Stát je prolezlý chobotnicí zločinu. Kšefty se soudy, úniky informací. Alarmující zpráva státních zástupců

05.07.2016 17:27

Novinářka Irena Válová se na stránkách Česka-justice.cz pustila do rozboru nejnovější Zprávy o činnosti státního zastupitelství za rok 2015. Z té podle ní vyplývá, že roste kriminalita Policie ČR a zhoršující se situace není ušetřena ani Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chobotnice zločinu tak zvolna prorůstá do bezpečnostních struktur státu.

Stát je prolezlý chobotnicí zločinu. Kšefty se soudy, úniky informací. Alarmující zpráva státních zástupců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní složení služebního slibu příslušníků Policie ČR na Hradčanském náměstí

„Organizované obchodování s informacemi, ovlivňování trestních řízení a úniky informací ze spisů, rozsáhlé prorůstání zločinu do struktur Policie ČR a GIBS včetně vysokých míst,“ shrnuje Válová špatné zprávy plynoucí z výroční zprávy státního zastupitelství, kterou koncem června podepsal Pavel Zeman.

„Z Policie ČR a z GIBS se stává zločinná chobotnice, jejíž chapadla prorostla všemi úrovněmi až dosáhla na úroveň nejvyšší. Účinný boj se zločinem je znemožněn,“ vyplývá podle Válové ze zprávy.

Samotná zpráva pak vysvětluje, že v minulém roce došlo k nárůstu počtu policistů podezřelých z páchání trestné činnosti. Nárůst však nebyl zdaleka takový, aby se dalo mluvit o zhoršujícím se trendu.

Celý text zde

Přesto Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zaregistrovalo více případů obchodování s informacemi o trestních kauzách a ovlivňování trestních řízení než v roce předešlém. Zároveň však VSZ v Olomouci bylo zřejmě jediné, které s takovými stížnostmi přišlo.

„Z poznatků, které poskytlo VSZ v Olomouci a z obecné části tak vyplývá, že chobotnici v policii včetně jejích nejvyšších patrech se zatím nikomu nepodařilo odhalit, vyšetřit a odstíhat,“ píše Válová a dodává, že zpráva charakterizuje trestnou činnost policistů jako „nízkou“.

Nejčastější prohřešek proti zákonu bylo v případě policistů zneužití pravomoci veřejného činitele. Podezření čelilo celkem 73 osob, z nichž 69 bylo obžalováno. Vzrostl také počet úplatných policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…