Stát se ministrem obrany? Reagoval jsem minutou ticha, prozradil Stropnický

20.04.2014 12:51

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) za svůj život vystřídal řadu profesí. Byl hercem, písničkářem, velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu. Vedl Ministerstvo kultury a Divadlo na Vinohradech a nyní je členem vládního kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Stropnický o tom mluvil v rozhovoru pro deník Právo.

Stát se ministrem obrany? Reagoval jsem minutou ticha, prozradil Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Stropnický dlouho nebyl členem žádné politické strany, protože prý nenašel lidi, se kterými by chtěl politiku dělat. „Ke členství ale bylo od těchto přátelských vztahů k jednotlivcům stále daleko,“ vysvětlil. Zásadní proto pro něj byl pocit, že žije v zemi, kde se mu chce žít čím dál méně.

„Měl to na svědomí určitý typ lidí, u něhož bylo jasné, že se nikdy nebude chtít vzdát svého vlivu, a myslí si, že to tak tady bude navěky a my všichni budeme držet hubu a krok, protože se vlastně nemáme tak špatně,“ vysvětluje Stropnický. Tato elita si myslela, že může udělat cokoliv. To pak ale vedlo k tomu, co se stalo s expremiérem Petrem Nečasem (ODS).

Babiš je asketa a to mi imponuje

Stropnický připomíná, že jeho vstup do ANO nebyl konjunkturální. Hnutí Andreje Babiše mělo na konci června 2013 jen 1,7 procent preferencí. Jako první v ANO potkal Věru Jourovou.

U Babiše přijde Stropnickému zásadní, že není hmotně vázán na politickou kariéru. Byť se jedná o miliardáře, prý své děti vychovává k odpovědnosti. „Navíc je asketa a to mi imponuje. Když jsme spolu seděli v restauraci, zeptal jsem se, zda si mohu zapálit. On se zarazil a řekl: Taky jsem kouřil. Vy nemáte vůli?“ vzpomíná Stropnický.

Nápad, abych se stal ministrem obrany? Reagoval jsem minutou ticha

Současný ministr obrany dodává, že má rád precizní práci, což je další věc, na které se s Babišem shodli.

Když pak z vedení strany přišel návrh, aby Stropnický šéfoval obraně, prý nejprve nastalo ticho. „A moje reakce? Minimálně minuta ticha. Možná trvala dva dny. Pak jsem si řekl, že odvážným štěstí přeje,“ uvedl v rozhovoru pro Právo.

Divadelní role Cyrana mě naplnila nadlouho dopředu

Stropnický ale připouští, že vedení ministerstva je něco jiného než vedení ambasády či resortu kultury. „Tady se musíte spoléhat na nejbližší okruh spolupracovníků, důsledně rozdělit, co je teď nejdůležitější a co patří mezi středně nebo dlouhodobé úkoly. Nemůžete považovat za podstatné všechno,“ vysvětluje.

Nyní se Stropnický plně věnuje politice. Zatím se mu po herecké kariéře nestýská. „Já se s divadlem rozloučil nádhernou rolí Cyrana a to mě naplnilo nadlouho dopředu,“ tvrdí.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…