Stát nám rozkradli a škodí nám cizáci? Bankéř odsoudil Čechy

28.10.2019 8:32

Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla máme sice potenciál, ale brzdí nás malé sebevědomí. Uvedl to alespoň v rozhovoru s moderátorkou Emmou Smetana pro DVTV.cz.

Stát nám rozkradli a škodí nám cizáci? Bankéř odsoudil Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl

Hampl nyní vydal knihu o Češích, kde se zabývá vlastenectvím. Nese název Pro Čechy je nebe nízko. Oproti zemím okolo jsme podle Hampla málo patrioti. „Brzdí nás malé vědomí sebe, z toho vyplývá malá víra v to, že společný veřejný prostor je dost dobrý na to, abychom na něj mohli být přiměřeně pyšní,“ uvedl Hampl. 

Anketa

Existoval v Československu doopravdy jeden československý národ?

56%
44%
hlasovalo: 7691 lidí

Podle jeho slov například málo spontánně vyvěšujeme české vlajky. „Já ji například mám permanentně vylepenou na svém autě,“ sdělil Hampl. „Přehnat to s vědomím národní identity pak ale naopak působí obrovské katastrofy,“ dodal Hampl. 

„My ale nebereme tento stát jako svůj, necítíme se jako akcionáři. Po těch 30 letech od 17. listopadu 1989 cítím, že máme pocit, že nám to tady někdo rozkradl a že nám tady cizáci škodí. To je jediná historka, která dokáže mobilizovat český elektorát,“ uvedl Hampl.

Následně hovořil o našem vztahu k Evropské unii. „Extrémní odmítači i extrémní stoupenci se chovají k tomu projektu podobně. Extrémní stoupenci v zásadě říkají: Nic nedělejte a čekejte, jak to dopadne a přijměte ten směr. A extrémní odmítači říkají pravý opak. A já nevidím, že by lidé mezi tím byli většinou. Já se snažím říct, že jako jsme spoluvlastníci státu, jsme spoluakcionáři i tohoto společného projektu. Ale neříkám ani to, že absolutně přijímám vše, nebo odmítám vše. Já chci výsledek ovlivnit váhou svého hlasu,“ dodal Hampl.

Veřejný prostor podle Hampla berou Češi jako cizí. „Máme k němu nedůvěru,“ míní. A hovořil také o tom, že Češi jsou de facto černými pasažéry státu. Zdůraznil, že nejsme zaměstnanci státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…