Stát loni vydal půl miliardy na fungování politických stran

19.02.2012 18:14

Podle ministerstva financí vyplatil minulý rok stát politickým stranám přes 491 milionů korun na příspěvcích. Peníze obdrželo 17 hnutí a stran, uvádí server iDnes.cz.

Stát loni vydal půl miliardy na fungování politických stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Nejvíce peněz v roce 2011 dostala ČSSD. Z veřejných peněz získala přibližně 163 milionů korun. Příspěvky se odvíjejí od toho, kolik má strana krajských zastupitelů, poslanců a senátorů. Nejvíce jich má právě sociální demokracie.

Největší příspěvek získala ČSSD. Brala ještě za Paroubka a Šlégra

V parlamentu měla strana celkem 97 politiků a to včetně Jiřího Paroubka a Jiřího Šlégra, i když vystoupili z ČSSD v říjnu 2011. Do statistik se ale nezapočítává třeba vstup Stanislava Humla do poslaneckého klubu sociálních demokratů, uvádí server iDnes.cz.

V zastupitelstvech krajů a Prahy měla ČSSD v roce celkem 294 politiků.

Na druhém místě za sociální demokracií je ODS, která dostala přes 124 milionů korun za 78 parlamentních politiků a 200 krajských zastupitelů. I zde ovšem došlo ke změnám. Ze strany v listopadu vystoupil poslanec Michal Doktor a letos v lednu také senátor Petr Pakosta.

Příspěvek vyšší než sto milionů korun za rok loni nepřekročila žádná další strana. Věci veřejné dostaly necelých 31 milionů, TOP 09 52 milionů, komunisté téměř 62 milionů a lidovci přes 27 milionů korun.

K penězům se dostala také Suverenita nebo Zemanovci a neparlamentní strany

Státní peníze obdrželi také Severočeši.cz, protože mají dva senátory a osm krajských zastupitelů. Na účet jim přiteklo 3 000 610 korun. Starostové a nezávislí dostali za dva senátory a sedm krajských zastupitelů včetně příspěvku na činnost celkem 6 247 500 korun.

Díky stálým příspěvkům a příspěvkům na provoz dostaly státní peníze i neparlamentní strany a hnutí. Mezi nimi byli třeba Zemanovci, kteří získali skoro 9 milionů, Suverenita Jany Bobošíkové se sedmi a půl miliony korun a US – DEU s 375 tisíci korunami.

Za krajské zastupitele dostalo zaplaceno také sdružení Alternativa (1 200 000 korun), dále Doktoři za uzdravení společnosti (950 tisíc korun) a Hnutí nezávislých (237 500 korun).

V roce 2010 byl příspěvek státu politickým stranám dvojnásobný. Dostaly tehdy víc než jednu miliardu korun. Bylo to zejména díky květnovým volbám do sněmovny. Rok 2011 je nevolební, a tak i příspěvek je menší.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…