Stát zastavil výkupy a vyvlastňování na chystaných silnicích a dálnicích

18.05.2014 7:31

Majitelé pozemků na trase plánovaných dálnic R35 a D11 nakonec přece jen dosáhnou svého. Na podzim by totiž měla začít platit novela, podle níž by za metr čtvereční pozemku pod plánovanými silnicemi měli majitelé dostávat od státu nikoliv 30 korun jako nyní, ale minimálně 120 jako dřív, ve výjimečných případech dokonce i přes pět stovek. Informuje o tom server Deník.cz.

Stát zastavil výkupy a vyvlastňování na chystaných silnicích a dálnicích
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dálnice D3

Státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už kvůli právě projednávané novele zákona zastavilo výkupy pozemků i už probíhající vyvlastňovací řízení. Výkupy se ale komplikovaly už dříve, řada majitelů totiž zaslané smlouvy odmítla jako vydírání a státní zlovůli. Odpor proti letos sníženým výkupním cenám je tak obrovský, že jen na dvanáctikilometrové trase R35 z Opatovic do Časů už padla třicítka návrhů na vyvlastnění.

„Ta smlouva, která nám v březnu přišla, hovoří jasně. Buď nám ji do června podepsanou odešlete zpět, nebo budete vyvlastněni," uvedl pro deník.cz Stanislav Vondrouš, který vlastní asi půlhektarovou parcelu u Časů na Pardubicku, kudy má vést R35 z Opatovic na Vysoké Mýto a Olomouc. „Jak bychom k tomu přišli, když lidé, od kterých ŘSD vykupovalo pozemky vloni, dostávali za metr stovku!  Třeba jako dva sousedé z obou stran mé parcely," dodal.

Rozhodnuto by mohlo být už v červnu

V nejbližších dnech lidem přijdou dopisy o zastavení výkupů. „Právě jsou obesíláni všichni vlastníci na R35, kterým byl zaslán návrh kupní smlouvy s informací, že do přijetí novely zákona  o urychlení výstavby dopravní infrastruktury je proces výkupů zastaven. ŘSD též požádalo o přerušení probíhajících vyvlastnění," informoval mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

O návrhu vlády na změnu zákona by sněmovna díky zrychlenému projednávání mohla rozhodnout už v červnu. Přes výhrady pravicové opozice již prošla prvním čtením a zamířila do hospodářského výboru, který se jí bude zabývat příští týden. Součástí novely by měl být navíc paragraf, který by majitele k prodeji motivoval časově. Pokud by se například parcely vzdali do dvou měsíců, dostali by trojnásobek běžné ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…