Stát složitě vykupuje půdu od vlastníků. Tu svou přitom prý rozhazoval po hektarech

19.04.2015 10:56

Českému státu schází půda. Nemá pozemky na vypořádání restitučních nároků a stejně tak má problémy při stavbě dálnic či realizaci protipovodňových opatření. Má se to změnit, stát nakoupí půdu zpět. Server Týden.cz však v této souvislosti připomíná, jak snadno se stát od devadesátých let půdy zbavoval, aby ji později velmi draze znovu nakupoval.

Stát složitě vykupuje půdu od vlastníků. Tu svou přitom prý rozhazoval po hektarech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

„Od konce 90. let stát prodal parcely o rozloze jedné čtrnáctiny republiky. Řečí čísel jde o 580 tisíc hektarů. A pro lepší představu: je to zhruba 140 tisíc Václavských náměstí nebo dvě Lucemburska a k tomu ještě Malta, případně čtvrtina Izraele,“ píše server.

Stát chce strategickou rezervu, o kterou vlastní činností přišel

To, že to nebylo právě šťastné rozhodnutí, ukazuje např. kauza farmářky Ludmily Havránkové, která nechtěla prodat své pozemky, jež stát potřeboval pro dokončení stavby dálnice D11. Roli mohlo hrát i to, že půda, kterou stát mohl nabídnout jako protihodnotu, byly příliš daleko nebo příliš neucelené. Jiný problém vyvstane lidem před očima, když si zjistí, jak to bylo s prodejem půdy u Letiště Praha, na níž měl být později postavena nová přistávací dráha.

„Z pozemků, které tehdejší státní Pozemkový fond u pražského letiště prodával, utržila státní pokladna několik milionů korun. O pár let později za ně státní letiště zaplatilo čtyři miliardy korun. Vydělala na tom společnost Penta,“ připomíná server.

To se má na příště změnit díky novele zákona o půdě, kterou má v květnu projednat vláda. Počítá s tím, že si stát vytvoří pozemkovou rezervu pro strategické projekty, např. dopravního či protipovodňového charakteru. Daňové poplatníky to však nevyjde právě nejlevněji, už jen proto, že stát nedávno fakticky zvýšil cenu pozemků, které by mohl potřebovat pro výstavbu dálnic. Za jistých okolností mohou majitelé požadovat až šestnáctinásobek odhadní ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…