Statistici více jak týden po začátku sčítání řeší, že se část lidí nemůže přihlásit

04.04.2021 6:50

Český statistický úřad (ČSÚ) více jak týden po začátku sčítání lidu řeší situaci, kdy se lidé se staršími občanskými průkazy nepřihlásí do on-line sčítacího formuláře. Sčítání začalo minulý týden v noci z pátku na sobotu, ale ČSÚ požádal o změnu předpisů ke sčítání umožňující přihlášení se staršími doklady bez strojově čitelných údajů tento pátek. Vyplývá to z dokumentů naportáluÚřadu vlády ČR. ČSÚ v nich uvádí, že doklady bez strojově čitelných údajů mají hlavně senioři, pro něž je on-line sčítání kvůli epidemii covidu-19 vhodnější než osobní kontakt se sčítacím komisařem. Podle ministerstva vnitra má starší občanské průkazy asi 16.000 lidí, uvedl dnes na dotaz ČTK Jiří Korbel z tiskového odboru resortu.

Statistici více jak týden po začátku sčítání řeší, že se část lidí nemůže přihlásit
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Před začátkem sčítání ČSÚ uváděl, že je možno se do elektronického formuláře ke sčítání přihlásit mimo jiné číslem občanského průkazu. V páteční zprávě na portálu úřadu vlády ale píše, že v registrech využívaných ČSÚ pro ověření on-line přístupu do sčítání chybí čísla starších občanských průkazů bez strojově čitelných údajů. Statistici proto navrhují změnou vyhlášky k zákonu o sčítání doplnit způsoby přihlášení do on-line formuláře o kombinaci data narození a čísla občanského průkazu.

„S ohledem na skutečnost, že sčítání lidu, domů a bytů probíhá on-line formou pouze do dne 11. května 2021, existuje zde naléhavý obecný zájem na tom, aby právní úprava nabyla účinnosti ve lhůtě co možná nejkratší, aby mohly být provedeny potřebné technické změny systému, a tedy držitelé dokladů bez strojově čitelných údajů měli faktickou možnost využít ke sčítání on-line formu," píše ČSÚ v odůvodnění změny vyhlášky. Proč tento nedostatek nezjistil a neřešil ještě před začátkem sčítání, úřad neuvádí.

ČSÚ podle Korbela rozšíří oprávnění k přístupu do on-line sčítání tak, aby bylo možné použít i číslo občanského průkazu, který není elektronicky čitelný. „Jakmile to ČSÚ provede a vytvoří tím titul pro zpracování čísel starých občanských průkazů, poskytne mu ministerstvo vnitra veškerou technickou podporu pro identifikaci osob tímto způsobem," řekl.

Nejde o první problém se systémem pro on-line sčítání. Hned po svém spuštění 27. března systém zcela zkolaboval. On-line formulář nešlo vyplnit již od brzkého rána po spuštění systému a ČSÚ musel nakonec systém na několik hodin odstavit. I po obnovení měl ale systém dál potíže. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, následně v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, včetně řady zátěžových testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…