Statisíce cizinců hledají práci v Česku. A bude jich ještě víc

20.04.2014 15:35

Tisíce pracovníků z ciziny zavítaly do České republiky po jejím vstupu do Evropské unie. Jejich počet se za posledních deset let víc než zdvojnásobil. A jak napovídají odhady úřadů práce, zaměstnanců z ciziny by opět mohlo začít přibývat.

Statisíce cizinců hledají práci v Česku. A bude jich ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Na konci roku 2004 pracovalo v zemi zhruba 108 tisíc cizinců, přičemž z unie pocházelo kolem 75 tisíc. O rok později už v ČR pracovalo přes 151 tisíc cizinců, z toho téměř 97 tisíc bylo z Evropské unie. Nejvíce lidí ze zahraničí našlo v Česku zaměstnání v roce 2008, na konci roku v zemi působilo bezmála 284 600 cizinců. Celkem 141 tisíc z nich pocházelo z unie.

Ekonomická krize ale počet zahraničních sil v Česku prudce srazila. Z roku na rok úřady práce evidovaly zhruba o 54 tisíc zahraničních zaměstnanců méně. Na konci roku 2009 jich bylo 230 700. Úbytek byl patrný i v následujícím roce, a to o dalších 15 tisíc. V roce 2011 se propad zastavil, v prosinci bylo v evidenci na 217 900 zaměstnanců z ciziny.

Nejvíce u nás pracuje Slováků, Ukrajinců a Poláků

Za zaměstnáním do Česka nejvíc mířili Slováci, Ukrajinci a Poláci. Na konci roku 2004 v ČR pracovalo téměř 60 tisíc lidí ze Slovenska a skoro 9000 Poláků. Zaměstnanců z Ukrajiny bylo 22 400, o čtyři roky později na vrcholu konjunktury to bylo už přes 81 tisíc. Tehdy si tu zaměstnání našlo také 100 200 Slováků a bezmála 20 700 Poláků. Na konci roku 2011 bylo v ČR zaměstnaných už jen 35 250 Ukrajinců, ale 106 400 Slováků a bezmála 20 tisíc Poláků.

Z posledních dvou let přesná čísla úřady práce nemají. Před dvěma lety totiž dostaly nový informační systém, který údaje o zaměstnávání cizinců plně nezpracovával. Za předchozí dva roky jsou tak k dispozici jen kvalifikované odhady, uvedla pro ČTK mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní se data přesunují nyní zpět do staronového systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…