Stát nejsou Kostelecké uzeniny, pane Babiši! ANO, vykašleme se na ně! Tvrdá odpověď z řad ČSSD

19.01.2015 15:41

Vicepremiér Andrej Babiš nevylučuje, že jeho hnutí ANO bude navrhovat změny v koaliční smlouvě. Babišovi se nelíbí například to, že Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prosadit zákon o náhradním výživném na děti, které by za neplatiče poskytl stát. Vadí mu také to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy. Po jednání vlády to Babiš řekl novinářům. Hodnocením ročního působení koalice se dnes večer bude zabývat koaliční rada. Zástupci zbývajících dvou stran už dříve uvedli, že smlouvu měnit nechtějí.

Stát nejsou Kostelecké uzeniny, pane Babiši! ANO, vykašleme se na ně! Tvrdá odpověď z řad ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš řekl, že koaliční strany dostaly "na poslední chvíli" vyhodnocení koaliční smlouvy z Úřadu vlády, které má asi 120 stran. "Neměli jsme čas to přečíst a připravit se na to. Předpokládám, že dnes bude úvodní jednání," řekl Babiš. "Není vyloučeno, že naše hnutí navrhne nějaké změny v koaliční smlouvě," doplnil.

Babiš nesouhlasí s tím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí ovládané ČSSD chce zavést náhradní výživné. Ministerstvo chce tím, že by je za neplatiče poskytl stát, pomoci samoživitelům a samoživitelkám. "Nevidím důvod, proč bychom měli platit zálohové výživné. Když si někdo udělá děti, měl by být zodpovědný. Pokud máme zákony a fungují soudy, stát by měl být schopen to vymoci," řekl Babiš.

Tvrdá odpověď Andreji Babišovi z řad ČSSD

Na Facebooku poslance ČSSD Jaroslava Foldyny se objevila rázná reakce na jeho slova. "ANO, vykašleme se na ně!" stojí v ní napsáno. "Stát nejsou Kostelecké uzeniny…!!!" dodává sociální demokrat.

"140 000 dětí a jejich matky jsou nejohroženější skupinou obyvatel v zemi. Je potřeba stanovit obdobné standardy jako v ostatních zemích v Evropě. A ne nechat lidi a jejich děti na kolenou!" reaguje Foldyna na Babišův nesouhlas s návrhem náhradního výživného. "Všechny takto investované peníze se státu vyplatí a vrátí,“ míní poslanec.

Babiš chce urychlit zákony požadované Rekonstrukcí vlády

Stejně tak mu vadí, že sociální demokracie si před rokem prosadila do koaliční smlouvy možnost zvážit navýšení některých firemních daní. O víkendu tuto možnost v médiích zmínil také místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš zvýšení odmítá, podle něj se připravují zákony, které mají daňové výnosy zvýšit. Některé ale budou účinné až v příštích letech.

Babiš připomněl, že je dlouhodobě také proti zvyšování odvodů pro státní pojištěnce do zdravotnictví. Naopak rád by urychlil přípravu zákonů, které požaduje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu, především zákona o registru smluv a posílení pravomocí NKÚ.

Na koaliční radě chce diskutovat také o některých zákonech vrácených Senátem. "V rámci koalice máme nějakou dohodu, že budeme hlasovat nějakým způsobem i ve sněmovně i v Senátu. V minulosti se to ne úplně dařilo," poznamenal.

Text z Facebooku Jaroslava Foldyny:

Stát nejsou Kostelecké uzeniny...!!!
140 000 dětí a jejich matky jsou nejohroženější skupinou obyvatel v zemi. Je potřeba stanovit obdobné standardy jako v ostatních zemích v Evropě. A ne nechat lidi a jejich děti na kolenou!
Všechny takto investované peníze se státu vyplatí a vrátí.

Stát nejsou Kostelecké uzeniny! ANO, vykašlem se na ně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…