Stát zaplatí 31 milionů za ukradené akcie. Rozhodl o tom soud

15.02.2017 22:31

Vrchní soud v Praze definitivně přiřkl 31 milionů korun odškodného Ivanu Gregorovičovi, kterému podvodníci ukradli v roce 2004 z účtu 140 000 akcií energetické společnosti ČEZ. Peníze má zaplatit stát, protože akcie podvodníkům neoprávněně vydalo Středisko cenných papírů, jehož právním nástupcem je ministerstvo financí.

Stát zaplatí 31 milionů za ukradené akcie. Rozhodl o tom soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Gregorovič v jiném sporu nárokuje také ušlý zisk 204 miliony korun. Napsal to dnes server Aktuálně.cz. Zprávu převzala ČTK.

Peníze, které Gregorovičovi přiřkl soud, představují cenu akcií v době neoprávněného převodu. Jen na dividendách by od té doby získal dalších 59,8 milionu korun. Další peníze muž chce, protože tvrdí, že akcie plánoval prodat koncem roku 2007, kdy cena jedné akcie přesáhla 1 400 korun. V době neoprávněného převodu se cena pohybovala mezi 200 a 300 korunami. Soud o této žalobě stále jedná, další jednání má být v březnu.

Akcie ČEZ, které měl Gregorovič na účtu u Střediska cenných papírů, si nechala postupně v rozmezí několika měsíců převést makléřská firma Sati. Později zkrachovala. Středisko cenných papírů, které se mezitím přeměnilo na Centrální depozitář, akcie podle soudu vydalo bez ověření, že makléřská firma má od Gregoroviče plnou moc s nimi nakládat.

Požadovaných 31 milionů korun Gregorovičovi přiznal loni v červenci Městský soud v Praze. Odvolání ministerstva financí Vrchní soud v Praze zamítl po krátkém jednání v úterý. Ministerstvo financí musí navíc zaplatit skoro milion Gregorovičovým právníkům.

Na to, že mu akcie zmizely, přišel Gregorovič počátkem roku 2005. Soud už pravomocně poslal do vězení dva ze tří makléřů, kteří se na krádeži podíleli, píše Aktuálně.cz. Třetí podle serveru pár dní před začátkem procesu spáchal sebevraždu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…