Stát připravuje mechanismus prověřování zahraničních investic

26.02.2019 14:02

Zahraniční investice v Česku možná budou prověřovány a stát by je mohl při zjištění bezpečnostního rizika zamítnout. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje takzvaný národní mechanismus pro prověřování investic a vypracovává návrh zákona, kterým by se prověřovací mechanismus zřídil. Vyplývá to z materiálu MPO pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici.

Stát připravuje mechanismus prověřování zahraničních investic
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Návrh počítá s tím, že pro některá odvětví bude zavedena povinnost investora žádat o povolení před uskutečněním investice. Šlo by například o obranný a bezpečnostní průmysl, výrobu a vývoj zboží dvojího užití či prvky kritické infrastruktury. V případě, že by stát zjistil v souvislosti s konkrétní zahraniční investicí riziko ohrožení bezpečnosti a veřejného pořádku, mohl by buď stanovit podmínky investice, či ji zamítnout.

„Základním problémem je fakt, že někteří zahraniční investoři přicházející do ČR mohou být vedeni jinými motivy, než je generování zisku. Může docházet k projektování politické moci cizí země s využitím aktiv ve strategicky důležitých odvětvích,“ stojí v dokumentu. V Česku nyní neexistuje systematický přístup ke sledování zahraničních investic z hlediska konečného vlastníka.

Evropské nařízení, kterým se stanoví rámec pro prověřování přímých zahraničních investic do EU, by mělo vstoupit v platnost 10. dubna. Do října 2020 má ČR povinnost adaptovat do českého právního řádu některá jeho ustanovení.

V Česku jsou tak možné tři scénáře. Buď prostá implementace nařízení EU, nebo zřízení monitorovacího systému, který by umožnil systematicky sbírat informace o zahraničních investicích, ale nezřizoval možnost státu zasáhnout. Třetí možností je zřízení plnohodnotného prověřovacího mechanismu, který by umožnil sběr potřebných informací a zároveň by umožnil zakázat konkrétní transakci.

MPO předpokládá, že ročně by bylo třeba prověřit asi 300 transakcí. „Ze zkušeností členských států EU lze usuzovat, že počet transakcí, které projdou plnohodnotným prověřením, nepřesáhne deset případů ročně,“ uvádí dokument. Prověření investice bude možné nejpozději pět let po jejím uskutečnění.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci oznámil, že technologie čínské společnosti Huawei považuje za bezpečnostní riziko. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE.

Jen agentura CzechInvest v roce 2017 zprostředkovala 106 investičních záměrů za více než 65 miliard korun. Nejvíc v ČR investovaly firmy z Německa, USA a Japonska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…