na rozloučenou šest platů. A pokud bude v úřednické pozici více než deset let a rozhodne se odejít, dostane celých dvanáct platů.

Konkurenční doložka

V pozměňovacím návrhu se objevuje i tzv. konkurenční doložka. Ta by měla úředníkům bránit v tom, aby alespoň po nějaký čas po odchodu ze zaměstnání pro stát poskytovali služby někomu jinému. Věc má ale háček. Vzhledem k tomu, že byly tyto nápady zahrnuty do zákona až v rámci změn provedených v posledních 14 dnech, nikdo přesně nespočítal, jaké dopady to bude mít na státní rozpočet. Prozatím navíc není jisté, kolika úředníků by se konkurenční doložka měla týkat. Doložka totiž může být sjednána, ale nemusí. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto přichází s konkrétním nápadem, jak šetřit.

„Budu navrhovat, aby se to týkalo jen lidí přijatých na určitý čas, výjimečných specialistů, aby pak s informacemi nemohli jít rovnou do soukromé sféry," říká Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…